Kiedy rozmnażać winogrona?
Najlepszy termin
Rozmnażanie winorośli może się wydawać trudne i pracochłonne, ale po zapoznaniu się z technikami pozyskiwania nowych osobników, jest dość łatwe, aby nawet początkujący ogrodnik sobie z nim poradził.
Zazwyczaj rozmnażanie przeprowadza się wiosną lub jesienią. Termin rozmnażania winorośli należy dopasować do wybranej metody tak, aby sadzonki były gotowe w maju, kiedy jest najlepszy termin na przesadzanie nowych roślin do gruntu.
Jak rozmnażać winogrona?
4 sposoby
Winorośl można rozmnażać na kilka sposobów, z czego najpopularniejsze jest rozmnażanie wegetatywne, czyli przez sadzonki, okłady lub szczepienie, które umożliwia uzyskanie nowej rośliny o cechach identycznych, jak mateczne. Rozmnażanie winorośli z nasion jest możliwe, ale nie poleca się tej metody, gdyż pozyskany okaz może mieć cechy zupełnie inne od rośliny matecznej. Może się różnić nie tylko wyglądem owoców, ale i ich smakiem, a brak kontroli nad uzyskanym efektem sprawia, że ogrodnicy raczej nie korzystają z tego sposobu. Dodatkowo uprawa winorośli z pestki jest długotrwała i pracochłonna, ale jest to możliwość pozyskania zupełnie nowej, być może wartościowej odmiany.
1. Przez sadzonki
Rozmnażanie winorośli przez sadzonki zaczynamy przygotowywać jesienią.
- Ścina się łozę (pęd), którą należy podzielić na odcinki, z których każdy ma 1-2 oczka (niewielkie zgrubienia). Łoza powinna być zdrewniała, kilkuletnia i być grubości co najmniej ołówka.
- Tak przygotowane fragmenty łozy przechowuje się w chłodnym miejscu przysypane lekko wilgotnym piaskiem lub torfem.
- Pod koniec lutego łozy moczy się w wodzie przez dobę.
- Potem przycina się je tak, aby ponad górnym oczkiem zostało około 2 cm łozy, a pod nim około 8 cm, dolne oczko należy ściąć ostrym nożem.
- Następnie sadzonki wkłada się do pojemników tak, aby oczko wystawało kilka cm nad powierzchnię, które są wypełnione do połowy wilgotną ziemią, na którą wysypany jest piasek.
- Doniczki należy ustawić w ciepłym miejscu, a po około 10 dniach rośliny się ukorzenią. Po kolejnych kilku dniach powinny pojawić się pierwsze liście – wtedy należy doniczki przenieść do słonecznego i ciepłego miejsca.
- W maju lub czerwcu sadzonki można zasadzić do gruntu.
2. Przez odkłady
Rozmnażanie przez podkłady wykonuje się wiosną lub jesienią. Obok rośliny matecznej należy wykopać dołek o głębokości około 30 cm, a następnie włożyć do niego część pędu (bez oddzielania od rośliny matecznej) i uciąć jego koniec tak, aby nad ziemią wystawały 1 lub 2 oczka.
Po roku pęd można odciąć od rośliny matecznej, uzyskując nową winorośl.
3. Szczepienie
Szczepienie winorośli jest sposobem dla bardziej zaawansowanych ogrodników. Pozwala uzyskać osobniki o większej odporności na mróz i inne niekorzystne czynniki. Szczepienie przeprowadza się w maju lub czerwcu, a na jednej winorośli można zaszczepić kilka ciekawych odmian.
Najpopularniejsze jest szczepienie mniej wytrzymałych odmian na winorośli o wysokiej odporności, a mniej atrakcyjnej pod względem smaku owoców.
- Łozy wybranych odmian pobiera się jesienią i przygotowuje tak, jak przy sadzonkach, przechowując je do momentu szczepienia w temp. około 2 stopni.
- Wiosną pędy należy podzielić na zrazy (każdy musi mieć jedno oczko) i moczyć przez 12 godzin w letniej wodzie.
- Następnie każdy przycina się pod oczkiem, tworząc klin i około 2 cm nad pąkiem.
- Podkładkę, czyli pęd winorośli o długości min. 30 cm, na której będą szczepione zrazy, również należy przyciąć do 2. węzła liściowego. Przygotowaną podkładkę nacina się wzdłuż i wsuwa do niego zraz.
- Następnie całość dokładnie owija się folią tak, aby miazgi obu pędów ściśle do siebie przylegały.
4. Z nasion
- Pozyskane nasiono należy moczyć w wodzie przez całą dobę, a następnie umieścić w czystym i wilgotnym piasku.
- Pojemnik należy umieścić w chłodnym miejscu (od 0 do 5 stopni) np. w lodówce i pozostawić na pół roku.
- Co 2 tygodnie piasek z nasionkiem należy przemieszać i delikatnie zwilżyć.
- Po pojawieniu się kiełków nasiona wraz z podłożem przekłada się do inspektu, a gdy wzejdą, trzeba je pikować do doniczek.
Tekst: Redakcja ZielonyOgrodek.pl, G.T., zdjęcie tytułowe: Bilal / AdobeStock