Logo
Logo
Gardeners' world marzec - kwiecień 2020
WIELKANOC
Na czasie
223
Do góry
Artykuł na: 4-5 minut

Uprawa rzeżuchy: kiedy wysiewać rzeżuchę na Święta Wielkanocne?

Jeśli chcesz, aby rzeżucha przystroiła wielkanocny stół musisz ją wysiać najpóźniej 5-6 dni przed świętami. Tyle czasu nasiona potrzebują, aby wykiełkować, a kiełki by dostatecznie wyrosnąć. Zobacz, jak łatwo to zrobić samemu w domu.

Rzeżucha, pieprzyca siewna (Lepidium sativum) to gatunek rośliny jednorocznej z rodziny kapustowatych (Brassicaceae). Znana była już w starożytnej Europie, gdzie przypisywano jej właściwości lecznicze. Już od XVII wieku wielkanocnego baranka stawia się na rzeżusze. Symbolizuje ona wiosenną zieleń i odrodzenie się przyrody po zimie, przezwyciężenie zimowego letargu.

Symbol Świąt Wielkanocnych

Dziś rzeżucha jest nieodzownym elementem Świąt Wielkanocnych. Wielkanoc to tradycyjnie czas odradzania się przyrody po zimie, dlatego w świątecznych dekoracjach króluje zieleń – symbolizująca życie i nadzieję.

To właśnie w tym okresie rzeżucha cieszy się największym powodzeniem, stając się nie tylko dekoracją stołu, ale także dodatkiem do świątecznych potraw. Rzeżucha najczęściej trafia na nasz wielkanocny stół jako element dekoracyjny, jednak ze względu na jej lecznicze właściwości powinniśmy ją uprawiać przez cały rok – szczególnie zimą, gdy brakuje nam witamin!

Kiełkująca rzeżuchaFot. Stefan Schweihofer/Pixabay

Rzeżucha wysiana na wilgotnej wacie urośnie w 5-6 dni. Po tym czasie ścina się ją nożyczkami lub ustawia jako zieloną dekorację stołu.

Rzeżucha w kuchni

Kiełki rzeżuchy mają ostry, wyrazisty smak. Można je dodawać do kanapek z twarożkiem lub pomidorami. Znakomicie smakują także ze świeżym masłem i pieczywem. Można je z powodzeniem dodawać do potraw z jaj, ryb oraz mięsa i wykorzystywać do przyrządzania farszu, np. do pieczonych ziemniaków.

Właściwości lecznicze rzeżuchy

  • Źródło witamin: A, B, C, K
  • Źródło soli mineralnych: wapnia, żelaza, magnezu, fosforu, potasu, cynku, manganu, łatwo przyswajalnego jodu
  • Pobudza apetyt i trawienie
  • Wzmacniają skórę i paznokcie

Uprawa rzeżuchy: kiedy wysiewać rzeżuchę na ŚwiętaFot. Katrin Gilger/Foter ↓

Uprawa rzeżuchy w 5 krokach

Krok 1 Kup nasiona
Przed Wielkanocą nasiona na kiełki można kupić praktycznie wszędzie – w supermarkecie, sklepie ogrodniczym, markecie typu Dom i Ogród oraz w sklepie spożywczym. Nie należy jednak kupować ich na wagę. Kupuj tylko zapakowane nasiona w papierowych torebkach, z podanym numerem partii nasion. Masz wtedy pewność, że są one dobrej jakości i mają dużą siłę kiełkowania.

Krok 2 Wybierz pojemnik
Pojemnik do wysiania nasion rzeżuchy powinien być płaski. Może to być talerzyk, mała salaterka lub niezbyt głęboka miseczka. Dno pojemnika wyłóż watą lub ligniną. Zwilż podłoże wodą tak, aby było lekko wilgotne. Woda nie powinna stać w naczyniu.

Krok 3 Wysiej nasiona
Nasiona rzeżuchy wysiej gęsto, ale tak aby nie zachodziły na siebie, ponieważ te znajdujące się pod spodem mogą nie wykiełkować. Rozsyp je równomiernie, aby nie było pustych miejsc w naczyniu. Wysiane nasiona zwilż wodą, najlepiej za pomocą spryskiwacza – wtedy nie będą się przemieszczać.

Krok 4 Temperatura, światło i podlewanie
Optymalna temperatura w okresie kiełkowania to 20-22°C. Pojemnik z kiełkującą rzeżuchą ustaw w ciepłym i jasnym miejscu. Kiełkujące nasiona podlewaj codziennie; w taki sposób, aby wata lub gaza była cały czas wilgotna. Najlepiej rób to za pomocą spryskiwacza do kwiatów. Rzeżucha jest bardzo wrażliwa na brak wilgoci. Na suchym podłożu szybko zaczyna zamierać. Pojemnik z kiełkującymi nasionami możesz przykryć folią spożywczą (zrób w niej kilka otworów, aby roślinki się nie zaparzyły). Nadmiar wody szybko doprowadzi do gnicia lub pleśnienia rzeżuchy. Bez przykrycia rzeżucha rośnie wolniej, ale za to nie gnije – jeśli zapewnisz jej odpowiednią ilość wody.

Krok 5 Kiełkowanie
Nasiona rzeżuchy zaczną pęcznieć już po pierwszym dniu, po 2-3 dniach (pojawią się małe kiełki), a po 5-6 dniach zielone łączka będzie gotowa. Gdy kiełki urosną do 4-5 cm roślin możesz ścinać i jeść. Ścięte kiełki rzeżuchy (bez korzeni) przechowuj w lodówce, nie dłużej niż dobę.

Obejrzyj FILM: Jak zrobić Wielkanocne jajo z rzeżuchy

źródło: Twoje DIY/Youtube


Tekst: Redakcja ZielonyOgrodek.pl, zdjęcia w tekście: Katrin Gilger/CC BY-SA/Foter.com, zdjęcie tytułowe: rzeżucha na Wielkanoc fot. Ulrike Leone, Sandra Franck, Wolfgang Eckert/Pixabay


Warto przeczytać

To Cię zainteresuje
Pokaż więcej (5)

Komentarze

Gość K

02-04-2020 08:32

Rzeżucha polecam bardzo fajna ma witaminy A B C i K 👍🤩

Gość MikroAnia

04-03-2020 12:56

Ja zamiast kiełków wolę mikrolistki! To takie większe listki, coś pośredniego pomiędzy rukolą (wielkością liścia) a kiełkami :) Spróbujcie

Gość Zofia

03-03-2020 06:43

A ja wysiewam rzeżuchę kilka razy w roku. Uprawiamy kiełki non stop, bo to bomba witaminowa. Rzeżucha należy do naszych ulubionych, bo świetnie nadaje się na kanapki. Zachęcam Was do jedzenia kiełków rzeżuchy nie tylko od Święta, ale codziennie!!!

Wiecej na Forum ZielonyOgrodek.pl
Nowe treści
Wieści z branży
WIELKANOC
Na czasie
WIELKANOC
Zobacz więcej
Porady na ten tydzień
Tydzień 15, Sentencja nr:5
Tydzień 15, Sentencja nr:5
Możemy wyściółkować glebę pod krzewami, używając torfu, rozdrobnionej kory drzew iglastych, kompostu liściowego lub igliwia sosnowego. Warstwa ściółki o grubości 5 cm utrudni parowanie wody z gleby i ograniczy rozwój chwastów.
Tydzień 15, Sentencja nr:4
Tydzień 15, Sentencja nr:4
Do połowy kwietnia można sadzić rośliny balotowane (z bryłą korzeniową ściśle owiniętą tkaniną jutową).
Tydzień 15, Sentencja nr:3
Tydzień 15, Sentencja nr:3
Jeśli na trawniku pojawił się mech, dobrze jest przeprowadzić piaskowanie. Zabieg ten poprawi porowatość i przepuszczalność podłoża, a tym samym umożliwi wzrost nowym źdźbłom trawy.
Tydzień 15, Sentencja nr:2
Tydzień 15, Sentencja nr:2
W kwietniu rozpoczyna się intensywny wzrost traw. Wymaga to rozpoczęcia cotygodniowego koszenia, które sprzyja prawidłowemu krzewieniu darni.
Tydzień 15, Sentencja nr:1
Tydzień 15, Sentencja nr:1
Pamiętajmy o regularnym podlewaniu i nawożeniu roślin domowych bo właśnie teraz intensywnie rosną. Kwiaty domowe w dalszym ciągu możemy przesadzać i przygotowywać sadzonki.
Twoja strona ogrodu