Logo
Logo
10
Do góry

Pielęgnacja pigwy i pigwowca

Pytanie czytelnika: Dwa lata temu posadziłam kilka krzaków pigwy. Niestety jeszcze nie doczekałam się ich owoców. Jak pielęgnować krzewy w przyszłym sezonie, żeby cieszyć się potem przetworami z pigwy.

Pigwa (Cydonia oblonga) – krzew lub niewysokie drzewko osiągające do 5 m wysokości dość powszechnie mylone jest z pigwowcem (Chaenomeles sp.) – niewysokim krzewem (ok. 1 m), często spotykanym w ogrodach.

Pierwsza z tych roślin uprawiana jest głównie dla owoców, druga zaś dla ozdobnych kwiatów pojawiających się w kwietniu i maju. Owoce pigwowca są bardzo twarde, niezbyt smaczne, ale wydzielają długo słodki zapach. Położone w domu będą rozsiewać zapach przez kilka kolejnych miesięcy.

Istnieje zatem możliwość, że posiada Pani krzewy pigwowca. Owocują one na pędach dwuletnich i starszych, dlatego nie można ich zbyt mocno przycinać.

Pigwa natomiast najlepiej czuje się w wilgotnej glinie i na osłoniętych, słonecznych stanowiskach. Najczęściej spotykane odmiany to:

  • ‘Champion’ – o owocach podobnych kształtem do jabłka oraz
  • ‘Vranja’ – o dużych gruszkowatych owocach.

Aby wzmocnić drzewka, dobrze jest dodać do gleby w lutym mączkę kostną (130 g/m2), a w maju nawieźć dobrze rozłożonym kompostem.

Najlepszym momentem na zbiór owoców pigwy jest październik, jeszcze przed pierwszymi mrozami. Przechowuje się je w suchym miejscu, gdzie po 4–8 tygodniach zielone owoce dojrzewają, przybierają żółty kolor i są gotowe do spożycia.

Zdjęcie tytułowe: Urszula, LoggaWiggler/Pixabay

Pielęgnacja ogrodu
Temat miesiąca
Pielęgnacja ogrodu
Partner:
Partner
Twoja strona ogrodu

Zanim opuścisz stronę, zapisz się do bezpłatnego newslettera Zielonego Ogródka i pobierz GRATIS elektroniczne wydanie Magazynu
Gardeners` World Polska.

W naszym newsletterze co tydzień znajdziesz:
  • - aktualności z branży ogrodniczej,
  • - porady ogrodnicze krok po kroku,
  • - projekty i reportaże z wizyt w ogrodach,
  • - katalog roślin ogrodowych i doniczkowych.