Wino wrzosowe – tak smakuje jesień!

wino wrzosowe

Wino wrzosowe jest niesamowicie banalne w przygotowaniu, jak zresztą wszystkie wina ziołowe. Żeby je przyrządzić, potrzebujesz trzech składników: białego wina, gałązek wrzosu i czasu.

Przepis pochodzi z książki "Smak dzikich Roślin', autorstwa Patrycji Machałek. Sezonowe gotowanie z dzikich roślin jest prostsze, niż myślisz!

Posłuchaj
00:00
49

Właściwości lecznicze wrzosu

Wrzos zwyczajny, inaczej pospolity, jest zgodnie z nazwą pospolitym gatunkiem krzewu, a ściślej rzecz ujmując – krzewinką. To czułe określenie wskazuje na jej niewielki rozmiar – dorasta do 60 centymetrów, co w świecie krzewów rzeczywiście nie wydaje się imponujące. I choć rozmiarami pochwalić się nie może, to jest to roślina tak charakterystyczna, że nie sposób pomylić jej z żadną inną, natomiast łatwo zaplątać się w uproszczeniach.

Wrzosem bardzo często bywają nazywane wrzośce – rośliny dekoracyjne, które mają liczniejsze kwiaty w różnych odcieniach różu, fuksji i fioletu. Kwiaty wrzosów, mniejsze i o nieco wypłowiałej barwie, wyglądają zdecydowanie skromniej. Wrzośce nie są jadalne i należą do gatunków uprawnych, a więc podczas spaceru po lesie nie powinnaś mieć wątpliwości, czy trafiłaś na właściwy okaz. Tym bardziej że znaleźć je łatwo – to rośliny powszechnie spotykane w całej Europie.

Ziołolecznictwo ceni ziele wrzosu ze względu na jego skuteczność w leczeniu schorzeń układu moczowego i właściwości przeciwzapalne. Zawarte w nim flawonoidy – między innymi kwercetyna i mirycetyna oraz ich aglikony – wpływają na zwiększenie ilości wydalanego moczu.

Z kolei arbutyna, glikozyd fenolowy, działa przeciwbakteryjnie w drogach moczowych, ale, co ważne, tylko gdy odczyn moczu jest alkaliczny (czyli osiąga pH 7,2–8,0). Oprócz tego ziele wrzosu zawiera garbniki, i to sporo, bo aż do 7 procent. Dzięki temu przetwory z wrzosu mają właściwości ściągające w obrębie układu trawiennego, a więc można je z powodzeniem stosować w problemach żołądkowo-jelitowych: nieżycie, biegunce, a także bezsoczności i braku łaknienia.

W kuchni wrzos jest materiałem niełatwym we współpracy – jego kwiaty są małe i twarde, nie ma więc sensu zjadanie ich na surowo. Zostają jedynie przetwory. Żeby w sposób sensowny i satysfakcjonujący wyciągnąć z wrzosu smak – a warto! – można zrobić dwie rzeczy: albo wyciąg wodny, albo wyciąg winny. Zdecydowanie lepszy jest ten drugi.

Przepis na wino wrzosowe

Składniki

  • 1-litrowa butelka białego wytrawnego wina
  • 7–10 świeżych gałązek wrzosu

Przygotowanie

  1. Butelkę białego wina otwórz, zawartość przelej do słoika i włóż do niego świeże gałązki wrzosu*. Zakręć słoik i odstaw go na minimum 3 dni w ciepłe, nienasłonecznione miejsce.
  2. Jeśli kupiłaś wino w butelce z zakrętką, będzie jeszcze łatwiej: upij porządny łyk (żeby zrobić trochę miejsca) i włóż wrzos do butelki, po czym zakręć i odstaw.
  3. Wino przejdzie smakiem jesiennego lasu i przybierze jasnofioletową barwę. Jeśli o nim zapomnisz na dłużej, nic się nie stanie – po 2 miesiącach wino będzie przepysznie wrzosowe i nabierze pięknego, głębokiego koloru.

Smacznego!

* Świeże gałązki możesz zastąpić suszonymi kwiatami – po prostu wsyp do wina 2 łyżki, później będziesz musiała tylko przecedzić je przez sitko. W ten sam sposób przyrządzisz wina infuzowane wieloma innymi aromatycznymi roślinami: lawendą, rozmarynem, dziewanną, nagietkiem, sosną, pokrzywą, hyzopem, szałwią, fiołkami i… wszystkim, na co tylko będziesz miała ochotę. 

 Smak dzikich roślin

"Smak Dzikich Roślin" to ponad 100 przepisów na potrawy sezonowe z wykorzystaniem nieoczywistych roślin rosnących blisko Ciebie.

Książka Patrycji Machałek pozwoli ci odkryć właściwości nietypowych ziół, dowiesz się z niej liście jakich drzew idealnie urozmaicą domowe menu, znajdziesz inspiracje do kulinarnych eksperymentów i zaskoczysz znajomych o każdej porze roku.

SPRAWDŹ, GDZIE KUPIĆ!

Obserwuj
Tematy
Więcej na ten temat
Powiązane rośliny

Wrzos pospolity Calluna vulgaris

Wrzos pospolity Skyline 'Sydney' Calluna vulgaris Skyline 'Sydney'

Wrzos pospolity Skyline 'Stockholm' Calluna vulgaris Skyline 'Stockholm'

Wrzosiec czerwony 'Snow Queen' Erica carnea 'Snow Queen'

Sekrety pięknych storczyków. Eksperci radzą, jakie produkty wybrać do codziennej pielęgnacji
Komentarze

Gość Małgosia
29-09-2021 14:03
Ja piłam wino wrzosowe produkcji znajomej. Było bardzo dobre, miało śliczny kolor i podkręcało humorki :) Idealne na rozgrzewkę w czasie chłodnych wieczorów. Polecam
Gość Katanna
29-09-2021 09:21
Ciekawy przepis, bardzo łatwy. Spróbuję. Uwielbiam wino i wrzosy. Czas to połączyć!
Zajrzyj na Forum ZielonyOgrodek.pl
50+ prezentów na Mikołajki i Boże Narodzenie 2024 r. | Dla ogrodników i ich bliskich
To się przyda
Tagi
Najnowsze treści