Logo
Logo

Nalewka z jeżyn | Poznaj moc czarnych owoców!

Nalewki przygotowywane z różnych owoców to od lat sposób na wiele dolegliwości. Wykorzystywane w medycynie ludowej potrafią przyspieszyć leczenie różnych dolegliwości i dostarczają cennych składników pokarmowych. Mało popularną, a bardzo wartościową i smaczną jest nalewka z jeżyn. Jak zrobić nalewkę z jeżyn? Kiedy pić nalewkę z jeżyn?

Spis treści
Dlaczego warto zrobić Jakie składniki są potrzebne Jak przygotować krok po kroku

Dlaczego warto zrobić?

Jeżyny to trudno dostępne, ale bardzo wartościowe owoce, które zawierają wiele cennych składników pokarmowych. Przygotowywane z nich przetwory dobrze wpływają na zdrowie i pomagają w wielu dolegliwościach. Są bogatym źródłem antyoksydantów, które opóźniają procesy starzenia i chronią przed wolnymi rodnikami. Jeżyny zawierają duże ilości potasu, który odpowiada za prawidłowe działanie układu mięśniowego i nerwowego. Dodatkowo w owocach znajdują się inne, cenne składniki mineralne (m.in. wapń i fosfor) oraz flawonoidy i duże ilości witaminy C.

Nalewka z jeżyn ma działanie przeciwzapalne, antybakteryjne i napotne. To oznacza, że jest doskonała w trakcie różnorodnych infekcji, pomagając ją zwalczyć. Nalewkę z jeżyn można dodawać również do herbaty. Po jej spożyciu najlepiej położyć się do łóżka.

Ostatnim, ale nie mniej ważnym walorem nalewki jeżynowej jest jej smak, który jest głęboki i przyjemny.

Przepis na nalewkę z jeżyn

Składniki:

  • 1 kg jeżyn (najlepiej z własnego ogrodu lub lokalnej, ekologicznej uprawy), można zamienić na 1 litr czystego soku z jeżyn;
  • 0,5 litra spirytusu 95%;
  • 0,5 kg cukru.

Przygotowanie:

  1. Jeżyny należy dokładnie umyć i osuszyć, a następnie wymieszać z cukrem i przełożyć do przygotowanego dużego słoja i delikatnie docisnąć.
  2. Po 2-3 dniach całość zalać spirytusem i odstawić w ciemne miejsce.
  3. Po dwóch miesiącach odcedzić np. przez gazę lub filtr do kawy i przelać do butelek.
  4. Nalewka z jeżyn powinna leżakować pół roku.

Przygotowując jeżynówkę z soku, wystarczy wlać go do pojemnika, dodać cukier i spirytus, a następnie całość wymieszać i odstawić na miesiąc. Po tym czasie jeżynówkę można odcedzić i przelać do butelek, aby odstawić je w ciemne miejsce na kolejne 6 miesięcy.

Jak stosować i pić nalewkę?

Nalewkę z jeżyn można pić samodzielnie lub stosować jako dodatek do herbaty. Smak nalewki można wzbogacić miodem lub imbirem, który dodaje się w trakcie przygotowania. Dzięki temu jeżynówka będzie słodsza lub nabierze charakterystycznego, korzennego posmaku, a dodatkowo jej właściwości zdrowotne będą silniejsze. Osoby, które nie lubią mocnych alkoholi, mogą zmniejszyć ilość spirytusu o połowę, zastępując go wódką.


Tekst: Redakcja ZielonyOgrodek.pl, G.T., zdjęcie tytułowe: bnorbert3 / AdobeStock

Zobacz więcej przepisów na nalewki z owoców

 

Autor
Nalewka z jeżyn | Poznaj moc czarnych owoców!
Nalewka z jeżyn | Poznaj moc czarnych owoców!
Redakcja portalu ZielonyOgrodek.pl

Portal ZielonyOgrodek.pl prowadzony jest przez doświadczony zespół redakcyjny. Tworzymy dla Was treści z pasją i zaangażowaniem, ale przede wszystkim dzielimy się naszymi pomysłami i ogrodowym doświadczeniem.

Tagi
 
Powiązane tematy
Powiązane rośliny

Komentarze

Dodaj komentarz
Jeszcze nikt nie skomentował tego artykułu. Może będziesz pierwsza/-y? Zajrzyj na Forum ZielonyOgrodek.pl