Winogrono, to dobrze wszystkim znana nazwa, którą stosujemy zarówno dla rośliny – winorośli właściwej (łac. Vitis vinifera), jak i jej owoców. Te znane od tysiącleci owoce, na trwale zapisały się w kulturze Europy. Można je jeść na surowo lub wytwarzać z nich wina, nalewki, a nawet dżemy i konfitury.
Dawniej winogrona kojarzone były głównie z krajami śródziemnomorskimi, jednak dziś dostępne są odmiany, które można uprawiać w polskich warunkach. Ich uprawa nie jest trudna, ale trzeba wiedzieć, jakie wymagania mają te rośliny, aby plony były obfite i smaczne. Jak uprawiać winogrona? Jak je przycinać, aby plony były obfite? Czytaj dalej.
Jak dbać o winogrona w ogrodzie, by zdrowo rosły obficie owocowały?
Pielęgnacja winorośli zaczyna się tak naprawdę już w momencie wyboru sadzonki w szkółce roślin ozdobnych lub centrum ogrodniczym. Później trzeba przyłożyć się do jej posadzenia. Jednak na tym praca się nie kończy ponieważ, by nasza roślina obficie plonowała i rodziła pyszne owoce.
Które odmiany wybrać? Najlepsze winorośle do polskich ogrodów
W polskich warunkach klimatycznych dobrze sprawdzają się takie odmiany winorośli, jak 'Regent', 'Rondo', 'Seyval Blanc', 'Solaris' i 'Jutrzenka'. 'Regent' jest odmianą o dużej odporności na choroby grzybowe i niskie temperatury, idealną do produkcji czerwonego wina. 'Rondo' charakteryzuje się wysoką mrozoodpornością i wczesnym dojrzewaniem, co czyni ją idealną do uprawy w chłodniejszych regionach. 'Seyval Blanc' i 'Solaris' to odmiany białe, które doskonale nadają się do produkcji win o wyraźnym aromacie i wysokiej jakości. 'Jutrzenka' natomiast jest polską odmianą deserową, cenioną za słodkie i soczyste owoce. Wybór odpowiednich odmian gwarantuje obfite plony i satysfakcję z uprawy winorośli w polskich ogrodach.
Sadzenie winogron – wybór miejsca i przygotowanie ziemi
W przypadku winogron bardzo ważne jest odpowiednie stanowisko. Chcąc uzyskać bujnie kwitnące rośliny i smaczne plony, należy wybrać miejsce dobrze nasłonecznione, które szybko się nagrzewa. Dobrze, aby było osłonięte od silnych wiatrów.
Okazuje się, że winogrona nie mają dużych wymagań, co do podłoża i dobrze rosną na większości gleb. Niemniej jednak warto zapewnić im podłoże żyzne, próchnicze, o odczynie pH od 5 do 7,5. Uprawiając winogrono na dość podmokłej glebie, należy zapewnić odpowiedni drenaż, który odprowadzi nadmiar wody. Sadzenie należy przeprowadzać na dokładnie oczyszczonej z chwastów i przekopanej ziemi, którą bardzo dobrze jest wzbogacić wcześniej kompostem lub obornikiem.
Nawożenie winogron – czym i kiedy?
Winogrona potrzebują dość dużej ilości składników pokarmowych do odpowiedniego wzrostu, kwitnienia i owocowanie. Rośliny pobierają je z gleby dość szybko, co może doprowadzić do szybkiego jej wyjałowienia, dlatego zaleca się, aby nawożenie winorośli przeprowadzać systematycznie.
Najlepiej sprawdza się nawożenie mieszane, w której wykorzystuje się zarówno nawozy sztuczne (mineralne), jak i nawozy naturalne (np. kompost). Dobrym pomysłem są również nawozy długodziałające, które wystarczy zastosować raz w roku.
Nawożenie można rozpocząć już w kwietniu, gdy rozpoczyna się okres wegetatywny roślin. W tym czasie dobrze jest dostarczyć roślinom dużo azotu, który zapewni dobry start i silny wzrost.
Podlewanie winogron – najlepsza metoda nawadniania
Podlewanie winogron powinno być dość oszczędne, a ze względu na region pochodzenia oraz rozbudowany system korzeniowy, rośliny te lepiej znoszą suszę niż nadmiar wody. Dlatego podlewanie powinno być ograniczone do długotrwałej suszy w trakcie suchej wiosny lub upalnego lata. W takiej sytuacji winogrona najlepiej podlewać co 4-6 dni w zależności od warunków.
Ściółkowanie winorośli – zalecane nie tylko dla upraw!
Winogrona dobrze jest ściółkować, co zapobiegnie nadmiernemu parowaniu wody i rozrostowi chwastów oraz zabezpieczy korzenie przed nagłymi zmianami temperatur.
Przycinanie winogron – po co, kiedy, jak?
Winogrona należy przycinać w lutym lub marcu, jeśli nie występują już silne mrozy. Późniejsze przycinanie źle wpłynie na kondycję roślin, znacznie je osłabiając.
W tym terminie należy usunąć wszystkie zainfekowane, przemarznięte lub połamanie gałęzi. Warto również przerzedzić nieco gałęzie, jeśli winorośl się przesadnie zagęściła, co zmniejsza dopływ światła i powoduje, że owoce nie dojrzewają. Drugie przycinanie można wykonać jesienią, gdy na roślinie nie będzie już liści.
Prowadzenie winogron – nie wolno zapomnieć o podporach i formowaniu!
Winogronom należy również zapewnić odpowiednią, dość wysoką i mocną podporę, aby mogły swobodnie wić się w górę.
Przycinanie to również formowanie winorośli. Bez tego plony będą słabsze lub w ogóle się nie pojawią. Zanim rozpocznie się przycinanie, warto pamiętać, że owoce pojawiają się jedynie na pędach tegorocznych, które wyrosły z pędów dwuletnich lub starszych. Brak cięcia powoduje nadmierny rozrost starych pędów, co zmniejsza owocowanie.
Najlepiej, aby po cięciu pozostał pień oraz dwie łozy (zdrewniała i bezlistna część krzewu), z których będą wyrastać nowe pędy (owocujące latorośle). Jedną należy zostawić dłuższą (tak, aby pozostało 6-9 pączków, czyli widocznych oczek), a drugą krótszą (2 oczka). Ta druga powinna zdrewnieć i w kolejnym sezonie będzie mogła zacząć wypuszczać latorośle. Po przycięciu łozy należy przymocować do rusztowania (podpory), aby latorośle mogły je oplatać. Na koniec sezonu, należy wyciąć owocujące w tym roku latorośle, aby inne mogły owocować.
A rozmnażanie winogron? To łatwe – tak będziesz mieć wiele roślin z jednej
Rozmnażanie winogron można przeprowadzać na kilka sposobów. Jednymi z najczęściej wykonywanych są:
- Sadzonki – do uzyskania sadzonek wykorzystuje się jedynie zdrewniałe pędy. Najlepiej do tego wybrać pędy o długości około 30 cm i co najmniej 5 oczkach. Sadzonki pobiera się w listopadzie i przechowuje przez zimę w piwny lub innym chłodnym miejscu. Dolne końcówki należy przysypać piaskiem, a następnie całość zabezpieczyć torfem, aby sadzonki nie przemarzły. Wczesną wiosną rośliny można przenieść na rozsadnik, zachowując 15-cm odstęp. Sadzonki szybko się ukorzeniają, dzięki czemu jesienią będzie można je przenieść do miejsca docelowego.
- Szczepienie – to dobry sposób na uprawę cennych odmian, na tych mniej pożądanych i uzyskanie zwiększonej odporności na patogeny i niekorzystne czynniki zewnętrzne. Na jednym krzewie można zaszczepić nawet kilka różnych odmian, uzyskując różnorodne plony.
- Okład chiński – umożliwia szybkie pozyskanie wielu sadzonek. Wykonuje się go wczesną wiosną lub późną jesienią. Należy wybrać jeden pęd i zakopać go w ziemi na głębokość około 4 cm. Przez cały okres wegetatywny należy ostrożnie spulchniać podłoże i dokładnie usuwać chwasty. Z czasem zaczną wyrastać latorośle. Po opadnięciu liści pęd należy wykopać, odciąć od głównej rośliny i podzielić na sadzonki, a następnie przesadzić do miejsca docelowego.
Tekst: Redakcja ZielonyOgrodek.pl, G.T., zdjęcia tytułowe: One, GreenThumbShots, Julitt, Oleh Marchak, Olenaa / AdobeStock; Pixabay