Logo
Logo
2
Okazje

Herbata z kopru | Jak przygotować napar? Dlaczego warto pić?

Spróbuj herbaty z owoców kopru włoskiego! Ta niezwykła roślina jest źródłem zdrowia. Dowiedz się, jakie ma właściwości zdrowotne i dlaczego warto ją pić. Przygotowanie naparu z kopru jest bardzo łatwe – sprawdź, jak to zrobić!

 

Herbata / napar z kopru

Koper włoski, fenkuł to roślina dwuletnia, która znajduje się w rodzinie selerowatych. Na przestrzeni lat była wykorzystywana zarówno w kuchni jako potrawa do dań, jak i w medycynie naturalnej jako środek wykrztuśny. Ze względu na ciekawą budowę był też wykorzystywany w charakterze rośliny ozdobnej. Jego zdrowotne właściwości sprawiają, że jest rośliną docenianą w różnych kręgach.

Co zawiera?

Koper włoski to prawdziwa skarbnica wartościowych składników odżywczych. Jest doskonałym źródłem witaminy C odpowiedzialnej za gojenie się ran i regulację procesów pochłaniania drobnoustrojów  przez leukocyty. Zawiera również magnez, fosfor, potas oraz wapń. W samych nasionkach fenkułu znajdują się również witaminy z grupy B oraz witamina A. Tak obszerny skład niezbędnych organizmowi elementów sprawia, że koper włoski jest zalecany w bardzo wielu przypadkach.

Jak przygotować herbatkę? Przepis na napar z kopru

Przygotowanie zdrowej herbaty z kopru włoskiego jest niezmiernie proste. Do naczynia należy wsypać maksymalnie dwie łyżeczki nasion kopru, a następnie zalać je wodą. Osoby preferujące delikatniejszy smak mogą przygotowywać herbatę z jednej łyżeczki.  Napar powinien parzyć się pod przykryciem przez piętnaście minut. Po upływie tego czasu będzie gotowy do spożycia. Można poprawić nieco smak, dodając odrobinę miodu i cytryny. 

Właściwości zdrowotne | Dlaczego warto pić?

  • Picie naparu z kopru włoskiego pomaga uporać się z wszelkimi dolegliwościami związanymi z układem pokarmowym. Dlatego powinny sięgać po taki napar osoby, które dosyć często zmagają się z dokuczliwymi niestrawnościami czy wzdęciami.
  • Koper włoski działa zbawiennie na motorykę jelit. Usprawnia ich pracę i tym samym znacząco poprawia metabolizm.
  • Regularne picie naparu wzmacnia cały układ sercowo-naczyniowy i zapobiega pojawianiu się chorób krążenia.
  • Warto podkreślić, że koper włoski wykazuje również bardzo mocne działania przeciwzapalne i antyoksydacyjne, a zatem skutecznie radzi sobie z wolnymi rodnikami.
  • Napar z kopru jest często polecany jako naturalny sposób na pobudzenie laktacji u kobiet karmiących, jednak zawarty w nim anetol wykazuje działanie neurotoksyczne oraz hamujące laktację.
  • Warto dodać, że delikatne napary z kopru włoskiego są zalecane małym dzieciom, które zmagają się z kolką lub problemami żołądkowymi.
Owoce kopru włoskiego kupuj tylko w sprawdzonych sklepach zielarskich lub w aptece. Przed użyciem zapoznaj się z ulotką, która zawiera wskazania, przeciwwskazania, dane dotyczące działań niepożądanych i dawkowanie oraz informacje dotyczące stosowania produktu leczniczego, bądź skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą, gdyż każdy lek niewłaściwie stosowany zagraża Twojemu życiu lub zdrowiu. Stosowanie niektórych ziół, zwłaszcza gdy przyjmujesz inne leki, może być niebezpieczne!


Tekst: Redakcja ZielonyOgrodek.pl, G.T., zdjęcie tytułowe: AGphoto / Depositphotos

Dowiedz się więcej



Powiązane rośliny
To Cię zainteresuje


Komentarze

NEWSLETTER
Porady ogrodnicze na Twój email!
Zapisz się i odbierz darmowe e-wydanie magazynu Gardeners` World!
 
Twoja strona ogrodu