Zimowe warzywa: jak uprawiać?

Pytanie czytelnika: Czytam sporo angielskiej prasy ogrodniczej. W ich (łagodniejszym) klimacie można uprawiać warzywa praktycznie przez cały rok, bo ich zimy nie są srogie. Jak to jest u nas w Polsce? Czy są jakieś warzywa, które można uprawiać lub zbierać w zimie?

Posłuchaj
00:00
6

Warzywa można uprawiać w ogrodzie przez okrągły rok. W niektórych przypadkach (wąska grupa warzyw) plony się zbiera także w okresie zimowym. Do gatunków, którym nie szkodzą ujemne temperatury (poza ekstremalnym na nasze warunki mrozem) należą: kapusta brukselska, pietruszka naciowa i korzeniowa, jarmuż, pasternak, por oraz skorzonera. Drobne przymrozki i niewielkie mrozy znoszą także endywia oraz modrak morski.

Warzywa sieje się lub wysadza (rozsadę) w terminie od drugiej połowy czerwca do września (w zależności od gatunku). Należy wybierać miejsca słoneczne, ciepłe i zaciszne (osłonięte od wiatru).

Ważnym zabiegiem pielęgnacyjnym jest regularne podlewanie oraz stosowanie nawozów organicznych (od lata do początku jesieni). Należy także dbać o ochronę – przed chwastami, szkodnikami oraz chorobami (w tym przypadku newralgicznym okresem jest deszczowa jesień). W przypadku srogich lub bezśnieżnych zim zagony zaleca się osłaniać suchymi liśćmi lub słomą.

Tekst: Michał Mazik, zdjęcie: paty45200 / Pixabay.com

Obserwuj
Autor
Michał Mazik Michał Mazik

Piszący ogrodnik, autor artykułów, kalendarzy i poradników ogrodniczych.

Artykuły autora Wszyscy autorzy
Tematy
Więcej na ten temat
Sekrety pięknych storczyków. Eksperci radzą, jakie produkty wybrać do codziennej pielęgnacji
Komentarze

50+ prezentów na Mikołajki i Boże Narodzenie 2024 r. | Dla ogrodników i ich bliskich
To się przyda
Tagi
Najnowsze treści