Jakie stanowisko i podłoże lubi pietruszka?
Najlepsze dla pietruszki będzie stanowisko słoneczne i gleba gliniasto-piaszczysta, wilgotna, ale nie stale podmokła. Optymalny do kiełkowania i rozwoju roślin będzie obojętny odczyn podłoża (pH 6-7).
Nasiona pietruszki mają zdolność kiełkowania już w temperaturze 2-3°C, ale optymalna temperatura dla prawidłowego i szybkiego wzrostu to około 15-18°C.
Przygotowanie podłoża
Warto dobrze dobrać lub odpowiednio przygotować podłoże pod uprawę pietruszki (szczególnie korzeniowej), ponieważ na glebach bardzo suchych lub kamienistych, korzeń będzie niewielki lub rozwidlony (podzielony na kilka mniejszych). Przed wysiewem nasion (np. jesienią poprzedniego roku) warto rozłożyć kompost lub przerobiony/granulowany obornik i przemieszać z nim glebę, co poprawi jej strukturę i dostarczy niezbędnych makro i mikroelementów. Do tego celu można użyć także nawozów mineralnych jesienią (np. fosforowo-potasowych).
Zmianowanie i allelopatia
Warto pamiętać, aby nie wysiewać pietruszki w miejscach, gdzie poprzednio uprawiane były inne warzywa korzeniowe (ryzyko ataku szkodników glebowych np. nicieni).
Dobrym towarzystwem dla pietruszki są za to zioła, np. bazylia, mięta, rozmaryn, szałwia, a także inne warzywa – pomidor, czosnek, cebula oraz fasola i groch, które (podobnie, jak inne rośliny bobowate/motylkowe) jednocześnie odżywiają glebę w azot.
Zioła, a także niektóre rośliny ozdobne (np. aksamitka, nagietek, nasturcja) są nie tylko dekoracyjnym sąsiedztwem, ale dzięki swoim właściwościom spełniają także rolę fitosanitarną – odstraszają lub uniemożliwiają żerowanie szkodnikom – np. mszycom i nicieniom glebowym.
Terminy i sposób wysiewu pietruszki
Kiedy wysiewać pietruszkę?
Zwykle wysiewa się nasiona pietruszki wprost do gruntu wiosną – najlepiej w marcu i pierwszej połowie kwietnia. Z powodzeniem można wysiewać ją także później, np. w maju, ale w przypadku ciepłej suchej pogody należy liczyć się wtedy z mniejszym plonem, co jednak rzadko się zdarza przy odpowiednim nawadnianiu.
Jak wysiewać pietruszkę?
Nasiona najkorzystniej wysiewać w przygotowanych wcześniej rowkach na głębokości maksymalnie 1,5-2 cm – w rzędach oddalonych od siebie co 25-30 cm.
Pierwsze listki pojawiają się po około 2-3 tygodniach i wtedy warto rozsadzić (przerwać) młode pietruszki, tak by rosły docelowo w odstępach, co około 10-15 cm.
Pietruszka jest dość odpornym warzywem, nie ma dużych wymagań i dość dobrze wytrzymuje nawet ujemne temperatury, dlatego nie wymaga okrycia i można siać ją także przed zimą – jako warzywo ozime. W tym przypadku siew ozimy (najlepiej wykorzystać tzw. odmiany wczesne) wykonuje się w listopadzie lub grudniu i nasiona zimują w gruncie i rośliny wschodzą wiosną. Ten sposób siewu ma swoje zalety, ponieważ w tym okresie (zima/przedwiośnie) gleba jest dostatecznie nawodniona i nie ma potrzeby podlewania nasion, a poza tym szybciej mamy warzywo (natkę lub pietruszkę korzeniową) na wiosnę.
Pielęgnacja pietruszki po wysiewie
Aby młode rośliny rosły zdrowo, budowały dorodne części podziemne oraz zachowały odpowiednie wybarwienie liści (naci) niezbędne jest przede wszystkim regularne odchwaszczanie. Drugi kluczowy zabieg pielęgnacyjny, niezbędny w każdej fazie rozwoju pietruszki to nawadnianie. Gleba powinna być stale lekko wilgotna (ale nie podmokła). Szczególnie ważne jest regularne nawadnianie w czasie okresu ciepłej pogody i suszy, ponieważ przesuszenie powoduje, że liście tracą intensywnie zielony kolor (żółkną).
Tekst: Maciej Aleksandrowicz, zdjęcie tytułowe: maryviolet/Depositphotos