Logo
Logo
3
Okazje
Artykuł na: 4-5 minut

Jak uprawiać skorzonerę w ogrodzie?

Skorzonera należy do warzyw mało znanych, a szkoda, bo jest to gatunek bardzo smaczny, zdrowy i łatwy w uprawie. Częścią jadalną skorzonery jest korzeń. Roślinę tą warto jednak posadzić w ogrodzie nie tylko ze względu na jej walory smakowe, ale również dlatego, że jest ona także piękną rośliną ozdobną o urokliwych intensywnie żółtych pachnących wanilią kwiatach.

Skorzonera hiszpańska w ogrodzie
Co to za warzywo?

Skorzonera hiszpańska (łac. Scorzonera hispanica) znana też pod nazwą wężymord czarny, należy do rodziny astrowatych (Asteraceae) i wywodzi się z południa Europy. Dziko występuję na stanowiskach stepowych w Gruzji oraz na Kaukazie. Jest to roślina dwuletnia, uprawiana na korzeń podobnie jak marchew w cyklu jednorocznym.

Roślina ta ma długie zwężające się ku górze i mocno żyłkowane zielone lub niebieskawozielone liście zebrane w rozety. Skorzonera kwitnie w lecie – w lipcu. Kwiaty wyrastają na długich aż do 120 cm wysokości łodygach i mają intensywnie żółty kolor. Wydzielają też specyficzny przyjemny waniliowy zapach, dlatego nie sposób przejść koło nich obojętnie.

Skorzonera hiszpańska Scorzonera hispanica, fot. Flickr, Martin Vicente
Fot. Martin Vicente/Flickr i Andrea Moro/Dryades ↓

Stanowiący część jadalną skorzonery korzeń osiąga długość aż do 40 cm i średnicy 2-3 cm. Jego skórka jest czarna, a miąższ biały z wyraźnym charakterystycznym dla roślin z rodziny astrowatych sokiem mlecznym. Korzeń ma delikatny migdałowy aromat.

Zdrowie z ogrodowego warzywnika
Co ma w sobie skorzonera?

Korzeń skorzonery jest smaczny i należy do bardzo zdrowych warzyw. Zawiera on całe bogactwo witamin i składników mineralnych. W skorzonerze znajdziemy m.in.:

  • wapń,
  • magnez,
  • fosfor,
  • potas,
  • żelazo,
  • miedź,
  • witaminy z grupy B,
  • witaminę C,
  • witaminę E.

Skorzonera hiszpańska gotowa do jedzenia, fot. fuzullhanum - Depositphotos
Fot. fuzullhanum/Depositphotos

 

Skorzonera hiszpańska – wymagania i uprawa
Uprawa w ogrodzie krok po kroku

Uprawa skorzonery nie jest trudna. Warzywo nie ma dużych wymagań i obficie plonuje.

1. Stanowisko i gleba

Skorzonera preferuje stanowiska słoneczne. Najlepiej będzie rosła w żyznej, dobrze spulchnionej, lekkiej ziemi, gdzie jej korzenie będą mogły się swobodnie rozrastać. Nie sadźmy skorzonery w bardzo suchym zbitym podłożu ani w ciężkiej gliniastej ziemi.

UWAGA!
Nie sadźmy rośliny nigdy w świeżo nawożonej kompostem lub obornikiem glebie. Nie będzie ona rosła dobrze w takim podłożu – korzenie zaczną rozgałęziać się i drewnieć!

2. Siew

Nasiona skorzonery wysiewamy wczesną wiosną (koniec marca i początek kwietnia). Siewu dokonujemy rzędowo na głębokość 1-3 cm, pamiętając by zachować dosyć duże odstępy pomiędzy roślinami (około 30 cm), aby ich korzenie mogły się swobodnie rozrastać. Skorzonera kiełkuje długo – nawet 3-4 tygodnie, dlatego nie martwmy się, że wschody pojawiają się z opóźnieniem.

UWAGA!
Nasiona skorzonery mają krótką zdolność kiełkowania, dlatego dokonując ich zakupu, zwróćmy szczególną uwagę na to, czy są świeże.

3. Sąsiedztwo roślin

Skorzonerę możemy sadzić na grządkach, na których w poprzednim sezonie rosły takie warzywa jak łubin czy ziemniaki. Nie zaleca się z kolei jej uprawy na miejscu po kapuście oraz kukurydzy. Idealne sąsiedztwo roślin to dla skorzonery sałatakalarepa oraz por.

4. Zbiór i przechowywanie

Zbioru korzeni skorzonery dokonujemy dosyć późno, bo dopiero w październiku. Kiedy liście rośliny zwiędną, możemy przystąpić do wykopywania korzeni. Pamiętajmy, aby robić to bardzo delikatnie i z wyczuciem, ponieważ są one dosyć kruche i łatwo mogą się połamać.

Warzywa najlepiej przechowują się w chłodnej piwnicy przysypane piaskiem. Można je również zostawić na zimę w ziemi i na bieżąco wykopywać. Wtedy jednak konieczne jest okrycie na zimę grządki ze skorzonerą warstwą słomy.

Korzeń skorzonery bardzo ładnie się przechowuje i długo zachowuje przydatność do spożycia. Jest on dobry tak długo, jak długo po przełamaniu wypływa z niego biały sok mleczny.

Jak uprawiać skorzonerę w ogrodzie
Fot. imagebrokermicrostock/Depositphotos

Uprawa warzyw mało znanych
Dlaczego warto uprawiać skorzonerę?

Uprawa warzyw mało znanych cieszy się z roku na rok coraz większym zainteresowaniem. Wielu ogrodników amatorów chętnie powraca do znanych naszym babciom warzyw, które są często nie dostępnie w sklepach warzywnych. Dodatkowo wiele z nich – jak i skorzonera – jest pyszne, bardzo zdrowe oraz może z powodzeniem być rośliną ozdobną w naszym ogrodzie.

Oprócz skorzonery godnym polecenia i również bardzo smacznym warzywem korzeniowym jest salsefia, której uprawa, podobnie jak skorzonery, cieszyła się ogromną popularnością jeszcze na początku XX wieku.


Tekst: Redakcja ZielonyOgródek.pl, G.T. zdjęcie tytułowe: worldnews/Depositphotos, zdjęcia w tekście: "scorzonera hispanica"/M. Martin Vicente/CC BY 2.0"Scorzonera hispanica"/Andrea Moro/CC BY-SA 3.0

Tagi
 
To Cię zainteresuje
Warto przeczytać
Lista zakupów


Komentarze

NEWSLETTER
Zapisz się i odbierz darmowe e-wydanie magazynu Gardeners` World!
 
Twoja strona ogrodu