Logo
Logo
Gardeners' world wrzesień - październik 2021
31
Okazje
Artykuł na: 6-9 minut

Warzywa i owoce przepisem na młodość i długie życie

Każdy z nas chciałby cieszyć się długim życiem w zdrowiu. Dodatkowo jędrna skóra bez zmarszczek i dobry wzrok to marzenie większości z nas. Starzenie się organizmu jest procesem nieuniknionym. Jednak tempo tego procesu jest w dużej mierze zależne od nas samych. Szeroko pojęty styl życia w tym sposób odżywiania ma ogromne znaczenie w kontekście opóźniania procesów starzenia. I warto o tym pamiętać od młodości aż do późnej starości.

Przepisem na długą młodość jest uważne i świadome odżywianie, w którym warzywa i owoce stanowią podstawę tego co jemy!

 

Bez warzyw i owoców nie ma mowy o zdrowiu i długim życiu, gdyż to właśnie one są najlepszym źródłem antyoksydantów, które niwelują szkodliwe dla organizmu działanie wolnych rodników. Te ostatnie występujące w nadmiarze przyczyniają się do miażdżycy, nowotworów ale także szkodzą naszej urodzie. Przyspieszają starzenie się skóry pozbawiając ją elastyczności i nawilżenia. Dodatkowo wpływają negatywnie na wzrok czy funkcje poznawcze sprzyjając demencji starczej.

Prozdrowotne działanie karotenoidów – warzywa i owoce przepisem na długie, zdrowe życie

Postawmy w swojej diecie na źródła karotenoidów. Są to silne przeciwutleniacze, które przeciwdziałają starzeniu i zapobiegają chorobom związanym z wiekiem.

  • Beta karoten należący do karotenoidów kumuluje się w skórze. Z jednej strony wspomaga opalanie a z drugiej działa jak naturalny "filtr przeciwsłoneczny" chroniąc skórę przed poparzeniami. Jego źródłem będą papryka, marchew, dynia, pomidory i inne.

  • Likopen natomiast wykazuje działanie neuroprewencyjne, czyli chroniące przed utratą sprawności fizycznej i umysłowej. Są dowody na to, że może być elementem leczenia takich chorób jak Parkinson, Alzheimer czy stwardnienie rozsiane. Ma także silne właściwości przeciwmiażdżycowe, zapobiega tworzeniu się blaszek miażdżycowych, które mogą zatkać naczynie krwionośne i doprowadzić do zawału lub udary zagrażających życiu. Likopenu łatwo dostarczyć z pomidorami, najlepiej tymi dojrzewającymi na słońcu choć ilość tego prozdrowotnego związku zwiększa się podczas przetwarzania owoców na soki, passaty czy koncentraty pomidorowe.

  • Kolejny związek z grupy karotenoidów to luteina, która jest odpowiedzialna za wzrok. Chroni przed zwyrodnieniem plamki żółtej oka. Najwięcej luteiny znajdziemy w jarmużu, szpinaku, natce pietruszki, cukinii i świeżej papryce. Dobrym jej źródłem są także owoce jak jeżyny, maliny czy agrest.

Niezbędne antocyjany – ciemny barwnik w owocach i warzywach

Cenny świat roślin wspierający naszą młodość na tym się nie kończy. W diecie przeciwstarzeniowej musi być jeszcze miejsce na ciemno wybarwione warzywa i owoce, które dostarczają flawonoidów w tym cennych antocyjanów. Podczas lata należy sięgać po szeroki wachlarz owoców jagodowych – jagoda kamczacka, borówka, truskawki, porzeczki czy aronia. Podczas gdy sezon się kończy warto postawić na niskosłodzone przetwory ze wspomnianych owoców.

Uprawy jagody kamczackiej w Polsce, fot. mat. prasowe
Plantacje superowoców! Jagoda kamczacka jest już uprawiana w bardzo wielu regionach Polski sprawiając, że co roku mamy dostęp do najświeższych i sprawdzonych owoców.
Polskie superowoce są nieocenionym składnikiem diety młodości.

Witaminy z warzyw i owoców – baza dla zdrowia i piękna

Warzywa i owoce to także doskonałe źródło witamin, w tym witaminy C, która odznacza się silnym działaniem przeciwutleniającym i zarazem odmładzającym. Widać to na przykładzie trendu wśród kosmetyków na zmarszczki, jędrną i promienną cerę. Witamina C coraz częściej jest ich głównym składnikiem. Włączenie do diety surowych, sezonowych warzyw i owoców gwarantuje odpowiedni dowóz kwasu askorbinowego. Na straży młodości stoi także witamina E, jej źródłem są produkty roślinne, z warzyw to natka pietruszki, sałata, szpinak, szczypiorek, brokuły czy jarmuż. Poza tym znajdziemy ją w olejach roślinnych np. oleju lnianym, orzechach, pestkach, nasionach roślin strączkowych czy pełnoziarnistych produktach zbożowych.

Przepis na długą młodość, fot. inf. pras. polskiesuperowoce
Przepis na długą młodość!

Inne produkty niezbędne w zdrowej diecie

Na talerzu młodości rzadziej powinno pojawiać się mięso a częściej gościć ryby, nasiona roślin strączkowych czy jaja. Ryby czy oleje roślinne to doskonałe źródło kwasów omega 3 działających przeciwzapalnie, ale też wpływających pozytywnie na skórę.

Warto dodać, że by zachować młodość i żyć długo w zdrowiu należy dbać o utrzymanie prawidłowej masy ciała, nie przejadać się i być aktywnym. Wzorcem dla nas powinni być mieszkańcy chociażby Okinawy czy Kaukazu. Ich dieta opiera się na bardzo dużej ilości warzyw i owoców, źródłach nienasyconych kwasów tłuszczowych z ograniczeniem produktów odzwierzęcych. Takie zachowania żywieniowe pozwalają tym populacjom dożywać nawet do 100 lat.

Śmiało można powiedzieć, że to właśnie owoce i warzywa stoją na straży naszej młodości, skutecznie opóźniając starzenie. Korzystajmy z nich przez cały rok, rotujmy i eksperymentujmy z nimi w kuchni bo to pewny krok w kierunku długiego życia w zdrowiu.

Tekst: Monika Stromkie-Złomaniec, zdjęcia: materiały prasowe KZGPOiW (Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw)

CZAS NA POLSKIE SUPEROWOCE

Opracowanie sfinansowano ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw w ramach realizacji przez Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw kampanii projektu "CORE TEAM - promocja konsumpcji owoców i warzyw i forum współpracy sektora".

Projekt jest realizowany pod honorowym patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Warto przeczytać
To Cię zainteresuje
Pokaż więcej (2)
Powiązane rośliny
Nowe treści
Ważne tematy
Lista zakupów

Komentarze

Porady na ten tydzień
Tydzień 38, Sentencja nr:7
Tydzień 38, Sentencja nr:7
Systematycznie sprawdzamy nasze rośliny na obecność chorób – przede wszystkim chorób grzybowych. Usuwamy porażone gałęzie i utylizujmy je zaraz po wycięciu.
Tydzień 38, Sentencja nr:5
Tydzień 38, Sentencja nr:5
Na balkonie i tarasie w puste miejsca dosadzamy rośliny sezonowe, kwitnące jesienią, np. chryzantemy, wrzosy i jesienne wrzośce.
Tydzień 38, Sentencja nr:3
Tydzień 38, Sentencja nr:3
Systematycznie zbieramy warzywa ciepłolubne, do których należą np. dynia, ogórki, papryka czy pomidory.
Tydzień 38, Sentencja nr:2
Tydzień 38, Sentencja nr:2
Posadźmy w ogrodzie wrzosy, które właśnie teraz, podczas kwitnienia są najpiękniejsze. Te sprzedawane w pojemnikach można sadzić do gruntu przez cały sezon wegetacyjny.
Tydzień 38, Sentencja nr:1
Tydzień 38, Sentencja nr:1
W połowie września możemy rozpocząć sadzenie roślin cebulowych (wybierajmy cebule duże i zdrowe). Głębokość sadzenia powinna być równa 2-3-krotnej wysokości cebul (na glebie piaszczystej cebule sadzimy nieco głębiej). Miejsce sadzenia cebul warto okryć na zimę korą lub słomianymi matami.
 
Serwisy partnerskie
Dom i wnętrze
Twoja strona ogrodu
 
Copyright © AVT 2020 Sklep AVT