Logo
Logo

Prosty przepis na domowe wino | Jakie owoce można użyć do zrobienia wina?

Domowe wina i nalewki były robione przez wiele lat, a moda na amatorskie winiarstwo znowu powraca. To wyjątkowe hobby pozwala uzyskać naprawdę smaczne trunki, jest dużą oszczędnością, jeśli lubimy pić wino oraz może być ciekawym hobby na całe życie. Dlaczego warto robić domowe wino? Jak zrobić domowe wino? Z jakich owoców można robić domowe wino?

Spis treści
Dlaczego warto zrobić domowe wino? Z czego można zrobić domowe wino? Prosty przepis na domowe wino Składniki Przygotowanie

Dlaczego warto zrobić domowe wino?
Własne, smaczne i zdrowe

Przygotowanie domowego wina nie jest trudne, ale wymaga cierpliwości, gdyż cały proces trochę trwa. Jakie są zalety przygotowywania własnego wina? Przede wszystkim w ten sposób można uzyskać dobrej jakości wino w niskiej cenie. Mamy też całkowity wpływ na ostateczny smak, a w zależności od upodobań możemy użyć więcej lub mniej cukru. Z czasem można próbować tworzyć nowe smaki, dodając różne dodatki smakowe, czy stosując różnorodne połączenia owoców i ziół. To też świetny sposób na przygotowanie leczniczych win np. z mniszka lekarskiego.

Dodatkowo przygotowując domowe wino, wiemy, że jest ono w pełni naturalne i wiemy, co się w nim znajduje. Tworzenie własnego wina może stanowić również ciekawe hobby, a skutkami swojej pracy można pochwalić się przed rodziną i znajomymi. Domowe wino przynosi wiele satysfakcji, a podarowanie butelki bliskim z pewnością przyniesie dużo radości obu stronom.

Z czego można zrobić domowe wino?
Jakich owoców używać

Domowe wino można przygotowywać z wielu różnorodnych produktów. Najpopularniejsze są oczywiście wina owocowe, do których wykorzystywane są popularne i uprawiane w Polsce owoce, takie jak:

Bardzo popularne są również wina zdrowotne, które można przygotować np. z:

Wybierając produkt, z którego przygotuje się wino, trzeba pamiętać, że zależy od niego nie tylko smak, ale i właściwości zdrowotne.

Jak zrobić wino w domu?
Przepis na domowe wino

Do wykonania domowego wina niezbędne jest odpowiednie naczynie, najlepiej gąsior winiarski oraz rurka fermentacyjna!

Fot. gpmax / AdobeStock

Składniki do zrobienia wina:

  • 10 kg owoców np. winogron lub malin
  • 4,5 kg cukru
  • 7 litrów wody
  • drożdże winiarskie
  • pożywka do drożdży

Przygotowanie krok po kroku:

  1. Owoce umyć i oczyścić (winogron zebranych w ogrodzie nie należy myć), pozbywając się ogonków, pestek itp.
  2. Miękkie owoce z dużą zawartością soku (np. maliny, winogrona, wiśnie, truskawki) należy rozgnieść, a duże np. jabłka lub gruszki rozdrobnić.
  3. Następnie włożyć do dużego gąsiora o pojemności 25 litrów.
  4. Do wody wsypać cukier i zagotować, przygotowując syrop. Ostudzić go i wlać do gąsiora.
  5. Następnie dodać drożdże winiarskie i odstawić na 6 tygodni.
  6. Fermentacja powinna rozpocząć się dość szybko, ale jeśli nie wystąpi w ciągu 2 dni, to należy dodać rozrobione drożdże.
  7. Po 6 tygodniach wino należy przecedzić i ponownie lać do gąsiora na 4 tygodnie.
  8. Po wyklarowaniu wino można rozlać do butelek i zakorkować.

Wskazówki: Profes fermentacji wina należy kontrolować, co kilka dni, sprawdzając, czy w rurce nie pojawiła się woda lub miazga z owoców nie podchodzi zbyt blisko korka, jeśli tak się dzieje to znak, że trzeba wodę odlać lub wyciągnąć część miazgi.


Tekst: Redakcja ZielonyOgrodek.pl, G.T., zdjęcie tytułowe: Roberta Sorge / Unsplash

Autor
Prosty przepis na domowe wino | Jakie owoce można użyć do zrobienia wina?
Prosty przepis na domowe wino | Jakie owoce można użyć do zrobienia wina?
Redakcja portalu ZielonyOgrodek.pl

Portal ZielonyOgrodek.pl prowadzony jest przez doświadczony zespół redakcyjny. Tworzymy dla Was treści z pasją i zaangażowaniem, ale przede wszystkim dzielimy się naszymi pomysłami i ogrodowym doświadczeniem.

Tagi
 
Powiązane tematy

Komentarze

Dodaj komentarz
Jeszcze nikt nie skomentował tego artykułu. Może będziesz pierwsza/-y? Zajrzyj na Forum ZielonyOgrodek.pl