Logo
Logo
9
Do góry
Artykuł na: 4-5 minut

Warzywa na późny zbiór. Co uprawiać, kiedy wysiewać i zbierać?

Jak przedłużyć zbiory z warzywnika o kilka miesięcy? Wystarczy tylko posadzić w nim odpowiednie warzywa, które dadzą plon na koniec sezonu. Dowiedz się, co uprawiać, kiedy wysiewać i zbierać?

TEMAT NA CZASIE
Zimowe prace ogrodowe | Rok w ogrodzie z marką Fiskars
TEMAT NA CZASIE
Zimowe prace ogrodowe | Rok w ogrodzie z marką Fiskars
Zima to dla większości roślin okres spoczynku przed nowym sezonem, ale dla nas ogrodników to nie czas na odpoczynek, lecz doskonały moment na...

Sezon na warzywa trwa od wiosny do jesieni i kończy się zwykle w połowie października. Nie oznacza to jednak, że do następnej wiosny musimy zapomnieć o świeżych warzywach z własnej działki, gdyż kilka z nich możemy zbierać również późną jesienią, a nawet zimą spod śniegu. Jeśli więc dobrze rozplanujemy prace w warzywniku, będziemy mogli cieszyć się smakiem warzyw jeszcze długo po zakończeniu sezonu.

Szybkie warzywa

Przede wszystkim powinniśmy pomyśleć o łatwych w uprawie, późnojesiennych warzywach poplonowych o krótkim okresie wegetacji, do których zaliczają się głównie rzodkiewki, szpinak, koper, burak liściowy, sałata masłowa i roszponka.

Wysiew ich nasion należy zaplanować na sierpień, rozpoczynając od: roszponki (okres wegetacji ok. 60-70 dni, warzywo można siać do końca sierpnia), buraków liściowych (okres wegetacji ok 60 do 70 dni) i kopru ogrodowego (ok. 30-40 dni), a kończąc w połowie sierpnia wysiewami rzodkiewki (okres wegetacji ok. 40-50 dni) i szpinaku (okres wegetacji ok. 40-60 dni) oraz wysadzaniem rozsady sałaty masłowej (okres wegetacji ok. 30-40 dni).

Zbiory późnych warzyw rozpoczynamy od buraków liściowych, kopru, rzodkiewki i sałaty (ok. k. września - październik), nieco później zbieramy szpinak (k. października – listopad), a najpóźniej roszponkę (październik aż do pierwszych, silnych mrozów, często również zimą spod śniegu).

Aby móc w pełni cieszyć się późnymi warzywami, do uprawy na jesienny polon powinniśmy wybierać odmiany późne lub odmiany szczególnie polecane do jesiennej uprawy:

  • koper odm.: 'Szmaragd' i 'Ambrozja';
  • rzodkiewka odm.: 'Carmen', 'Cherry Belle', 'Faraon', 'Flamboyant', 'Jutrzenka', 'Karminowa', 'Lidka', 'Opolanka', 'Lucynka', 'Pasja', 'Poloneza', 'Saxa 2', 'Saxa Polana', 'Silesia', 'Sprinter', 'Fiesta', 'Ramona', 'Malaga', 'Sopel Lodu';
  • szpinak odm.: 'Asta', 'Greta', 'Markiza', 'Olbrzym Zimowy', 'Matador';
  • sałata odm.: 'Ewelina', 'Dippego', 'Justyna', 'Plenty'.

sałata późne warzywo fot. maxmann - Pixabay.com rzodkiewka późne warzywo fot. PublicDomainPictures burak liściowy późne warzywo fot. Harald Schmidt - Pixabay.com
jarmuż późne warzywo fot. 127071 - Pixabay.com brukselka późne warzywo fot. Ben Kerckx - Pixabay.com por późne warzywo fot. Hans Braxmeier - Pixabay.com
Fot. Pixabay

Późne warzywa

Oprócz warzyw o krótkim okresie wegetacji, późną jesienią i zimą możemy zbierać z działki także warzywa o długim okresie wegetacyjnym, wymagające więcej czasu na wzrost i rozwój (co najmniej 3-4 miesiące). Należą do nich przede wszystkim późne pory, brukselka i jarmuż.

Pory na zbiór jesienny uprawiamy z rozsady wysadzanej do gruntu w maju i w zależności od odmiany, zbieramy w październiku i listopadzie (polecane odmiany na zbiór jesienny to min. 'Bartek', 'Juhas', 'Tango', 'Titus').

Jarmuż najczęściej także uprawiamy z rozsady, wysadzanej do gruntu pod koniec maja lub w czerwcu, ale możemy go też uprawiać z siewu wprost do gruntu (nasiona siejemy na przełomie czerwca i lipca). Zbiór liści prowadzi się sukcesywnie w miarę potrzeb (jarmuż źle się przechowuje), od października aż do pierwszych, silnych mrozów, a w łagodne zimy nawet do wiosny.

Brukselkę także uprawiamy z rozsady, którą do gruntu sadzimy na przełomie maja i czerwca. W przypadku tego warzywa, podstawą dobrych zbiorów jest jednak przeprowadzenie w połowie lub pod koniec września zabiegu ogławiania czyli usunięcia górnej części pędu rozwijającego się nad ostatnimi zawiązanymi główkami. Zabieg hamuje dalszy wzrost roślin i zmusza je do tworzenia większych i lepiej wykształconych główek. Zbiory brukselki podobnie jak jarmużu, rozpoczynają się po pierwszych przymrozkach i mogą być prowadzone aż do końca roku.

Dowiedz się więcej o uprawie warzyw:

 Tekst: Katarzyna Józefowicz, zdjęcie tytułowe: domeckopol/Pixabay


Warto przeczytać

Komentarze

Powiązane artykuły
Pokaż więcej (8)
To Cię zainteresuje
Popularne rośliny
PTAKI
Na czasie
PTAKI
Zobacz więcej
Serwisy partnerskie
Dom i wnętrze
Twoja strona ogrodu