Logo
Logo
122
Do góry
Artykuł na: 4-5 minut

Uprawa rzeżuchy. Kiedy wysiewać rzeżuchę na Święta?

Jeśli chcesz, aby rzeżucha przystroiła wielkanocny stół musisz ją wysiać najpóźniej 5-6 dni przed świętami. Tyle czasu nasiona potrzebują, aby wykiełkować, a kiełki by dostatecznie wyrosnąć. Zobacz, jak łatwo to zrobić samemu w domu.

Rzeżucha, pieprzyca siewna (Lepidium sativum) to gatunek rośliny jednorocznej z rodziny kapustowatych (Brassicaceae). Znana była już w starożytnej Europie, gdzie przypisywano jej właściwości lecznicze. Już od XVII wieku wielkanocnego baranka stawia się na rzeżusze. Symbolizuje ona wiosenną zieleń i odrodzenie się przyrody po zimie, przezwyciężenie zimowego letargu.

Rzeżucha Sandra Franck Pixabay

Fot. Sandra Franck/Pixabay

Symbol Świąt Wielkanocnych

Dziś rzeżucha jest nieodzownym elementem Świąt Wielkanocnych. Wielkanoc to tradycyjnie czas odradzania się przyrody po zimie, dlatego w świątecznych dekoracjach króluje zieleń – symbolizująca życie i nadzieję. To właśnie w tym okresie rzeżucha cieszy się największym powodzeniem, stając się nie tylko dekoracją stołu, ale także dodatkiem do świątecznych potraw. Rzeżucha najczęściej trafia na nasz wielkanocny stół jako element dekoracyjny, jednak ze względu na jej lecznicze właściwości powinniśmy ją uprawiać przez cały rok – szczególnie zimą, gdy brakuje nam witamin. Wysiana na wilgotnej wacie urośnie w 5-6 dni. Po tym czasie ścina się ją nożyczkami lub ustawia jako zieloną dekorację stołu.

Kiełkująca rzeżucha

Fot. Stefan Schweihofer/Pixabay

Rzeżucha w kuchni

Kiełki rzeżuchy mają ostry, wyrazisty smak. Można je dodawać do kanapek z twarożkiem lub pomidorami. Znakomicie smakują także ze świeżym masłem i pieczywem. Można je z powodzeniem dodawać do potraw z jaj, ryb oraz mięsa i wykorzystywać do przyrządzania farszu, np. do pieczonych ziemniaków.

Właściwości lecznicze rzeżuchy

  • źródło witamin: A, B, C, K
  • źródło soli mineralnych: wapnia, żelaza, magnezu, fosforu, potasu, cynku, manganu, łatwo przyswajalnego jodu
  • pobudza apetyt i trawienie
  • wzmacniają skórę i paznokcie

Rzeżucha kiełkująca na wacie

fot. Katrin Gilger / Foter.com / CC BY-SA

Uprawa rzeżuchy w 5 krokach

Krok 1 Kup nasiona
Przed Wielkanocą nasiona na kiełki można kupić praktycznie wszędzie – w supermarkecie, sklepie ogrodniczym, markecie typu Dom i Ogród oraz w sklepie spożywczym. Nie należy jednak kupować ich na wagę. Kupuj tylko zapakowane nasiona w papierowych torebkach, z podanym numerem partii nasion. Masz wtedy pewność, że są one dobrej jakości i mają dużą siłę kiełkowania.

Krok 2 Wybierz pojemnik
Pojemnik do wysiania nasion rzeżuchy powinien być płaski. Może to być talerzyk, mała salaterka lub niezbyt głęboka miseczka. Dno pojemnika wyłóż watą lub ligniną. Zwilż podłoże wodą tak, aby było lekko wilgotne. Woda nie powinna stać w naczyniu.

Krok 3 Wysiej nasiona
Nasiona rzeżuchy wysiej gęsto, ale tak aby nie zachodziły na siebie, ponieważ te znajdujące się pod spodem mogą nie wykiełkować. Rozsyp je równomiernie, aby nie było pustych miejsc w naczyniu. Wysiane nasiona zwilż wodą, najlepiej za pomocą spryskiwacza – wtedy nie będą się przemieszczać.

Krok 4 Temperatura, światło i podlewanie
Optymalna temperatura w okresie kiełkowania to 20-22°C. Pojemnik z kiełkującą rzeżuchą ustaw w ciepłym i jasnym miejscu. Kiełkujące nasiona podlewaj codziennie; w taki sposób, aby wata lub gaza była cały czas wilgotna. Najlepiej rób to za pomocą spryskiwacza do kwiatów. Rzeżucha jest bardzo wrażliwa na brak wilgoci. Na suchym podłożu szybko zaczyna zamierać. Pojemnik z kiełkującymi nasionami możesz przykryć folią spożywczą (zrób w niej kilka otworów, aby roślinki się nie zaparzyły). Nadmiar wody szybko doprowadzi do gnicia lub pleśnienia rzeżuchy. Bez przykrycia rzeżucha rośnie wolniej, ale za to nie gnije – jeśli zapewnisz jej odpowiednią ilość wody.

Krok 5 Kiełkowanie
Nasiona rzeżuchy zaczną pęcznieć już po pierwszym dniu, po 2-3 dniach (pojawią się małe kiełki), a po 5-6 dniach zielone łączka będzie gotowa. Gdy kiełki urosną do 4-5 cm roślin możesz ścinać i jeść. Ścięte kiełki rzeżuchy (bez korzeni) przechowuj w lodówce, nie dłużej niż dobę.

Obejrzyj FILM: Jak zrobić Wielkanocne jajo z rzeżuchy – krok po kroku


źródło: Twoje DIY, Youtube

 Tekst: Redakcja ZielonyOgrodek.pl, zdjęcie tytułowe: Wolfgang Eckert/Pixabay

Może to Cię zainteresuje...
Pokaż więcej (3)
Pielęgnacja ogrodu
Temat miesiąca
Pielęgnacja ogrodu
Partner:
Partner
Twoja strona ogrodu

Zanim opuścisz stronę, zapisz się do bezpłatnego newslettera Zielonego Ogródka i pobierz GRATIS elektroniczne wydanie Magazynu
Gardeners` World Polska.

W naszym newsletterze co tydzień znajdziesz:
  • - aktualności z branży ogrodniczej,
  • - porady ogrodnicze krok po kroku,
  • - projekty i reportaże z wizyt w ogrodach,
  • - katalog roślin ogrodowych i doniczkowych.