Warzywa można uprawiać w ogrodzie przez okrągły rok. W niektórych przypadkach (wąska grupa warzyw) plony się zbiera także w okresie zimowym. Do gatunków, którym nie szkodzą ujemne temperatury (poza ekstremalnym na nasze warunki mrozem) należą: kapusta brukselska, pietruszka naciowa i korzeniowa, jarmuż, pasternak, por oraz skorzonera. Drobne przymrozki i niewielkie mrozy znoszą także endywia oraz modrak morski.
Warzywa sieje się lub wysadza (rozsadę) w terminie od drugiej połowy czerwca do września (w zależności od gatunku). Należy wybierać miejsca słoneczne, ciepłe i zaciszne (osłonięte od wiatru).
Tekst: Michał Mazik, zdjęcie: paty45200 / Pixabay.com
 
                 
 
                     
                     
                     
                     
                     
                             
 
 
 
 
 
 
 
 
 
     
             Jesienne kwiaty
                    Jesienne kwiaty                 Dzikie zwierzęta
                    Dzikie zwierzęta                 Ochrona przed mrozem
                    Ochrona przed mrozem                 Iglaki
                    Iglaki                 Owoce
                    Owoce                 Warzywa
                    Warzywa                 Trawy ozdobne
                    Trawy ozdobne                 Ptaki
                    Ptaki                 Filmy ogrodnicze
                    Filmy ogrodnicze                 
                     
                     
                     
                     
                    