Logo
Logo
36
Okazje

Pomysły na dania z polskich warzyw sezonowych

Ostatniego dnia wakacji odbyło się spotkanie połączone z warsztatami kulinarnymi w ramach kampanii „Moc Polskich Warzyw”. W studiu kulinarnym w Warszawie spotkali się dziennikarze, blogerzy, eksperci oraz producenci polskich warzyw, aby wspólnie pogłębiać wiedzę i nabywać nowe umiejętności oraz zachęcać konsumentów do zwiększenia udziału warzyw w codziennej diecie. Jakie pomysły na dania z polskich warzyw sezonowych zrodziły się podczas warsztatów? 

 

Co można ugotować z polskich warzyw sezonowych?

Pod okiem doświadczonej szefowej kuchni i dietetyczki – Joanny Banad oraz ekspertem kampanii – dr Justyny Bylinowskiej uczestnicy wspólnie przygotowali dania międzynarodowej kuchni opartej na polskich sezonowych warzywach. Dip muhammara z grillowaną papryką, pieczonym kalafiorem, orzechami włoskimi i tahiną, gnudi z kremowym sosem romanseco z pieczonymi warzywami i krewetkami, chlebek cukiniowy z kremem sernikowym to dania, które znalazły się w programie warsztatów.

Dania z polskich warzyw sezonowych

Podczas przygotowywania oraz wspólnej degustacji dań uczestnicy mieli możliwość poznać wiele ciekawych technik kulinarnych, zagłębić się w tajniki gotowania, nauczyć się sztuczek stosowanych przez najbardziej doświadczonych szefów kuchni oraz poznać właściwości zdrowotne m.in. papryki, cukinii czy kalafiora.

W kampanii Moc Polskich Warzyw staramy się dotrzeć do konsumentów z prostym przekazem, że jedzenie warzyw przynosi nam korzyści. Nie tylko zdrowotne, choć bardzo ważne jest, aby warzywa stanowiły przynajmniej połowę każdego posiłku. Polskie warzywa to jednak również wspaniałe smaki i nieograniczone możliwości kulinarne – mówi Mirosław Łuska, prezes Zrzeszenia Producentów papryki RP. - Dzięki takim spotkaniom jak dzisiejsze w niecodziennej, atrakcyjnej konwencji poprzez liderów opinii docieramy do setek tysięcy odbiorców, zachęcając ich do prowadzenia zdrowego trybu życia oraz sięgania po najlepsze, sezonowe warzywa od krajowych producentów – dodaje.

Dania z polskich warzyw sezonowych | Przepisy

Dip muhammara z grillowana papryka, pieczonym kalafiorem, orzechami włoskimi i tahiną z domowej roboty chlebkami naan

  • 500 g orzechów włoskich
  • 12 pieczonych, czerwonych papryk, z usuniętymi gniazdami
    nasiennymi
  • 2 duże ciabatty, poszarpane
  • Oliwa z oliwek
  • Płatki chilli - szczypta
  • Sok z 1 cytryny
  • Papryka słodka - do smaku
  • 6 łyżek melasy z granatu
  • 4 łyżki tahini

Wszystkie składniki zblenduj na gładką pastę, dopraw solą, sokiem z cytryny i płatkami chilli. Podawaj z pieczonym kalafiorem i chlebkami naan. 

Chlebki naan:

  • 120 g ciepłej wody (ale nie gorącej!)
  • 360 g ciepłego mleka (lub napoju roślinnego)
  • 1,5 łyżeczki drożdży instant
  • 2 łyżki miodu
  • 460 g jogurtu greckiego (lub jogurtu kokosowego)
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 łyżeczki (płaskie) proszku do pieczenia
  • 1020 g mąki tortowej (plus więcej do podsypania)
  • oliwa z wytłoczyn

Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie i mleku z dodatkiem miodu. Odstawić na 5 minut. Następnie dodać sól, jogurt, mąkę, proszek do pieczenia i sodę. Miksować mikserem z końcówką haka przez 6-7 minut. Ciasto będzie lepkie. Na podsypaną mąką stolnicę wyłożyć ciasto i podsypując mąką chwilę wyrobić. Przełożyć do dużej miski wysmarowanej oliwą. Zakryć ściereczką i odstawić na 45 minut do wyrośnięcia (musi podwoić objętość). Podzielić ciasto na równe części i każdą część cieniutko rozwałkować. Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy/oleju. Smażyć placki 3-4 minuty z jednej strony i 2 minuty z drugiej na średnim ogniu.

Gnudi z kremowym sosem romesco z pieczonymi warzywami i krewetkami

Gnudi:

  • 900 g ricotty
  • 2 jajka
  • 2 żółtka
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżeczka soli
  • 100 g parmezanu tartego
  • 300g maki

Ze wszystkich składników zagnieć ciasto - jeśli będzie lepić się do rąk, dodaj więcej mąki. Dwoma łyżeczkami formuj małe kluseczki i gotuj w osolonym wrzątku aż do wypłynięcia.

Sos:

  • 200 g orzechów laskowych
  • 1/2 szklanki oliwy z oliwek
  • 10 papryk czerwonych
  • 2 cukinie
  • upieczone 4 pomidory malinowe
  • 8 ząbków czosnku
  • 8 łyżek octu z białego wina
  • 20 ml wina białego
  • 1,5 łyżeczki wędzonej papryki
  • 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
  • sól
  • 50 krewetek tygrysich surowych bez pancerzy

Orzechy posiekaj, czosnek obierz i pokrój w cienkie plasterki. Orzechy zmiksuj w blenderze z papryką, pomidorami, cukinią, octem. Na patelnie wlej oliwę, wrzuć czosnek i jak zacznie się smażyć, dodaj krewetki, wędzoną paprykę, cayenne i szczyptę soli. Jak krewetki staną się lekko różowe, dolej wino, zredukuj chwilę i zdejmij krewetki z patelni. W międzyczasie na innej patelni wlej sos i gotuj go przez kilka minut, aż się zredukuje. Podawaj gnudi z sosem i krewetkami.

Chlebek cukiniowy z kremem sernikowym, lemon curd i malinami

  • 380 g mąki
  • 2,5 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 jajka
  • 200 g rozpuszczonego masła, ostudzonego
  • 300 g cukru
  • 2 średnie cukinie, starte na tarce o grubych oczkach
  • cukier z wanilią
  • 100 g żurawiny
  • 200 g malin świeżych do podania

Keksówkę wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. W jednej misce wymieszać wszystkie suche składniki, a wszystkie mokre w drugiej misce. Dodać mokre składniki do suchych, dodać cukinię i żurawinę, wymieszać dokładnie łopatką do połączenia. Przełożyć ciasto do foremki i piec około 40-45 minut w 170 stopniach (termoobieg). Podawać z lemon curd i malinami.

Lemon curd:

  • 2 jajka
  • 2 żółtka
  • 90 ml soku z cytryny
  • 85 g masła, zimnego
  • 160 g cukru

Jajka dokładnie wymieszać trzepaczką, żółtkami, sokiem z cytryny i cukrem w garnku. Podgrzej na małym ogniu, ciągle mieszając. Gdy krem zgęstnieje, dodaj do niego masło i mieszaj, aż się rozpuści. Odstaw do ostygnięcia (przykryj folią). Odstaw do przestudzenia.


Przepisy na najlepsze dania z polskich warzyw znajdują się na stronie internetowej www.mocpolskichwarzyw.pl

Tekst i zdjęcia: Kampania Moc Polskich Warzyw

Logo - Kampania MOC POLSKICH WARZYW

"Moc Polskich Warzyw" to kampania sfinansowana ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw, która powstała z inicjatywy Zrzeszenia Producentów Papryki Rzeczypospolitej Polskiej. Obok ZPPRP, które koordynuje program, udział w kampanii biorą: Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw, Stowarzyszenie Producentów Pomidorów i Ogórków pod Osłonami, Stowarzyszenie Malinowy Król, Stowarzyszenie Branży Grzybów Uprawnych oraz Stowarzyszenie Czosnek Galicyjski.

Więcej o kampanii znajdziesz TUTAJ

 

Tagi



To Cię zainteresuje
Pokaż więcej (7)


 
Twoja strona ogrodu