Logo
Logo
45
Okazje
Artykuł na: 2-3 minuty

Warzywnik po sezonie. Co robić jesienią?

Pytanie czytelnika: Jestem już po ostatnich tegorocznych zbiorach i przymierzam się do zakończenia sezony w ogrodzie ozdobnym i w warzywniku. Czy muszę go jakoś specjalnie przygotować do zimy?

 

Jesień w warzywniku to czas wielkich porządków. Po zebraniu zdecydowanej większości plonów w gruncie pozostają jedynie warzywa zimowe, takie jak jarmuż lub brukselska oraz wieloletnie zioła. Z pustych miejsc należy zebrać wszelkie resztki pozbiorowe. To potencjalne źródła występowania chorób i szkodników.

Warzywniak warto przekopać nawet kilka razy (w ostępie kilkunastodniowym). Zabieg agrotechniczny pomoże z zwalczeniu takich szkodników glebowych jak pędraki i drutowce (wymienione grupy najintensywniej żerują na głębokości ok. 30cm).

Jesienią warto także przystąpić do nawożenia. Warto zakupić w sklepie ogrodniczym miernik pH i sprawdzić odczyn gleby. Jeśli jest zbyt kwaśna, to dobry czas na stosowanie nawozów wapniowych i wapniowo-magnezowych. Dokładne dawki ustala się na podstawie zmierzonego odczynu, typu gleby i potrzeb uprawianych gatunków. Średnio stosuje się 2-6kg Cao na 10m².

Na glebach o uregulowanym odczynie zaleca się natomiast zaaplikować nawozy organiczne. Szczególnie cenny jest obornik. Po przekopaniu z glebą nawóz nie tylko wzbogaci ją w składniki pokarmowe, ale także przyśpieszy produkcję próchnicy.

Tekst: Michał Mazik, zdjęcie tytułowe: Franck Barske/Pixabay

Dowiedz się więcej:

Tagi
 
To Cię zainteresuje
Warto przeczytać
Lista zakupów


Komentarze

NEWSLETTER
Zapisz się i odbierz darmowe e-wydanie magazynu Gardeners` World!
 
Twoja strona ogrodu