Jesienne porządki w warzywniku
Jesień w warzywniku to czas wielkich porządków. Po zebraniu zdecydowanej większości plonów w gruncie pozostają jedynie warzywa zimowe, takie jak jarmuż lub brukselska oraz wieloletnie zioła. Z pustych miejsc należy zebrać wszelkie resztki pozbiorowe. To potencjalne źródła występowania chorób i szkodników.
Warzywniak warto przekopać nawet kilka razy (w ostępie kilkunastodniowym). Zabieg agrotechniczny pomoże z zwalczeniu takich szkodników glebowych jak pędraki i drutowce (wymienione grupy najintensywniej żerują na głębokości ok. 30cm).
Jak nawozić warzywa jesienią?
Jesienią warto także przystąpić do nawożenia. Warto zakupić w sklepie ogrodniczym miernik pH i sprawdzić odczyn gleby. Jeśli jest zbyt kwaśna, to dobry czas na stosowanie nawozów wapniowych i wapniowo-magnezowych. Dokładne dawki ustala się na podstawie zmierzonego odczynu, typu gleby i potrzeb uprawianych gatunków. Średnio stosuje się 2-6kg Cao na 10m².
Na glebach o uregulowanym odczynie zaleca się natomiast zaaplikować nawozy organiczne. Szczególnie cenny jest obornik. Po przekopaniu z glebą nawóz nie tylko wzbogaci ją w składniki pokarmowe, ale także przyśpieszy produkcję próchnicy.
Tekst: Michał Mazik, zdjęcie tytułowe: Franck Barske/Pixabay
Dowiedz się więcej: