Do Pani pierwszego ogrodu warzywnego polecałabym warzywa korzeniowe, które stanowią ważną grupę bogatych w składniki pokarmowe roślin.
Substancje odżywcze (błonnik, aminokwasy, witaminy A, B, C) gromadzone są w korzeniach pod ziemią, co sprawia, że możemy pozostawić je w niej przez dłuższy czas. Dzięki ich odporności można je spożyć dopiero w zimie (ziemniak, marchew), ale są i takie, które najlepiej smakują, gdy są świeże i młode, np. rzodkiewka czy kalarepa, dlatego jemy je głównie latem.
Od czego zacząć? Od przygotowania ziemi w warzywniku!
Istotne jest przygotowanie gleby pod uprawę warzyw – użyźnienie jej. W przypadku warzyw korzeniowych zabronione jest stosowanie nawozu naturalnego, ponieważ powoduje rozdwajanie się korzeni.
- Najlepiej, jeśli wybierzemy pod warzywnik podłoże, które było wzbogacane nawozami w poprzednich latach.
- Na dwa tygodnie przed wysianiem nasion należy zastosować nawóz uniwersalny w dawce 70 g/m2 oraz wzruszyć glebę.
- Dla porządku i łatwiejszej pielęgnacji najlepiej siać nasiona w rzędach co ok. 30 cm, do rowków o głębokości 1 cm.
Fot. jf-gabnor/Pixabay |
Jakie warzywa wybrać na początek? Kiedy je wysiać?
- Burak /IV-VI/ siać do gruntu / zbierać od czerwca do jesieni, można magazynować
- Kalarepa /III-IV/ koniec zimy / wysiewać na rozsadniku, następnie młode siewki przesadzać do ogrodu / zbierać od czerwca, zużywać młodą, nie magazynować
- Karczoch /IV/ w szklarni, w domu siać dość głęboko ok. 10 cm, następnie przesadzać na grządki / zbierać od jesieni
- Marchew /III-V/ siać do gruntu / zbierać od czerwca do jesieni lub pozostawić w gruncie, oczyszczone z ziemi i liści korzenie marchwi najlepiej przechowywać w skrzynkach, w lekko wilgotnym piasku lub żwirku
- Pietruszka /III-IV/ siać po kilka do gruntu / zbierać od jesieni w miarę potrzeby
- Rzepa /III-VII/ siać do gruntu / zbierać od lata w miarę potrzeby
- Rzodkiewka /IV, VIII/ siać do gruntu co tydzień / zbierać od wiosny, zużywać młodą
- Seler /III/ siać pod szkłem, przesadzać po ostatnich mrozach / zbierać od jesieni
- Ziemniak /IV/ sadzić na głębokość 10 cm / zbierać od lata do jesieni, przechowywać w workach
Jak dbać o warzywa? Najważniejsze zasady!
Pielęgnacja opiera się głównie na pieleniu zagonów, dbaniu o to, aby pożądane rośliny miały wystarczająco dużo miejsca do rozwoju i wzrostu. Ze względu na to, że warzywa korzeniowe pozostają dłuższy czas w ziemi, nie wolno zapomnieć o podlewaniu. Jeśli ziemia została wcześniej dobrze przygotowana, nie będzie potrzeby ponownego nawożenia.
Najskuteczniejszą metodą na szkodniki jest stosowanie płodozmianu lub uprawa warzyw w innej części ogrodu w kolejnym sezonie.
FILM: Krok po kroku jak zacząć przygodę z ogrodem warzywnym
Tekst: Redakcja ZielonyOgrodek.pl, zdjęcie tytułowe: PierreGilbert/Pixabay