Pigwa (Cydonia oblonga) – krzew lub niewysokie drzewko osiągające do 5 m wysokości dość powszechnie mylone jest z pigwowcem (Chaenomeles) – niewysokim krzewem (ok. 1 m), często spotykanym w ogrodach.
Pigwa uprawiana jest głównie dla owoców, druga zaś dla ozdobnych kwiatów pojawiających się w kwietniu i maju. Owoce pigwowca są bardzo twarde, niezbyt smaczne, ale wydzielają długo słodki zapach. Położone w domu będą rozsiewać zapach przez kilka kolejnych miesięcy.
Istnieje zatem możliwość, że posiada Pani krzewy pigwowca. Owocują one na pędach dwuletnich i starszych, dlatego nie można ich zbyt mocno przycinać.
Pigwa natomiast najlepiej czuje się w wilgotnej glinie i na osłoniętych, słonecznych stanowiskach. Najczęściej spotykane odmiany to 'Champion' (o owocach podobnych kształtem do jabłka) oraz 'Vranja' (o dużych gruszkowatych owocach).
Aby wzmocnić drzewka dobrze jest dodać do gleby w lutym mączkę kostną (130 g/m2), a w maju nawieźć dobrze rozłożonym kompostem.
Najlepszym momentem na zbiór owoców pigwy jest październik, jeszcze przed pierwszymi mrozami. Przechowuje się je w suchym miejscu, gdzie po 4-8 tygodniach zielone owoce dojrzewają, przybierają żółty kolor i są gotowe do spożycia.
Zdjęcie tytułowe: Urszula, LoggaWiggler/Pixabay