Logo
Logo
34
Okazje

Kompostownik w ogrodzie: jak powinien wyglądać i co w nim kompostować?

Pytanie czytelnika: Chcę założyć kompostownik i proszę o pomoc w wyborze odpowiedniego pojemnika oraz zasugerowanie najlepszych odpadów, które po rozłożeniu dadzą bogaty w składniki pokarmowe materiał przydatny dalej w ogrodzie.

 

Co to kompostownik i jak wygląda?

W centrach ogrodniczych dostępne są gotowe pojemniki do kompostowania wykonane z drewna lub plastiku. Ich konstrukcja nie jest szczególnie skomplikowana dlatego można się pokusić o własnoręczne ich wykonanie.

Kompostownik jest pojemnikiem bez dna, o ażurowych bocznych ściankach i litym górnym przykryciu. Do tego celu można wykorzystać stary plastikowy czy metalowy śmietnik zachowując jego pokrywę i wycinając dno. Innym domowym sposobem może być skonstruowanie pojemnika opartego na czterech drewnianych palikach. Można je następnie owinąć metalową siatką i przykryć kartonami, które stanowić będą boczne ściany.

Termokompostownik ogrodowy
Termokompostownik ogrodowy
Eko kompostownik Termo o pojemności 350 litrów daje możliwość wykonania doskonałego kompostu, który zasili uprawy w ogrodzie. Dzięki specjalnej konstrukcji w kompostowniku tym wytwarza się wyższa temperatura, dzięki czemu kompost szybciej dojrzewa niż na otwartej pryzmie kompostowej, a także eliminuje dużo więcej organizmów chorobotwórczych. Kompost z eko kompostownika Termo jest bezpieczny i uzyskuje się go stosunkowo szybko.
KUP W NASZYM SKLEPIE

Co to kompost i jak powstaje?

Elementami niezbędnymi do powstawania kompostu są powietrze i woda. Nie można jednak przesadzić z nadmierną ilością powietrza, które powinno dostawać się do pryzmy przy regularnym jego przewracaniu, nie wysuszając przy tym całkowicie kompostu.

Woda w odpowiedniej ilości sprzyja także rozkładaniu się odpadów. Zbyt suche składniki, takie jak siano czy pióra, powinno się namoczyć przed dodaniem, kontrolując jednocześnie aby kompost nie miał konsystencji papki.

Co kompostujemy:

  • odpadki kuchenne – resztki warzyw, owoców, skorupki jaj, torebki herbaty,
  • resztki roślinne – skoszoną trawę, siano, przekwitłe rośliny, zdrewniałe części roślin np. po przycinaniu żywopłotów, jesienne liście drzew (wyłączając liście dębu, orzecha, olchy ze względu na zawartość szkodliwych dla roślin substancji),
  • trociny i popiół, a także w niedużych ilościach – ręczniki papierowe i kartony.

 

Co nie nadaje się do kompostowania:

  • duże ilości skórek owoców cytrusowych (mogą obniżać aktywność mikroorganizmów w glebie),
  • mięso, ryby (przyciągają szczury i muchy),
  • porażone, chore rośliny,
  • popiół z węgla,
  • gazety,

 

Składniki aktywujące proces rozkładu:

  • pokrzywa oraz młode chwasty,
  • odchody kur i gołębi,
  • mocz (rozcieńczony z wodą w stosunku 1:3).

 

FILM: Jak samodzielnie zbudować prosty kompostownik? Instrukcja

Źródło: Bricomarché z pasją / Youtube

 

Tekst: Redakcja ZielonyOgródek.pl, zdjęcie tytułowe: Ilona/Pixabay

Dowiedz się więcej



To Cię zainteresuje
Pokaż więcej (12)

Komentarze

NEWSLETTER
Porady ogrodnicze na Twój email!
Zapisz się i odbierz darmowe e-wydanie magazynu Gardeners` World!
 
Twoja strona ogrodu