Dlaczego warto zrobić domowe wino?
Własne, smaczne i zdrowe
Przygotowanie domowego wina nie jest trudne, ale wymaga cierpliwości, gdyż cały proces trochę trwa. Jakie są zalety przygotowywania własnego wina? Przede wszystkim w ten sposób można uzyskać dobrej jakości wino w niskiej cenie. Mamy też całkowity wpływ na ostateczny smak, a w zależności od upodobań możemy użyć więcej lub mniej cukru. Z czasem można próbować tworzyć nowe smaki, dodając różne dodatki smakowe, czy stosując różnorodne połączenia owoców i ziół. To też świetny sposób na przygotowanie leczniczych win np. z mniszka lekarskiego.
Dodatkowo przygotowując domowe wino, wiemy, że jest ono w pełni naturalne i wiemy, co się w nim znajduje. Tworzenie własnego wina może stanowić również ciekawe hobby, a skutkami swojej pracy można pochwalić się przed rodziną i znajomymi. Domowe wino przynosi wiele satysfakcji, a podarowanie butelki bliskim z pewnością przyniesie dużo radości obu stronom.
Z czego można zrobić domowe wino?
Jakich owoców używać
Domowe wino można przygotowywać z wielu różnorodnych produktów. Najpopularniejsze są oczywiście wina owocowe, do których wykorzystywane są popularne i uprawiane w Polsce owoce, takie jak:
Bardzo popularne są również wina zdrowotne, które można przygotować np. z:
- owoców dzikiej róży,
- kwiatów czarnego bzu,
- czy mniszka lekarskiego.
Jak zrobić wino w domu?
Przepis na domowe wino
Do wykonania domowego wina niezbędne jest odpowiednie naczynie, najlepiej gąsior winiarski oraz rurka fermentacyjna!
Składniki do zrobienia wina:
- 10 kg owoców np. winogron lub malin
- 4,5 kg cukru
- 7 litrów wody
- drożdże winiarskie
- pożywka do drożdży
Przygotowanie krok po kroku:
- Owoce umyć i oczyścić (winogron zebranych w ogrodzie nie należy myć), pozbywając się ogonków, pestek itp.
- Miękkie owoce z dużą zawartością soku (np. maliny, winogrona, wiśnie, truskawki) należy rozgnieść, a duże np. jabłka lub gruszki rozdrobnić.
- Następnie włożyć do dużego gąsiora o pojemności 25 litrów.
- Do wody wsypać cukier i zagotować, przygotowując syrop. Ostudzić go i wlać do gąsiora.
- Następnie dodać drożdże winiarskie i odstawić na 6 tygodni.
- Fermentacja powinna rozpocząć się dość szybko, ale jeśli nie wystąpi w ciągu 2 dni, to należy dodać rozrobione drożdże.
- Po 6 tygodniach wino należy przecedzić i ponownie lać do gąsiora na 4 tygodnie.
- Po wyklarowaniu wino można rozlać do butelek i zakorkować.
Wskazówki: Profes fermentacji wina należy kontrolować, co kilka dni, sprawdzając, czy w rurce nie pojawiła się woda lub miazga z owoców nie podchodzi zbyt blisko korka, jeśli tak się dzieje to znak, że trzeba wodę odlać lub wyciągnąć część miazgi.
Tekst: Redakcja ZielonyOgrodek.pl, G.T., zdjęcie tytułowe: Roberta Sorge / Unsplash