Logo
Logo

Jak można rozmnażaniać winogrona? 4 sposoby

Odpowiednio zadbana winorośl może dawać niesamowicie obfite plony w postaci owoców idealnych do jedzenia na surowo lub przygotowywania win i nalewek. W Polsce uprawia się ponad 500 różnych odmian o odmiennym zastosowaniu: winne, deserowe, słodkie itd. Dobrym sposobem na pozyskanie nowych osobników jest rozmnażanie, które wbrew pozorom nie jest wcale trudne. Wymaga jednak przestrzegania podstawowych zasad i pewnej dbałości. Jak rozmnażać winogrona? Kiedy rozmnażać winorośl?

Spis treści
Kiedy rozmnażać winogrona? Jak robić sadzonki? Jak rozmnażać przez odkłady? Jak szczepić winogrona? Jak i kiedy wysiewać winorośle?

Kiedy rozmnażać winogrona?
Najlepszy termin

Rozmnażanie winorośli może się wydawać trudne i pracochłonne, ale po zapoznaniu się z technikami pozyskiwania nowych osobników, jest dość łatwe, aby nawet początkujący ogrodnik sobie z nim poradził.

Zazwyczaj rozmnażanie przeprowadza się wiosną lub jesienią. Termin rozmnażania winorośli należy dopasować do wybranej metody tak, aby sadzonki były gotowe w maju, kiedy jest najlepszy termin na przesadzanie nowych roślin do gruntu.

Jak rozmnażać winogrona?
4 sposoby

Winorośl można rozmnażać na kilka sposobów, z czego najpopularniejsze jest rozmnażanie wegetatywne, czyli przez sadzonki, okłady lub szczepienie, które umożliwia uzyskanie nowej rośliny o cechach identycznych, jak mateczne. Rozmnażanie winorośli z nasion jest możliwe, ale nie poleca się tej metody, gdyż pozyskany okaz może mieć cechy zupełnie inne od rośliny matecznej. Może się różnić nie tylko wyglądem owoców, ale i ich smakiem, a brak kontroli nad uzyskanym efektem sprawia, że ogrodnicy raczej nie korzystają z tego sposobu. Dodatkowo uprawa winorośli z pestki jest długotrwała i pracochłonna, ale jest to możliwość pozyskania zupełnie nowej, być może wartościowej odmiany.

1. Przez sadzonki

Rozmnażanie winorośli przez sadzonki zaczynamy przygotowywać jesienią.

  1. Ścina się łozę (pęd), którą należy podzielić na odcinki, z których każdy ma 1-2 oczka (niewielkie zgrubienia). Łoza powinna być zdrewniała, kilkuletnia i być grubości co najmniej ołówka.
  2. Tak przygotowane fragmenty łozy przechowuje się w chłodnym miejscu przysypane lekko wilgotnym piaskiem lub torfem.
  3. Pod koniec lutego łozy moczy się w wodzie przez dobę.
  4. Potem przycina się je tak, aby ponad górnym oczkiem zostało około 2 cm łozy, a pod nim około 8 cm, dolne oczko należy ściąć ostrym nożem.
  5. Następnie sadzonki wkłada się do pojemników tak, aby oczko wystawało kilka cm nad powierzchnię, które są wypełnione do połowy wilgotną ziemią, na którą wysypany jest piasek.
  6. Doniczki należy ustawić w ciepłym miejscu, a po około 10 dniach rośliny się ukorzenią. Po kolejnych kilku dniach powinny pojawić się pierwsze liście – wtedy należy doniczki przenieść do słonecznego i ciepłego miejsca.
  7. W maju lub czerwcu sadzonki można zasadzić do gruntu.

2. Przez odkłady

Rozmnażanie przez podkłady wykonuje się wiosną lub jesienią. Obok rośliny matecznej należy wykopać dołek o głębokości około 30 cm, a następnie włożyć do niego część pędu (bez oddzielania od rośliny matecznej) i uciąć jego koniec tak, aby nad ziemią wystawały 1 lub 2 oczka.

Po roku pęd można odciąć od rośliny matecznej, uzyskując nową winorośl.

3. Szczepienie

Szczepienie winorośli jest sposobem dla bardziej zaawansowanych ogrodników. Pozwala uzyskać osobniki o większej odporności na mróz i inne niekorzystne czynniki. Szczepienie przeprowadza się w maju lub czerwcu, a na jednej winorośli można zaszczepić kilka ciekawych odmian.

Najpopularniejsze jest szczepienie mniej wytrzymałych odmian na winorośli o wysokiej odporności, a mniej atrakcyjnej pod względem smaku owoców.

  1. Łozy wybranych odmian pobiera się jesienią i przygotowuje tak, jak przy sadzonkach, przechowując je do momentu szczepienia w temp. około 2 stopni.
  2. Wiosną pędy należy podzielić na zrazy (każdy musi mieć jedno oczko) i moczyć przez 12 godzin w letniej wodzie.
  3. Następnie każdy przycina się pod oczkiem, tworząc klin i około 2 cm nad pąkiem.
  4. Podkładkę, czyli pęd winorośli o długości min. 30 cm, na której będą szczepione zrazy, również należy przyciąć do 2. węzła liściowego. Przygotowaną podkładkę nacina się wzdłuż i wsuwa do niego zraz.
  5. Następnie całość dokładnie owija się folią tak, aby miazgi obu pędów ściśle do siebie przylegały.

4. Z nasion

  1. Pozyskane nasiono należy moczyć w wodzie przez całą dobę, a następnie umieścić w czystym i wilgotnym piasku.
  2. Pojemnik należy umieścić w chłodnym miejscu (od 0 do 5 stopni) np. w lodówce i pozostawić na pół roku.
  3. Co 2 tygodnie piasek z nasionkiem należy przemieszać i delikatnie zwilżyć.
  4. Po pojawieniu się kiełków nasiona wraz z podłożem przekłada się do inspektu, a gdy wzejdą, trzeba je pikować do doniczek.

Film o rozmnażaniu winogron z nasion z angielskimi napisami, z możliwością ustawienia polskich. Źródło: Lotus Garden / Youtube

 

Tekst: Redakcja ZielonyOgrodek.pl, G.T., zdjęcie tytułowe: Bilal / AdobeStock

Autor
Jak można rozmnażaniać winogrona? 4 sposoby
Jak można rozmnażaniać winogrona? 4 sposoby
Redakcja portalu ZielonyOgrodek.pl

Portal ZielonyOgrodek.pl prowadzony jest przez doświadczony zespół redakcyjny. Tworzymy dla Was treści z pasją i zaangażowaniem, ale przede wszystkim dzielimy się naszymi pomysłami i ogrodowym doświadczeniem.

Tagi
Powiązane tematy
 

Komentarze

Dodaj komentarz
Jeszcze nikt nie skomentował tego artykułu. Może będziesz pierwsza/-y? Zajrzyj na Forum ZielonyOgrodek.pl