Logo
Logo
Gardeners' world wrzesień - październik 2019
42
Do góry
Artykuł na: 6-9 minut

Pożyteczne rośliny na kuchennym parapecie

Kuchnia to miejsce w którym domownicy spędzają dużo czasu. To często pomieszczenie połączone z salonem, w którym spotykamy się z przyjaciółmi, organizujemy przyjęcia czy rodzinne spotkania. Warto więc udekorować kuchnię zielenią, dla dobrego samopoczucia i smaku. Zobacz, jakie rośliny pożyteczne można uprawiać w kuchni?

Najlepszym miejscem na domowy ogródek jest kuchenny parapet. Na widnym słonecznym stanowisku można uprawiać wiele ziół, roślin przyprawowych i warzyw. Dzięki temu można się niemal przez cały sezon cieszyć świeżymi przyprawami bez konieczności ich suszenia czy mrożenia. Z kolei półki kuchenne i puste miejsca na ścianach można wypełnić ustawiając rośliny ozdobne. Tak urządzona kuchnia jest nie tylko praktyczna, ale również wzbudza zachwyt.

  Kiełki słonecznika - fot. M. Mazik
kiełki słonecznika
  Bazylia pospolita - fot. www.sxc.hu/Michaela Kobyakov
Bazylia pospolita
  Cząber - fot. M. Mazik
Cząber
  Majeranek - fot. wikipedia/CC/Bot MultichillT
Majeranek
  Melisa - fot. M. Mazik
Melisa lekarska
  Tymianek - fot. M. Mazik
Tymianek
  Kolendra - fot. wikipedia/CC/Vanisheduser001
Kolendra siewna

Warzywa przyprawowe

Uprawa roślin przyprawowych: cebuli, szczypioru czy rzeżuchy jest niezwykle łatwa i w zasadzie udaje się każdemu. Są szczególnie cenne dla osób mieszkających w miastach, które nie mają własnych ogrodów.

Cebula zwyczajna (Allium cepa) zazwyczaj w mieszkaniach uprawiana jest dla szczypiorku. Uprawa cebuli w donicach jest bardzo prosta. Wystarczy posadzić w ziemi ogrodowej zakupioną w sklepie cebulę lub dymkę. To roślina wrażliwa na niedobór wody i w zasadzie w uprawie pojemnikowej podlewanie jest jedynym zabiegiem pielęgnacyjnym. Nie ma konieczności nawożenia, gdyż warzywo nie lubi gleb zbyt zasobnych w azot.

Szczypiorek (Allium schoenoprasum) można wysiać w skrzyniach lub donicach i ustawić na kuchennym parapecie, aby cieszyć się ostrymi w smaku, aromatycznymi liśćmi. Nasiona przed wysianiem warto przemrozić. Roślina nie ma dużych wymagań i rośnie w większości typów podłoży. Wymaga regularnego podlewania. Należy również usuwać pędy kwiatostanowe, aby nie osłabiać rośliny. Liście szczypiorku zbiera się w miarę potrzeb przez cały rok.

Pieprzyca ogrodowa (Lepidium sativum), bardziej znana jako rzeżucha, to częsty widok na kuchennych parapetach. Jej uprawa jest bardzo łatwa. Po zakupie nasion wystarczy je wysiać w płaskim naczyniu, np.: talerzu na wacie i regularnie je podlewać. Rzeżucha wyrośnie już po kilku dniach, trzeba tylko zadbać o to, aby wata była ciągle wilgotna. Roślina najlepiej rośnie w miejscach słonecznych. Przy ścinaniu liści wraz z łodygami warto usuwać pozostałe skorupy łupinowe, które mają gorzki smak.

Kiełki można z powodzeniem uprawiać nawet w niewielkich pojemnikach na parapecie. Najczęściej wykorzystuje się nasiona gorczycy, fasoli mung, fasoli adzuki, soczewicy, grochu włoskiego, słonecznika i lucerny. Zwykle zbiór następuje po 3-5 dniach od rozpoczęcia uprawy. Nasiona należy przez noc namoczyć w letniej wodzie. Następnie przenosi się je do, np. specjalnej tacki lub płaskiego naczynia i przykrywa je materiałem (najlepiej przezroczystym).

Zioła w kuchni


Większość ziół preferuje stanowiska słoneczne, więc warto uprawiać je na dobrze oświetlonych parapetach kuchennych. Uprawiane od wysiewu

nasion dłużej zachowują żywotność od sadzonek kupionych w sklepach. Świeże zioła w donicach wzbogacą każdą kuchnię. Warto również wspomnieć, że większość roślin o aromatycznym, intensywnym zapachu odstrasza komary, muchy i muszki owocowe.

Bazylia pospolita (Ocimum basilium) bardzo dobrze nadaje się do uprawy w donicach zwłaszcza w letnich miesiącach. Należy zapewnić jej ciepłe,

słoneczne stanowisko. Pojemnik powinien mieć minimalną głębokość ok. 7-8 cm. Najodpowiedniejsza jest żyzna, przepuszczalna ziemia ogrodnicza. Bazylia lubi wilgotne podłoże. Z zabiegów pielęgnacyjnych istotne jest uszczykiwanie liści i łodyg, pobudzające krzewienie oraz niedopuszczanie do kwitnienia. W pomieszczeniu łatwiej uprawiać odmiany drobnolistne, które mają mniejsze wymagania. Z kolei bazylia wielkolistna ma bardziej atrakcyjny wygląd.

Cząber (Saturleja sp) zwykle sadzi się w większym skrzyniach, które mają minimalną głębokość ok. 15 cm. Roślina lubi słoneczne, ciepłe stanowiska. Preferuje gleby piaszczysto-gliniaste. Cząber można wysiewać przez cały rok. Należy ją regularnie podlewać i uszczykiwać liście.

Majeranek (Origanum) uprawiany jest zwykle jako roślina jednoroczna, chociaż w pomieszczeniu może utrzymać się przez wiele sezonów. Nie potrzebuje dużych pojemników. Dobrze rośnie na słonecznych, suchych stanowiskach. Preferuje piaszczysto-glinaste gleby, chociaż na potrzeby domowe można mieszać ziemię ogrodową z piachem. Majeranku nie powinna się zbyt często podlewać, bo lubi nadmiernej wilgoci. Nieco trudniejsza w uprawie, ale dekoracyjna w pomieszczeniach jest odmiana Aureum o żółtawych liściach.

Melisa lekarska (Melissa officinalis) potrzebuje głębokich pojemników (ok. 20 cm głębokości). Lepiej kupić ukorzenione sadzonki, chociaż wiele osób woli wysiewać ją samodzielnie (czasem trudno kiełkuje). Roślinę można uprawiać zarówno na słonecznych jak i lekko cienistych parapetach. Od czasu do czasu warto ją lekko przyciąć.

Tymianek (Thymus) można uprawiać w małych pojemnikach. Ta niska, rozłożysta roślina nie wymaga żyznych gleb - może rosnąć na ubogim, przepuszczalnym podłożu. Zazwyczaj tymianek uprawia się ją z sadzonek zakupionych w sklepach ogrodniczych. W uprawie pojemnikowej może rosnąć przez wiele lat. Dobrze znosi suszę. Od czasu do czasu warto uszczykiwać liście. Warto zakupić macierzankę cytrynową (Thymus citrodorus), która nawet wśród wielu poszczególnych gatunków tymianku wyróżnia się intensywnym zapachem.

Kolendra siewna (Coriandrum sativum)
nie jest powszechna w pomieszczeniach z uwagi na wysokość (50-70 cm). Potrawy można przyprawiać liśćmi kolendry już po 4-8 tygodniach od wysiewu. Kolendra warto siać w pojemnikach w średniej wielkości. Lubi gleby piaszczysto-gliniaste lub kompost. Ziemię zakupioną w sklepie warto zmieszać więc z piachem. W pomieszczeniach można ją wysiewać przez cały rok. Roślinę należy systematycznie uszczykiwać, aby nie dopuścić do kwitnienia.

Zielistka - fot. www.flickr.com/CC/quinn anya
Zielistka
 
Paproć nefrolepis - fot. www.wikipedia/CC/Selso
Paproć Nefrolepsis
 
Bluszcz pospolity - fot. wikipedia/CC/Ies
Buszcz
 

Dobroczynne rośliny ozdobne

Dobór roślin, których jedynym celem jest dekoracja kuchni, zależy od kwestii gustu. Oczywiście trzeba wziąć pod wymagania świetlne poszczególnych roślin i ich wielkość, aby w przyszłości nie przeszkadzały w pracach kuchennych. Poniższe gatunki zostały uwzględnione z uwagi na ich "dobroczynność" - wchłanianie dymu tytoniowego, toksycznych gazów, oparów z kuchenki, itp.

Zielistka Sternberga (Chlorophytum comosum) jest ceniona ze względu na dużą wytrzymałość. Roślina nie dość, że nadaje się do uprawy w zatłoczonych i zanieczyszczonych oparami pomieszczeń, to w dodatku pochłania duże ilości dwutlenku węgla, dymu tytoniowego, szkodliwych związków znajdujących się w lakierach czy płytach meblowych i toleruje sprzęt gazowy bądź elektryczny. Zielistka dobrze rośnie na jasnych (ale nie w bezpośrednim natężeniu promieni słonecznych). Powinna być regularnie podlewana. Jedynym problemem może być obsychanie końcówek liści - dzieje się tak na wskutek zbyt suchego powietrza.

Paproć nefrolepis (Nephrolepis) również pochłania duże ilości szkodliwych związków i może rosnąć nawet w półcieniu, ale to propozycja dla osób systematycznie opiekujących się roślinami. Chociaż nefrolepis jest uważany za jedną z najłatwiejszych w uprawie paproci, nawet krótkotrwały brak wody może prowadzić do masowego usychania i opadania liści. Najlepiej podlewać ją obficie, miękką wodą.

Bluszcz pospolity (Hedera helix) jest rośliną niedocenianą, która eliminuje szkodliwe gazy w powietrzu i dym tytoniowy. Bluszcz dobrze rośnie w miejscach zacienionych (odmiany wielobarwne wymagają nieco więcej światła). Lubi gleby lekko wilgotne, ale nadmierne podlewanie skutkuje opadaniem liści. Roślinę trzeba regularnie zraszać. Interesującym gatunkiem jest hedera erecta o wzniesionych pędach, którą można ustawiać na parapetach w pomieszczeniach "północnych".




autor Michał Mazik

Komentarze

To Cię zainteresuje
Pokaż więcej (8)
Nowe treści
Na czasie
Jesienny trawnik
Temat miesiąca
Jesienny trawnik
Zobacz więcej
Warto przeczytać
Porady na ten tydzień
Tydzień 38, Sentencja nr:5
Tydzień 38, Sentencja nr:5
Na balkonie i tarasie w puste miejsca dosadzamy rośliny sezonowe, kwitnące jesienią, np. chryzantemy, wrzosy i jesienne wrzośce.
Tydzień 38, Sentencja nr:4
Tydzień 38, Sentencja nr:4
Zasilmy trawę nawozami potasowymi i fosforowymi. Będzie bardziej odporna na przemarzanie i suszę.
Tydzień 38, Sentencja nr:3
Tydzień 38, Sentencja nr:3
Systematycznie zbieramy warzywa ciepłolubne, do których należą np. dynia, ogórki, papryka czy pomidory.
Tydzień 38, Sentencja nr:2
Tydzień 38, Sentencja nr:2
Posadźmy w ogrodzie wrzosy, które właśnie teraz, podczas kwitnienia są najpiękniejsze. Te sprzedawane w pojemnikach można sadzić do gruntu przez cały sezon wegetacyjny.
Tydzień 38, Sentencja nr:1
Tydzień 38, Sentencja nr:1
W połowie września możemy rozpocząć sadzenie roślin cebulowych (wybierajmy cebule duże i zdrowe). Głębokość sadzenia powinna być równa 2-3-krotnej wysokości cebul (na glebie piaszczystej cebule sadzimy nieco głębiej). Miejsce sadzenia cebul warto okryć na zimę korą lub słomianymi matami.
Twoja strona ogrodu