Cięcie winogron | Jak i kiedy skracać pędy winorośli?

Przycinanie winorośli fot. Fotolia

Winogrona powinno się regularnie przycinać – dwa, albo trzy razy w sezonie. Dzięki zabiegowi owocowanie będzie obfite, a dodatkowo roślina będzie miała atrakcyjny pokrój. Jest to tym ważniejsze, że przy zaniedbaniu pnącze może "dziczeć". Dokładny sposób cięcia zależy od odmiany, a także formy uprawy.

Posłuchaj
00:00
69
Spis treści
Kiedy i jak przycinać winorośl na wiosnę? Kiedy i jak przeprowadzać letnie cięcie winorośli?

Dlaczego trzeba przycinać winorośl?

Cięcie winorośli powinno być przeprowadzane co najmniej raz w roku i powinno być silne (oczywiście w granicach rozsądku). Zbyt słabo przycięte krzewy to często powielany błąd w uprawie. Technikę uzależnia się od pory roku i tym samym, istnieje kilka rodzajów przycinania.

Jak prawidłowo przycinać winogrona?

Cięcie przedwiosenne i wiosenne

W czasie przedwiośnia, w pierwszej kolejności, należy wykonać cięcie sanitarne. Wycina się wtedy pędy uszkodzone, przemarznięte, zaschnięte i słabe.

Następnie przychodzi pora na cięcie formujące. Przez pierwsze 2-3 lata powinno się je przeprowadzać w taki sposób, aby roślina wytworzyła jeden krótki pień o długości ok 70 cm (rzadziej uprawia się na dwa pnie) oraz krótkie ramiona. Jedną łożę (zdrewniała łodyga z zeszłego roku) warto przyciąć pozostawiając 7-9 oczek, drugą skraca się do 2 oczek.

Dodatkowo można przeprowadzić, dużo mniej intensywne cięcie majowe. Usuwa się wtedy pędy słabe i nieowocujące.

Cięcie winogron
Raz na kilka lat winorośl należy odmłodzić. Tniemy roślinę pozostawiając jedynie jej młode pędy, nazywane wilkami.

Cięcie w okresie letnim

W okresie letnim (od czerwca do sierpnia), gdy zawiązują się owoce, zaleca się skracać latorośle. Pozostawienie ich pędów w tym czasie to zbędny wydatek energii dla rośliny.

  • Na pędach pozostawia się 6 liści za ostatnim gronem, a resztę trzeba przyciąć.
  • Pasierby (malutkie, nowe pędy, tzw. "pędy przedczesne") wystające w kątach ogonków liściowych są zbędne, usuwa się je za pierwszym liście.

Pędy winorośli przycina się pod skosem w kierunku przeciwnym do pąka. Miejsce cięcia znajduje się 1,5 cm nad pąkiem. Taka technika jest istotna ze względu na ryzyko wyciekania soków z rośliny i zalewania pąków. To opóźnia lub hamuje ich rozwój, a dodatkowo może prowadzić do zniekształceń.

U odmian silnie rosnących, a słabo zawiązujących owoce, tuż przed samym kwitnieniem zaleca się uszczykiwać wierzchołki pędów. To na kilka dni zahamuje wzrost latorośli na korzyść wykształcania się jej kwiatostanów.


Tekst: Michał Mazik, zdjęcia: Fotolia

Obserwuj
Autor
Michał Mazik Michał Mazik

Piszący ogrodnik, autor artykułów, kalendarzy i poradników ogrodniczych.

Artykuły autora Wszyscy autorzy
Tematy
Więcej na ten temat
Powiązane rośliny

Winorośl właściwa Vitis vinifera

Ciesielska czy rozłupująca? Jaka siekiera do ogrodu?
Komentarze

50+ prezentów na Mikołajki i Boże Narodzenie 2024 r. | Dla ogrodników i ich bliskich
To się przyda
Tagi
Najnowsze treści