Jakie miejsce i podłoże wybrać do uprawy kopru?
Koper ogrodowy (łac. Anethum graveolens) jest znany z tego, że ma wyjątkowo małe wymagania i zadowoli się każdą przeciętną, gliniasto-piaszczystą ogrodową glebą. Warto jednak zaznaczyć, że oczywiście najlepiej rośnie na wilgotnym, zasobnym w azot podłożu, dlatego podobnie, jak w przypadku uprawy innych warzyw dobrze jest, by przed wysiewem lub w sezonie poprzedzającym uprawę, zasilić glebę np. nawozem organicznym – najlepiej kompostem (lub obornikiem).
Pod wysiew kopru trzeba wybrać miejsca słoneczne, co zapewni nam duże i zdrowe zbiory. Polecanym rozwiązaniem jest jego uprawa w sąsiedztwie innych warzyw i roślin ogrodowych, ponieważ zawiera substancje wpływające korzystnie na inne warzywa. Z powodzeniem można także wysiewać koperek w większych donicach lub skrzynkach, np. na balkonie lub tarasie.
Kiedy siać koper?
Koperek to roślina, którą najczęściej siejemy wprost do gruntu wiosną lub wczesnym latem, jednak warto wiedzieć, że można go wysiewać niemal przez cały rok – od wiosny do zimy. Jak to zrobić, aby cieszyć się aromatycznym koprem przez cały sezon?
Od pełni wiosny, czyli od połowy kwietnia do września, koper warto dosiewać nasiona co kilka tygodni (2-3), co zapewni nam ciągłość zbiorów i świeże liście przez cały sezon.
Jesienią, od połowy października do grudnia, można wykonać siew ozimy. Nasiona kopru zimują wtedy w gruncie, mając odpowiednią ilość wilgoci i z powodzeniem znosząc zimowe chłody, by wiosną szybko wyrosnąć.
Jak właściwie wysiewać koper?
Koper najczęściej sieje się równomiernie w rzędach, do wcześniej przygotowanych rowków, na głębokości około 1-2 cm. Odstępy między rzędami powinny wynosić około 20-30 cm, a po wykiełkowaniu nasion i wzejściu kopru należy go rozsadzić lub przerwać, by nie rósł zbyt gęsto. Można także umieszczać nasiona w pojedynczych dołkach, ale jest to mało wygodne i zajmuje więcej czasu.
Nasiona kopru kiełkują zazwyczaj po około 2-3 tygodniach od wysiewu.
Pielęgnacja kopru po wysiewie
Mimo, że koper ogrodowy jest raczej odporny na chłody, to należy pamiętać, że wiosenne przymrozki mogą całkowicie zniszczyć roślinę, gdy już wzejdzie. Z tego względu, jeśli zapowiadane są wiosenne przymrozki warto okryć grządkę , gdzie rośnie koper białą agrowłókniną. Ponadto, trzeba pamiętać o odchwaszczaniu i podlewaniu kopru, szczególnie w okresie wzrostu.
Ważne!
Zaleca się, by unikać wysiewu kopru w miejscach, gdzie wcześniej rosły rośliny z tej samej rodziny (selerowatych), co koper (np. marchew, seler, koper włoski, kolendra, kminek). Chodzi o to by ograniczyć występowanie tych samych szkodników lub chorób, które mogłyby atakować koper.
Koper warto wysiewać i uprawiać nie tylko ze względu na jego walory smakowe i właściwości zdrowotne, ale to także roślina, która odstrasza szkodniki roślin, dzięki wydzielaniu olejków eterycznych o charakterystycznym zapachu. Między innymi z tego powodu, obecność kopru ma także pozytywny wpływ na inne rośliny rosnące w jego pobliżu.
Tekst: Maciej Aleksandrowicz, Zdjęcie tytułowe: igorpushkarev/Depositphotos