Formowanie winorośli rosnącej przy ścianie lub przy innej konstrukcji (pergola, trejaże) polega na regularnym przycinaniu. Pnącze trzeba prowadzić na jeden główny pęd szkieletowy, z którego wyrastać będą owocujące pędy.
Aby uporządkować wybujałą roślinę, należy ją dość mocno przyciąć zostawiając najsilniejsze pędy. Taki zabieg nazywamy cięciem odmładzającym i wykonujemy je wiosną. Następnie co roku, konsekwentnie przycinamy winorośl wiosną i latem. Dzięki temu winorośl zachowa przejrzysty kształt i witalność.
Cięcie wiosenne winorośli
Pierwsze cięcie winorośli należy wykonać wczesną wiosną, gdy pąki jeszcze śpią. Polega na całkowitym usunięciu jednej z dwóch wykształconych gałązek owocujących i skróceniu drugiej tak, aby pozostawić tylko dwa pąki. Z nich powstaną gałązki owocujące i te skraca się latem. Licząc od najniższego grona, nie mogą mieć więcej niż 3-4 liście. |
Cięcie letnie winorośli |
Krzewy winorośli lubią ciepło, dlatego warto je sadzić przy południowych i zachodnich ścianach. Rozgrzane mury będą oddawać ciepło w nocy i stworzą bardziej korzystne warunki dla wzrostu i owocowania pnączy.
Odmiany odporne na niskie temperatury
- 'Muscat Bleu' – ma duże, twarde, granatowe grona, przyrasta 4 m w ciągu roku;
- 'Prim' – duże złociste grona o silnym aromacie, roślina mocno się rozrasta;
- 'Birstaler Muscat' – o żółtozielonych gronach średniej wielkości, delikatnym aromacie i słabszym wzroście.
Tekst: Redakcja ZielonyOgrodek.pl, zdjęcia: Budujemy Dom