Dlaczego warto zrobić?
Jeżyny to trudno dostępne, ale bardzo wartościowe owoce, które zawierają wiele cennych składników pokarmowych. Przygotowywane z nich przetwory dobrze wpływają na zdrowie i pomagają w wielu dolegliwościach. Są bogatym źródłem antyoksydantów, które opóźniają procesy starzenia i chronią przed wolnymi rodnikami. Jeżyny zawierają duże ilości potasu, który odpowiada za prawidłowe działanie układu mięśniowego i nerwowego. Dodatkowo w owocach znajdują się inne, cenne składniki mineralne (m.in. wapń i fosfor) oraz flawonoidy i duże ilości witaminy C.
Nalewka z jeżyn ma działanie przeciwzapalne, antybakteryjne i napotne. To oznacza, że jest doskonała w trakcie różnorodnych infekcji, pomagając ją zwalczyć. Nalewkę z jeżyn można dodawać również do herbaty. Po jej spożyciu najlepiej położyć się do łóżka.
Ostatnim, ale nie mniej ważnym walorem nalewki jeżynowej jest jej smak, który jest głęboki i przyjemny.
Przepis na nalewkę z jeżyn
Składniki:
- 1 kg jeżyn (najlepiej z własnego ogrodu lub lokalnej, ekologicznej uprawy), można zamienić na 1 litr czystego soku z jeżyn;
- 0,5 litra spirytusu 95%;
- 0,5 kg cukru.
Przygotowanie:
- Jeżyny należy dokładnie umyć i osuszyć, a następnie wymieszać z cukrem i przełożyć do przygotowanego dużego słoja i delikatnie docisnąć.
- Po 2-3 dniach całość zalać spirytusem i odstawić w ciemne miejsce.
- Po dwóch miesiącach odcedzić np. przez gazę lub filtr do kawy i przelać do butelek.
- Nalewka z jeżyn powinna leżakować pół roku.
Przygotowując jeżynówkę z soku, wystarczy wlać go do pojemnika, dodać cukier i spirytus, a następnie całość wymieszać i odstawić na miesiąc. Po tym czasie jeżynówkę można odcedzić i przelać do butelek, aby odstawić je w ciemne miejsce na kolejne 6 miesięcy.
Jak stosować i pić nalewkę?
Nalewkę z jeżyn można pić samodzielnie lub stosować jako dodatek do herbaty. Smak nalewki można wzbogacić miodem lub imbirem, który dodaje się w trakcie przygotowania. Dzięki temu jeżynówka będzie słodsza lub nabierze charakterystycznego, korzennego posmaku, a dodatkowo jej właściwości zdrowotne będą silniejsze. Osoby, które nie lubią mocnych alkoholi, mogą zmniejszyć ilość spirytusu o połowę, zastępując go wódką.
Tekst: Redakcja ZielonyOgrodek.pl, G.T., zdjęcie tytułowe: bnorbert3 / AdobeStock
- nalewka z aronii
- nalewka z owoców pigwy
- nalewka z owoców pigwowca
- nalewka ze śliwek węgierek
- nalewka z owoców dzikiej róży
- nalewka z winogron
- nalewka z czarnego bzu
- nalewka z malin
- nalewka z czarnych porzeczek
- nalewka z truskawek
- nalewka z wiśni
- nalewka z tarniny