Logo
Logo
36
Okazje
Artykuł na: 4-5 minut

Jakie warzywa wysiać i sadzić jesienią?

Jesień to nie tylko czas porządków i przygotowywania ogrodu i roślin do zimy. W listopadzie lub przed większymi przymrozkami, dopóki nie zmarznie gleba można jeszcze wysiać niektóre gatunki warzyw. Jak i dlaczego warto wysiewać nasiona i sadzić warzywa jesienią?

Jesienny wysiew i sadzenie warzyw przyspiesza zbiory!

Wysiewanie nasion niektórych warzyw (i ich odmian) jeszcze jesienią ma duże zalety – pozwala na przyspieszenie zbiorów nawet o kilka tygodni, w porównaniu z siewem wykonanym dopiero wiosną następnego roku. Do warzyw, które można wysiać przed zimą (zanim nastaną ujemne temperatury) zaliczamy np. tzw. ozime odmiany kopru, marchwi oraz pietruszki, a także czosnku i cebuli.

Przygotuj glebę
Należy pamiętać, aby do wysiewu wybrać jak najlepiej nasłonecznione stanowisko oraz dobrze przygotować (np. odchwaścić, spulchnić i zasilić kompostem) glebę. Gleba dobrze zaopatrzona w substancje organiczne (próchnicę), będzie stwarzała lepsze warunki do rozwoju i kiełkowania wysianych nasion po zimie – na początku wegetacji wiosną.

Kontroluj pogodę
Na tak przygotowanym stanowisku (na grządkach), do początków grudnia można śmiało wysiać nasiona. Warto jednak kontrolować prognozę pogody, aby w razie zbyt ciepłej aury nie wysiać nasion zbyt szybko, co może skutkować ich zbyt wczesnym kiełkowaniem, np. w zimie.

Uważaj na mróz
Miejsce, gdzie wysiewamy nasiona powinno być także osłonięte od silnych wiatrów i nie może być położone w zgłębieniu terenu, aby nie zalegała tam woda z roztopów, ani nie tworzyły się zastoiska mrozowe. Jeśli zima jest mroźna i bezśnieżna, warto przykryć grządki białą agrowłókniną lub stroiszem. Innym rozwiązaniem może być jesienne wysianie nasion pod osłonami, np. w niskich tunelach foliowych. W czasie jesiennego siewu warto użyć więcej nasion, biorąc pod uwagę, ze część z nich może nie wykiełkować wiosną. W trakcie zimy, nasiona przede wszystkim dobrze napęcznieją w glebie, dzięki czemu szybciej nastąpi wiosenne kiełkowanie.

Zabezpiecz ściółką
Po wysianiu nasion lub posadzeniu cebul grządki korzystnie jest także ściółkować, np. warstwą opadłych z drzew liści (np. drzew owocowych). Dzięki szybszemu kiełkowaniu nasion marchwi lub pietruszki wiosną i przy korzystnych warunkach, warzywa te będą gotowe do zbioru nawet już pod koniec maja.

Jakie warzywa można wysiać i posadzić przed zimą?

Warzywa do jesiennych wysiewów
Na jesienny wysiew można przeznaczyć przede wszystkim ozime odmiany marchwi, np. 'Amsterdamska', 'Kalina F'1, 'Karo F'1 oraz pietruszki, np. odmiany: 'Cukrowa', 'Kaśka' lub 'Lenka'. Przed zimą można z powodzeniem wysiać także nasiona kopru, np. odmiany: 'Ambrozja', 'Lukullus' lub 'Szmaragd'.

Warzywa do jesiennego sadzenia
Nieco wcześniej (do połowy listopada) należy posadzić czosnek ozimy, np. odmiany: 'Harnaś' lub 'Orkan'. Należy pamiętać, by ząbki sadzić w taki sposób, aby były przykryte co najmniej 5-6 cm warstwą gleby i zawsze piętką w dół. Posadzony w ten sposób czosnek ozimy można zbierać w kolejnym sezonie już w lipcu.
Wcześniej jesienią (październik) w podobny sposób można wysadzić także cebulę z dymki (najlepiej jak największe cebule) do tego celu najlepiej nadają się odmiany: 'Rawska', 'Czerniakowska', 'Fiesta' i 'Żytawska'.

Tekst: Maciej Aleksandrowicz, zdjęcie tytułowe: focusandblur / Depositphotos

Tagi
 
To Cię zainteresuje
Pokaż więcej (2)
Warto przeczytać
Lista zakupów


Komentarze

NEWSLETTER
Zapisz się i odbierz darmowe e-wydanie magazynu Gardeners` World!
 
Twoja strona ogrodu