Bez warzyw i owoców nie ma mowy o zdrowiu i długim życiu, gdyż to właśnie one są najlepszym źródłem antyoksydantów, które niwelują szkodliwe dla organizmu działanie wolnych rodników. Te ostatnie występujące w nadmiarze przyczyniają się do miażdżycy, nowotworów ale także szkodzą naszej urodzie. Przyspieszają starzenie się skóry pozbawiając ją elastyczności i nawilżenia. Dodatkowo wpływają negatywnie na wzrok czy funkcje poznawcze sprzyjając demencji starczej.
Prozdrowotne działanie karotenoidów – warzywa i owoce przepisem na długie, zdrowe życie
- Beta karoten należący do karotenoidów kumuluje się w skórze. Z jednej strony wspomaga opalanie a z drugiej działa jak naturalny "filtr przeciwsłoneczny" chroniąc skórę przed poparzeniami. Jego źródłem będą papryka, marchew, dynia, pomidory i inne.
- Likopen natomiast wykazuje działanie neuroprewencyjne, czyli chroniące przed utratą sprawności fizycznej i umysłowej. Są dowody na to, że może być elementem leczenia takich chorób jak Parkinson, Alzheimer czy stwardnienie rozsiane. Ma także silne właściwości przeciwmiażdżycowe, zapobiega tworzeniu się blaszek miażdżycowych, które mogą zatkać naczynie krwionośne i doprowadzić do zawału lub udary zagrażających życiu. Likopenu łatwo dostarczyć z pomidorami, najlepiej tymi dojrzewającymi na słońcu choć ilość tego prozdrowotnego związku zwiększa się podczas przetwarzania owoców na soki, passaty czy koncentraty pomidorowe.
- Kolejny związek z grupy karotenoidów to luteina, która jest odpowiedzialna za wzrok. Chroni przed zwyrodnieniem plamki żółtej oka. Najwięcej luteiny znajdziemy w jarmużu, szpinaku, natce pietruszki, cukinii i świeżej papryce. Dobrym jej źródłem są także owoce jak jeżyny, maliny czy agrest.
Niezbędne antocyjany – ciemny barwnik w owocach i warzywach
Cenny świat roślin wspierający naszą młodość na tym się nie kończy. W diecie przeciwstarzeniowej musi być jeszcze miejsce na ciemno wybarwione warzywa i owoce, które dostarczają flawonoidów w tym cennych antocyjanów. Podczas lata należy sięgać po szeroki wachlarz owoców jagodowych – jagoda kamczacka, borówka, truskawki, porzeczki czy aronia. Podczas gdy sezon się kończy warto postawić na niskosłodzone przetwory ze wspomnianych owoców.
Witaminy z warzyw i owoców – baza dla zdrowia i piękna
Warzywa i owoce to także doskonałe źródło witamin, w tym witaminy C, która odznacza się silnym działaniem przeciwutleniającym i zarazem odmładzającym. Widać to na przykładzie trendu wśród kosmetyków na zmarszczki, jędrną i promienną cerę. Witamina C coraz częściej jest ich głównym składnikiem. Włączenie do diety surowych, sezonowych warzyw i owoców gwarantuje odpowiedni dowóz kwasu askorbinowego. Na straży młodości stoi także witamina E, jej źródłem są produkty roślinne, z warzyw to natka pietruszki, sałata, szpinak, szczypiorek, brokuły czy jarmuż. Poza tym znajdziemy ją w olejach roślinnych np. oleju lnianym, orzechach, pestkach, nasionach roślin strączkowych czy pełnoziarnistych produktach zbożowych.
Inne produkty niezbędne w zdrowej diecie
Na talerzu młodości rzadziej powinno pojawiać się mięso a częściej gościć ryby, nasiona roślin strączkowych czy jaja. Ryby czy oleje roślinne to doskonałe źródło kwasów omega 3 działających przeciwzapalnie, ale też wpływających pozytywnie na skórę.
Warto dodać, że by zachować młodość i żyć długo w zdrowiu należy dbać o utrzymanie prawidłowej masy ciała, nie przejadać się i być aktywnym. Wzorcem dla nas powinni być mieszkańcy chociażby Okinawy czy Kaukazu. Ich dieta opiera się na bardzo dużej ilości warzyw i owoców, źródłach nienasyconych kwasów tłuszczowych z ograniczeniem produktów odzwierzęcych. Takie zachowania żywieniowe pozwalają tym populacjom dożywać nawet do 100 lat.
Śmiało można powiedzieć, że to właśnie owoce i warzywa stoją na straży naszej młodości, skutecznie opóźniając starzenie. Korzystajmy z nich przez cały rok, rotujmy i eksperymentujmy z nimi w kuchni bo to pewny krok w kierunku długiego życia w zdrowiu.
Tekst: Monika Stromkie-Złomaniec, zdjęcia: materiały prasowe KZGPOiW (Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw)
Opracowanie sfinansowano ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw w ramach realizacji przez Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw kampanii projektu "CORE TEAM - promocja konsumpcji owoców i warzyw i forum współpracy sektora". Projekt jest realizowany pod honorowym patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi. |