Cięcie winogron | Jak i kiedy skracać pędy winorośli?

Przycinanie winorośli fot. Fotolia

Winogrona powinno się regularnie przycinać – dwa, albo trzy razy w sezonie. Dzięki zabiegowi owocowanie będzie obfite, a dodatkowo roślina będzie miała atrakcyjny pokrój. Jest to tym ważniejsze, że przy zaniedbaniu pnącze może "dziczeć". Dokładny sposób cięcia zależy od odmiany, a także formy uprawy.

Posłuchaj
00:00
69
Spis treści
Kiedy i jak przycinać winorośl na wiosnę? Kiedy i jak przeprowadzać letnie cięcie winorośli?

Dlaczego trzeba przycinać winorośl?

Cięcie winorośli powinno być przeprowadzane co najmniej raz w roku i powinno być silne (oczywiście w granicach rozsądku). Zbyt słabo przycięte krzewy to często powielany błąd w uprawie. Technikę uzależnia się od pory roku i tym samym, istnieje kilka rodzajów przycinania.

Jak prawidłowo przycinać winogrona?

Cięcie przedwiosenne i wiosenne

W czasie przedwiośnia, w pierwszej kolejności, należy wykonać cięcie sanitarne. Wycina się wtedy pędy uszkodzone, przemarznięte, zaschnięte i słabe.

Następnie przychodzi pora na cięcie formujące. Przez pierwsze 2-3 lata powinno się je przeprowadzać w taki sposób, aby roślina wytworzyła jeden krótki pień o długości ok 70 cm (rzadziej uprawia się na dwa pnie) oraz krótkie ramiona. Jedną łożę (zdrewniała łodyga z zeszłego roku) warto przyciąć pozostawiając 7-9 oczek, drugą skraca się do 2 oczek.

Dodatkowo można przeprowadzić, dużo mniej intensywne cięcie majowe. Usuwa się wtedy pędy słabe i nieowocujące.

🟢 Największe targi ogrodnicze w Polsce: Nowości roślinne, konkursy, kiermasze, wykłady i inspiracje. Zieleń to Życie 2025 już we wrześniu!

Cięcie winogron
Raz na kilka lat winorośl należy odmłodzić. Tniemy roślinę pozostawiając jedynie jej młode pędy, nazywane wilkami.

Cięcie w okresie letnim

W okresie letnim (od czerwca do sierpnia), gdy zawiązują się owoce, zaleca się skracać latorośle. Pozostawienie ich pędów w tym czasie to zbędny wydatek energii dla rośliny.

  • Na pędach pozostawia się 6 liści za ostatnim gronem, a resztę trzeba przyciąć.
  • Pasierby (malutkie, nowe pędy, tzw. "pędy przedczesne") wystające w kątach ogonków liściowych są zbędne, usuwa się je za pierwszym liście.

Pędy winorośli przycina się pod skosem w kierunku przeciwnym do pąka. Miejsce cięcia znajduje się 1,5 cm nad pąkiem. Taka technika jest istotna ze względu na ryzyko wyciekania soków z rośliny i zalewania pąków. To opóźnia lub hamuje ich rozwój, a dodatkowo może prowadzić do zniekształceń.

U odmian silnie rosnących, a słabo zawiązujących owoce, tuż przed samym kwitnieniem zaleca się uszczykiwać wierzchołki pędów. To na kilka dni zahamuje wzrost latorośli na korzyść wykształcania się jej kwiatostanów.


Tekst: Michał Mazik, zdjęcia: Fotolia

To się przyda
Betokson – nawóz poprawiający zawiązywanie owoców 50 ml
Betokson – nawóz poprawiający zawiązywanie owoców 50 ml
Wapno do bielenia drzew owocowych – 1 kg | Target
Wapno do bielenia drzew owocowych – 1 kg | Target
Pułapka feromonowa - na owocówkę - 1 szt. Agrecol
Pułapka feromonowa - na owocówkę - 1 szt. Agrecol
Zbieraczka do owoców FC-M – Multi-Star – Wolf Garten
Zbieraczka do owoców FC-M – Multi-Star – Wolf Garten
Tematy
Autor
Michał Mazik Michał Mazik

Piszący ogrodnik, autor artykułów, kalendarzy i poradników ogrodniczych.

Artykuły autora Wszyscy autorzy
Powiązane artykuły
Powiązane rośliny

Winorośl właściwa Vitis vinifera

Markiza czy roleta? Która osłona zewnętrzna lepiej chroni przed upałem na poddaszu? Sprawdzamy
Komentarze

Tagi
Najnowsze treści
Nasz sklep ogrodniczy