Jak uprawiać skorzonerę w ogrodzie?

Jak uprawiać skorzonerę w ogrodzie? Zapomniane, cenne warzywo, fot. worldnews - Depositphotos

Skorzonera należy do warzyw mało znanych, a szkoda, bo jest to gatunek bardzo smaczny, zdrowy i łatwy w uprawie. Częścią jadalną skorzonery jest korzeń. Roślinę tą warto jednak posadzić w ogrodzie nie tylko ze względu na jej walory smakowe, ale również dlatego, że jest ona także piękną rośliną ozdobną o urokliwych intensywnie żółtych pachnących wanilią kwiatach.

Posłuchaj
00:00
13

Skorzonera hiszpańska w ogrodzie
Co to za warzywo?

Skorzonera hiszpańska (łac. Scorzonera hispanica) znana też pod nazwą wężymord czarny, należy do rodziny astrowatych (Asteraceae) i wywodzi się z południa Europy. Dziko występuję na stanowiskach stepowych w Gruzji oraz na Kaukazie. Jest to roślina dwuletnia, uprawiana na korzeń podobnie jak marchew w cyklu jednorocznym.

Nasiona skorzonery
Nasiona skorzonery
Skorzonera udmiana 'Meres' to roślina o wyjątkowo długich, cylindrycznych korzeniach, przynoszące obfity plon. Odmiana ta zwraca uwagę ze względu na odporność na wybijanie w pędy kwiatostanowe.
KUP ONLINE

Roślina ta ma długie zwężające się ku górze i mocno żyłkowane zielone lub niebieskawozielone liście zebrane w rozety. Skorzonera kwitnie w lecie – w lipcu. Kwiaty wyrastają na długich aż do 120 cm wysokości łodygach i mają intensywnie żółty kolor. Wydzielają też specyficzny przyjemny waniliowy zapach, dlatego nie sposób przejść koło nich obojętnie.

Stanowiący część jadalną skorzonery korzeń osiąga długość aż do 40 cm i średnicy 2-3 cm. Jego skórka jest czarna, a miąższ biały z wyraźnym charakterystycznym dla roślin z rodziny astrowatych sokiem mlecznym. Korzeń ma delikatny migdałowy aromat.

Skorzonera hiszpańska Scorzonera hispanica, fot. Flickr, Martin Vicente
Fot. Martin Vicente/Flickr i Andrea Moro/Dryades

 

Zdrowie z ogrodowego warzywnika
Co ma w sobie skorzonera?

Korzeń skorzonery jest smaczny i należy do bardzo zdrowych warzyw. Zawiera on całe bogactwo witamin i składników mineralnych. W skorzonerze znajdziemy m.in.:

  • wapń,
  • magnez,
  • fosfor,
  • potas,
  • żelazo,
  • miedź,
  • witaminy z grupy B,
  • witaminę C,
  • witaminę E.

Skorzonera hiszpańska gotowa do jedzenia, fot. fuzullhanum - Depositphotos
Fot. fuzullhanum/Depositphotos

 

Skorzonera hiszpańska – wymagania i uprawa
Uprawa w ogrodzie krok po kroku

Uprawa skorzonery nie jest trudna. Warzywo nie ma dużych wymagań i obficie plonuje.

1. Stanowisko i gleba

Skorzonera preferuje stanowiska słoneczne. Najlepiej będzie rosła w żyznej, dobrze spulchnionej, lekkiej ziemi, gdzie jej korzenie będą mogły się swobodnie rozrastać. Nie sadźmy skorzonery w bardzo suchym zbitym podłożu ani w ciężkiej gliniastej ziemi.

UWAGA!
Nie sadźmy rośliny nigdy w świeżo nawożonej kompostem lub obornikiem glebie. Nie będzie ona rosła dobrze w takim podłożu – korzenie zaczną rozgałęziać się i drewnieć!

2. Siew

Nasiona skorzonery wysiewamy wczesną wiosną (koniec marca i początek kwietnia). Siewu dokonujemy rzędowo na głębokość 1-3 cm, pamiętając by zachować dosyć duże odstępy pomiędzy roślinami (około 30 cm), aby ich korzenie mogły się swobodnie rozrastać. Skorzonera kiełkuje długo – nawet 3-4 tygodnie, dlatego nie martwmy się, że wschody pojawiają się z opóźnieniem.

UWAGA!
Nasiona skorzonery mają krótką zdolność kiełkowania, dlatego dokonując ich zakupu, zwróćmy szczególną uwagę na to, czy są świeże.

3. Sąsiedztwo roślin

Skorzonerę możemy sadzić na grządkach, na których w poprzednim sezonie rosły takie warzywa jak łubin czy ziemniaki. Nie zaleca się z kolei jej uprawy na miejscu po kapuście oraz kukurydzy. Idealne sąsiedztwo roślin to dla skorzonery sałatakalarepa oraz por.

4. Zbiór i przechowywanie

Zbioru korzeni skorzonery dokonujemy dosyć późno, bo dopiero w październiku. Kiedy liście rośliny zwiędną, możemy przystąpić do wykopywania korzeni. Pamiętajmy, aby robić to bardzo delikatnie i z wyczuciem, ponieważ są one dosyć kruche i łatwo mogą się połamać.

Warzywa najlepiej przechowują się w chłodnej piwnicy przysypane piaskiem. Można je również zostawić na zimę w ziemi i na bieżąco wykopywać. Wtedy jednak konieczne jest okrycie na zimę grządki ze skorzonerą warstwą słomy.

Korzeń skorzonery bardzo ładnie się przechowuje i długo zachowuje przydatność do spożycia. Jest on dobry tak długo, jak długo po przełamaniu wypływa z niego biały sok mleczny.

Korzenie skorzonery hiszpańskiej
Fot. imagebrokermicrostock/Depositphotos

Uprawa warzyw mało znanych
Dlaczego warto uprawiać skorzonerę?

Uprawa warzyw mało znanych cieszy się z roku na rok coraz większym zainteresowaniem. Wielu ogrodników amatorów chętnie powraca do znanych naszym babciom warzyw, które są często nie dostępnie w sklepach warzywnych. Dodatkowo wiele z nich – jak i skorzonera – jest pyszne, bardzo zdrowe oraz może z powodzeniem być rośliną ozdobną w naszym ogrodzie.

Oprócz skorzonery godnym polecenia i również bardzo smacznym warzywem korzeniowym jest salsefia, której uprawa, podobnie jak skorzonery, cieszyła się ogromną popularnością jeszcze na początku XX wieku.


Tekst: Redakcja ZielonyOgródek.pl, G.T. zdjęcie tytułowe: worldnews/Depositphotos, zdjęcia w tekście: "scorzonera hispanica"/M. Martin Vicente/CC BY 2.0"Scorzonera hispanica"/Andrea Moro/CC BY-SA 3.0

Obserwuj
Autor
Redakcja portalu Redakcja portalu

Redakcja ZielonyOgrodek.pl to zespół ogrodników i projektantów, który dzieli się z wami swoją praktyczną wiedzą i pomysłami na ogród. 

Artykuły autora Wszyscy autorzy
Tematy
Więcej na ten temat
Ciesielska czy rozłupująca? Jaka siekiera do ogrodu?
Komentarze

Sekrety pięknych storczyków. Eksperci radzą, jakie produkty wybrać do codziennej pielęgnacji
To się przyda
Tagi
Najnowsze treści