Logo
Logo

Wino wrzosowe – tak smakuje jesień!

Wino wrzosowe jest niesamowicie banalne w przygotowaniu, jak zresztą wszystkie wina ziołowe. Żeby je przyrządzić, potrzebujesz trzech składników: białego wina, gałązek wrzosu i czasu.

Przepis pochodzi z książki "Smak dzikich Roślin', autorstwa Patrycji Machałek. Sezonowe gotowanie z dzikich roślin jest prostsze, niż myślisz!

Właściwości lecznicze wrzosu

Wrzos zwyczajny, inaczej pospolity, jest zgodnie z nazwą pospolitym gatunkiem krzewu, a ściślej rzecz ujmując – krzewinką. To czułe określenie wskazuje na jej niewielki rozmiar – dorasta do 60 centymetrów, co w świecie krzewów rzeczywiście nie wydaje się imponujące. I choć rozmiarami pochwalić się nie może, to jest to roślina tak charakterystyczna, że nie sposób pomylić jej z żadną inną, natomiast łatwo zaplątać się w uproszczeniach.

Wrzosem bardzo często bywają nazywane wrzośce – rośliny dekoracyjne, które mają liczniejsze kwiaty w różnych odcieniach różu, fuksji i fioletu. Kwiaty wrzosów, mniejsze i o nieco wypłowiałej barwie, wyglądają zdecydowanie skromniej. Wrzośce nie są jadalne i należą do gatunków uprawnych, a więc podczas spaceru po lesie nie powinnaś mieć wątpliwości, czy trafiłaś na właściwy okaz. Tym bardziej że znaleźć je łatwo – to rośliny powszechnie spotykane w całej Europie.

Ziołolecznictwo ceni ziele wrzosu ze względu na jego skuteczność w leczeniu schorzeń układu moczowego i właściwości przeciwzapalne. Zawarte w nim flawonoidy – między innymi kwercetyna i mirycetyna oraz ich aglikony – wpływają na zwiększenie ilości wydalanego moczu.

Z kolei arbutyna, glikozyd fenolowy, działa przeciwbakteryjnie w drogach moczowych, ale, co ważne, tylko gdy odczyn moczu jest alkaliczny (czyli osiąga pH 7,2–8,0). Oprócz tego ziele wrzosu zawiera garbniki, i to sporo, bo aż do 7 procent. Dzięki temu przetwory z wrzosu mają właściwości ściągające w obrębie układu trawiennego, a więc można je z powodzeniem stosować w problemach żołądkowo-jelitowych: nieżycie, biegunce, a także bezsoczności i braku łaknienia.

W kuchni wrzos jest materiałem niełatwym we współpracy – jego kwiaty są małe i twarde, nie ma więc sensu zjadanie ich na surowo. Zostają jedynie przetwory. Żeby w sposób sensowny i satysfakcjonujący wyciągnąć z wrzosu smak – a warto! – można zrobić dwie rzeczy: albo wyciąg wodny, albo wyciąg winny. Zdecydowanie lepszy jest ten drugi.

Przepis na wino wrzosowe

Składniki

  • 1-litrowa butelka białego wytrawnego wina
  • 7–10 świeżych gałązek wrzosu

Przygotowanie

  1. Butelkę białego wina otwórz, zawartość przelej do słoika i włóż do niego świeże gałązki wrzosu*. Zakręć słoik i odstaw go na minimum 3 dni w ciepłe, nienasłonecznione miejsce.
  2. Jeśli kupiłaś wino w butelce z zakrętką, będzie jeszcze łatwiej: upij porządny łyk (żeby zrobić trochę miejsca) i włóż wrzos do butelki, po czym zakręć i odstaw.
  3. Wino przejdzie smakiem jesiennego lasu i przybierze jasnofioletową barwę. Jeśli o nim zapomnisz na dłużej, nic się nie stanie – po 2 miesiącach wino będzie przepysznie wrzosowe i nabierze pięknego, głębokiego koloru.

Smacznego!

* Świeże gałązki możesz zastąpić suszonymi kwiatami – po prostu wsyp do wina 2 łyżki, później będziesz musiała tylko przecedzić je przez sitko. W ten sam sposób przyrządzisz wina infuzowane wieloma innymi aromatycznymi roślinami: lawendą, rozmarynem, dziewanną, nagietkiem, sosną, pokrzywą, hyzopem, szałwią, fiołkami i… wszystkim, na co tylko będziesz miała ochotę. 

 Smak dzikich roślin

"Smak Dzikich Roślin" to ponad 100 przepisów na potrawy sezonowe z wykorzystaniem nieoczywistych roślin rosnących blisko Ciebie.

Książka Patrycji Machałek pozwoli ci odkryć właściwości nietypowych ziół, dowiesz się z niej liście jakich drzew idealnie urozmaicą domowe menu, znajdziesz inspiracje do kulinarnych eksperymentów i zaskoczysz znajomych o każdej porze roku.

SPRAWDŹ, GDZIE KUPIĆ!

Tagi

Komentarze

Dodaj komentarz
Jeszcze nikt nie skomentował tego artykułu. Może będziesz pierwsza/-y? Zajrzyj na Forum ZielonyOgrodek.pl

Gość Małgosia

29-09-2021 12:03

Ja piłam wino wrzosowe produkcji znajomej. Było bardzo dobre, miało śliczny kolor i podkręcało humorki :) Idealne na rozgrzewkę w czasie chłodnych wieczorów. Polecam

Gość Katanna

29-09-2021 07:21

Ciekawy przepis, bardzo łatwy. Spróbuję. Uwielbiam wino i wrzosy. Czas to połączyć!

Zajrzyj na Forum ZielonyOgrodek.pl