Jak i kiedy nawozić winorośl?
Winorośl potrzebuje przede wszystkim obfitego zasilania potasem i fosforem, dzięki czemu obficie owocuje. Aby rośliny były optymalnie odżywione, można zasilać je kilka razy w sezonie:
- wczesną wiosną przed kwitnieniem (marzec/kwiecień),
- w czasie kwitnienia (maj/czerwiec),
- w czasie związywania owoców.
W uprawie winnych krzewów trzeba także uważać, aby nie przenawozić ich azotem, co spowoduje, że będą rosły bujnie, ale z drugiej strony kwitnienie i owocowanie będzie słabsze. Ponadto, rośliny przenawożone azotem są słabsze i mniej odporne, np. na choroby, szkodniki, czy warunki atmosferyczne.
Jakimi nawozami nawozić winorośl?
W warunkach amatorskich, winorośl w ogrodach przydomowych najlepiej nawozić dostępnymi w sprzedaży, łatwymi do stosowania i dawkowania, specjalnymi nawozami dedykowanymi dla tych roślin.
Nawozy te (granulowane lub rozpuszczalne w wodzie) powinny zawierać duże ilości potasu i fosforu, a mniejsze azotu. Nawozy mineralne wieloskładnikowe można stosować od wczesnej wiosny do czerwca. Z powodzeniem można zasilać winorośl także nawozami naturalnymi (organicznymi), np. granulowanym obornikiem (w okresie w okresie od maja do sierpnia) lub kompostem (wiosną lub jesienią).
Tekst: Maciej Aleksandrowicz, zdjęcie tytułowe cherriesjd/Depositphotos