Logo
Logo
45
Do góry
Artykuł na: 4-5 minut

Ogród warzywny dla początkujacych

Pytanie czytelnika: Chcę założyć niewielki ogród warzywny. Nie mam specjalnego doświadczenia w tej materii, dlatego prosiłabym o parę wskazówek dotyczących uprawy najpopularniejszych warzyw (marchwi, ziemniaków itp.) oraz przygotowania dla nich miejsca.


Przeczytaj także:

Odpowiedź eksperta:

Do Pani pierwszego ogrodu warzywnego polecałabym warzywa korzeniowe, które stanowią ważną grupę bogatych w składniki pokarmowe roślin.

Substancje odżywcze (błonnik, aminokwasy, witaminy A, B, C) gromadzone są w korzeniach pod ziemią, co sprawia, że możemy pozostawić je w niej przez dłuższy czas. Dzięki ich odporności można je spożyć dopiero w zimie (ziemniak, marchew), ale są i takie, które najlepiej smakują, gdy są świeże i młode, np. rzodkiewka czy kalarepa, dlatego jemy je głównie latem.

Istotne jest przygotowanie gleby pod uprawę warzyw - użyźnienie jej. Zabronione jest stosowanie nawozu naturalnego, ponieważ powoduje rozdwajanie się korzeni. Najlepiej, jeśli wybierzemy pod warzywnik podłoże, które było wzbogacane nawozami w poprzednich latach, zaś na dwa tygodnie przed wysianiem nasion należy zastosować nawóz uniwersalny w dawce 70 g/m2 oraz wzruszyć glebę. Dla porządku i łatwiejszej pielęgnacji najlepiej siać nasiona w rzędach co ok. 30 cm, do rowków o głębokości 1 cm.

warzywa z własnej uprawy fot. jf-gabnor - Pixabay.com
fot. jf-gabnor - Pixabay.com

Terminy, miejsce siewu i zbioru dla poszczególnych gatunków:

  • burak /IV-VI/ siać do gruntu/zbierać od czerwca do jesieni, można magazynować
  • kalarepa /III-IV/ koniec zimy - wysiewać na rozsadniku, następnie młode siewki przesadzać do ogrodu/zbierać od czerwca, zużywać młodą, nie magazynować
  • karczoch /IV/ w szklarni, w domu siać dość głęboko ok. 10 cm, następnie przesadzać na grządki/zbierać od jesieni
  • marchew /III-V/ siać do gruntu/zbierać od czerwca do jesieni lub pozostawić w gruncie, oczyszczone z ziemi i liści korzenie marchwi najlepiej przechowywać w skrzynkach, w lekko wilgotnym piasku lub żwirku
  • pietruszka /III-IV/ siać po kilka do gruntu/zbierać od jesieni w miarę potrzeby
  • rzepa /III-VII/ siać do gruntu/zbierać od lata w miarę potrzeby
  • rzodkiewka /IV, VIII/ siać do gruntu co tydzień/zbierać od wiosny, zużywać młodą
  • seler /III/ siać pod szkłem, przesadzać po ostatnich mrozach/zbierać od jesieni
  • ziemniak /IV/ sadzić na głębokość 10 cm/zbierać od lata do jesieni, przechowywać w workach

Pielęgnacja opiera się głównie na pieleniu zagonów, dbaniu o to, aby pożądane rośliny miały wystarczająco dużo miejsca do rozwoju i wzrostu. Ze względu na to, że warzywa korzeniowe pozostają dłuższy czas w ziemi, nie wolno zapomnieć o podlewaniu, a jeśli ziemia została wcześniej dobrze przygotowana, nie będzie potrzeby ponownego nawożenia.

Najskuteczniejszą metodą na szkodniki jest stosowanie płodozmianu lub uprawa warzyw w innej części ogrodu w kolejnym sezonie.

Tekst: Redakcja ZielonyOgrodek.pl, zdjęcie tytułowe: PierreGilbert - Pixabay.com

 

Czytelnicy radzą

Podziel się z nami swoim ogrodniczym doświadczeniem.
W nagrodę otrzymasz wybrane czasopismo.

To Cię zainteresuje
Pokaż więcej (3)
Ochrona roślin
Temat miesiąca
Ochrona roślin
Warto przeczytać
Twoja strona ogrodu