Logo
Logo
31
Do góry

Formowanie winorośli

Pytanie czytelnika: Potrzebujemy pomocy z uporządkowaniem winorośli. Po 5 sezonach uprawy, z kilku sadzonek posadzonych przy płocie, zrobiła się prawdziwa plątanina pędów! Przy okazji poprosimy o doradzenie, które odmiany są odporne na niskie temperatury – zamierzamy powiększyć naszą kolekcję.

Formowanie winorośli rosnącej przy ścianie lub przy innej konstrukcji (pergola, trejaże) polega na regularnym przycinaniu. Pnącze trzeba prowadzić na jeden główny pęd szkieletowy, z którego wyrastać będą owocujące pędy.

Aby uporządkować wybujałą roślinę, należy ją dość mocno przyciąć zostawiając najsilniejsze pędy. Taki zabieg nazywamy cięciem odmładzającym i wykonujemy je wiosną. Następnie co roku, konsekwentnie przycinamy winorośl wiosną i latem. Dzięki temu winorośl zachowa przejrzysty kształt i witalność.

Cięcie wiosenne winorośli

Pierwsze cięcie winorośli należy wykonać wczesną wiosną, gdy pąki jeszcze śpią. Polega na całkowitym usunięciu jednej z dwóch wykształconych gałązek owocujących i skróceniu drugiej tak, aby pozostawić tylko dwa pąki. Z nich powstaną gałązki owocujące i te skraca się latem. Licząc od najniższego grona, nie mogą mieć więcej niż 3-4 liście.

Cięcie letnie winorośli

Krzewy winorośli lubią ciepło, dlatego warto je sadzić przy południowych i zachodnich ścianach. Rozgrzane mury będą oddawać ciepło w nocy i stworzą bardziej korzystne warunki dla wzrostu i owocowania pnączy.

Odmiany odporne na niskie temperatury

  • 'Muscat Bleu' – ma duże, twarde, granatowe grona, przyrasta 4 m w ciągu roku;
  • 'Prim' – duże złociste grona o silnym aromacie, roślina mocno się rozrasta;
  • 'Birstaler Muscat' – o żółtozielonych gronach średniej wielkości, delikatnym aromacie i słabszym wzroście.

Tekst: Redakcja ZielonyOgrodek.pl, zdjęcia: Budujemy Dom


Warto przeczytać

Komentarze

Powiązane artykuły
Pokaż więcej (1)
To Cię zainteresuje
Popularne rośliny
PTAKI
Na czasie
PTAKI
Zobacz więcej
Polecane
Nowości
Promocje
Serwisy partnerskie
Dom i wnętrze
Twoja strona ogrodu