Czym są nasiona otoczkowane?
Nasiona otoczkowane to zwykłe nasiona, które zostały pokryte otoczką – warstwą specjalnej substancji. Otoczka jest twarda i trwała, a złożona może być z różnorodnych substancji: torfu, dolomitu, glinki kaolinowej, czy wapienia. Często w otoczce znajduje się również wieloskładnikowy nawóz mineralny, zapewniający roślinie niezbędne podczas kiełkowania odpowiednie składniki pokarmowe.
Co ważne, w otoczce występują naturalne pory, przez co nie utrudnia ona roślinie kiełkowania, ani nie ogranicza dostępu do powietrza i wody. Po wysianiu otoczka ulega naturalnemu rozkładowi. Warto również wiedzieć, że otoczkowania wybierane są tylko najlepsze jakościowo nasiona, które odznaczają się wysoką siłą kiełkowania, a to oznacza, że plony będą obfitsze.
Dlaczego warto stosować nasiona otoczkowane?
Wiele nasion ma bardzo nieregularne kształty i niewielki rozmiar, co utrudnia ich precyzyjne rozsianie. Właśnie z tego powodu zaczęto stosować nasiona otoczkowane. Pod wpływem odpowiedniej otoczki stają się one większe i cięższe, a to znacząco ułatwia wysiewanie nasion ręcznie, jak i przy pomocy siewnika. Dodatkowo umożliwia to wysianie roślin w równych rzędach, co ułatwia również późniejszą pielęgnację. To oznacza znaczną oszczędność czasu i nasion, a więc i pieniędzy.
Otoczkowanie zazwyczaj stosowane jest do nasion warzyw, a w szczególności do: marchwi, pietruszki, cebuli, sałaty, kapusty, buraka ćwikłowego, pora i kalarepy.
Zalety nasion otoczkowanych
- Główną zaletą nasion otoczkowanych jest ich większa średnica, ułatwiająca wysiewanie. Z tego wynikają kolejne korzyści takie jak większa wydajność, a więc i mniejsze zużycie nasion. Równe rządki ułatwiają ich dalszą pielęgnację, stworzenie odpowiedniego systemu nawadniającego, czy usuwanie chwastów.
- Ułatwia to zachowanie odpowiednich odstępów między roślinami, co pozytywnie wpływa na ich wzrost i niweluje konieczność ich przerywania.
- Otoczka chroni nasiona przed wpływem niekorzystnych warunków i patogenów, a jednocześnie dostarcza im dodatkowych składników pokarmowych, które zapewniają lepszy wzrost, a więc i obfitsze plony.
- Dużą zalety jest również równomierne wschodzenie roślin oraz wysoka jakość nasion.
Tekst: Redakcja ZielonyOgrodek.pl, G.T., zdjęcie tytułowe: SOE10 / Depositphotos