Co można ugotować z polskich warzyw sezonowych?
Pod okiem doświadczonej szefowej kuchni i dietetyczki – Joanny Banad oraz ekspertem kampanii – dr Justyny Bylinowskiej uczestnicy wspólnie przygotowali dania międzynarodowej kuchni opartej na polskich sezonowych warzywach. Dip muhammara z grillowaną papryką, pieczonym kalafiorem, orzechami włoskimi i tahiną, gnudi z kremowym sosem romanseco z pieczonymi warzywami i krewetkami, chlebek cukiniowy z kremem sernikowym to dania, które znalazły się w programie warsztatów.
Podczas przygotowywania oraz wspólnej degustacji dań uczestnicy mieli możliwość poznać wiele ciekawych technik kulinarnych, zagłębić się w tajniki gotowania, nauczyć się sztuczek stosowanych przez najbardziej doświadczonych szefów kuchni oraz poznać właściwości zdrowotne m.in. papryki, cukinii czy kalafiora.
Dania z polskich warzyw sezonowych | Przepisy
Dip muhammara z grillowana papryka, pieczonym kalafiorem, orzechami włoskimi i tahiną z domowej roboty chlebkami naan
- 500 g orzechów włoskich
- 12 pieczonych, czerwonych papryk, z usuniętymi gniazdami
nasiennymi - 2 duże ciabatty, poszarpane
- Oliwa z oliwek
- Płatki chilli - szczypta
- Sok z 1 cytryny
- Papryka słodka - do smaku
- 6 łyżek melasy z granatu
- 4 łyżki tahini
Wszystkie składniki zblenduj na gładką pastę, dopraw solą, sokiem z cytryny i płatkami chilli. Podawaj z pieczonym kalafiorem i chlebkami naan.
Chlebki naan:
- 120 g ciepłej wody (ale nie gorącej!)
- 360 g ciepłego mleka (lub napoju roślinnego)
- 1,5 łyżeczki drożdży instant
- 2 łyżki miodu
- 460 g jogurtu greckiego (lub jogurtu kokosowego)
- 1 łyżeczka soli
- 3 łyżeczki (płaskie) proszku do pieczenia
- 1020 g mąki tortowej (plus więcej do podsypania)
- oliwa z wytłoczyn
Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie i mleku z dodatkiem miodu. Odstawić na 5 minut. Następnie dodać sól, jogurt, mąkę, proszek do pieczenia i sodę. Miksować mikserem z końcówką haka przez 6-7 minut. Ciasto będzie lepkie. Na podsypaną mąką stolnicę wyłożyć ciasto i podsypując mąką chwilę wyrobić. Przełożyć do dużej miski wysmarowanej oliwą. Zakryć ściereczką i odstawić na 45 minut do wyrośnięcia (musi podwoić objętość). Podzielić ciasto na równe części i każdą część cieniutko rozwałkować. Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy/oleju. Smażyć placki 3-4 minuty z jednej strony i 2 minuty z drugiej na średnim ogniu.
Gnudi z kremowym sosem romesco z pieczonymi warzywami i krewetkami
Gnudi:
- 900 g ricotty
- 2 jajka
- 2 żółtka
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1 łyżeczka soli
- 100 g parmezanu tartego
- 300g maki
Ze wszystkich składników zagnieć ciasto - jeśli będzie lepić się do rąk, dodaj więcej mąki. Dwoma łyżeczkami formuj małe kluseczki i gotuj w osolonym wrzątku aż do wypłynięcia.
Sos:
- 200 g orzechów laskowych
- 1/2 szklanki oliwy z oliwek
- 10 papryk czerwonych
- 2 cukinie
- upieczone 4 pomidory malinowe
- 8 ząbków czosnku
- 8 łyżek octu z białego wina
- 20 ml wina białego
- 1,5 łyżeczki wędzonej papryki
- 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
- sól
- 50 krewetek tygrysich surowych bez pancerzy
Orzechy posiekaj, czosnek obierz i pokrój w cienkie plasterki. Orzechy zmiksuj w blenderze z papryką, pomidorami, cukinią, octem. Na patelnie wlej oliwę, wrzuć czosnek i jak zacznie się smażyć, dodaj krewetki, wędzoną paprykę, cayenne i szczyptę soli. Jak krewetki staną się lekko różowe, dolej wino, zredukuj chwilę i zdejmij krewetki z patelni. W międzyczasie na innej patelni wlej sos i gotuj go przez kilka minut, aż się zredukuje. Podawaj gnudi z sosem i krewetkami.
Chlebek cukiniowy z kremem sernikowym, lemon curd i malinami
- 380 g mąki
- 2,5 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka soli
- 3 jajka
- 200 g rozpuszczonego masła, ostudzonego
- 300 g cukru
- 2 średnie cukinie, starte na tarce o grubych oczkach
- cukier z wanilią
- 100 g żurawiny
- 200 g malin świeżych do podania
Keksówkę wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. W jednej misce wymieszać wszystkie suche składniki, a wszystkie mokre w drugiej misce. Dodać mokre składniki do suchych, dodać cukinię i żurawinę, wymieszać dokładnie łopatką do połączenia. Przełożyć ciasto do foremki i piec około 40-45 minut w 170 stopniach (termoobieg). Podawać z lemon curd i malinami.
Lemon curd:
- 2 jajka
- 2 żółtka
- 90 ml soku z cytryny
- 85 g masła, zimnego
- 160 g cukru
Jajka dokładnie wymieszać trzepaczką, żółtkami, sokiem z cytryny i cukrem w garnku. Podgrzej na małym ogniu, ciągle mieszając. Gdy krem zgęstnieje, dodaj do niego masło i mieszaj, aż się rozpuści. Odstaw do ostygnięcia (przykryj folią). Odstaw do przestudzenia.
Przepisy na najlepsze dania z polskich warzyw znajdują się na stronie internetowej www.mocpolskichwarzyw.pl
- .
Tekst i zdjęcia: Kampania Moc Polskich Warzyw
"Moc Polskich Warzyw" to kampania sfinansowana ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw, która powstała z inicjatywy Zrzeszenia Producentów Papryki Rzeczypospolitej Polskiej. Obok ZPPRP, które koordynuje program, udział w kampanii biorą: Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw, Stowarzyszenie Producentów Pomidorów i Ogórków pod Osłonami, Stowarzyszenie Malinowy Król, Stowarzyszenie Branży Grzybów Uprawnych oraz Stowarzyszenie Czosnek Galicyjski. Więcej o kampanii znajdziesz TUTAJ |