Logo
Logo

Winorośl 'Iza Zaliwska'

Winorośl, wraz z drzewami oliwnymi i palmami daktylowymi, była jedną z pierwszych roślin uprawianych w przydomowych ogrodach przed około 10 tys. lat. Uprawę winorośli właściwej (Vitis vinifera), z owoców której otrzymuje się najszlachetniejsze wina, zawdzięczamy Rzymianom, którzy w dolinach Renu i Garonny zakładali winne plantacje. Być może nie bez powodu granice cesarstwa rzymskiego pokrywały się z zasięgiem uprawy winorośli – legioniści bowiem wypijali galony wina.

Prezentujemy odmianę 'Iza Zaliwska', która doskonale radzi sobie w polskich warunkach klimatycznych.

Spis treści
Jak wygląda? Jak uprawiać? Gdzie posadzić?

Winorośl lubi gorąca, upalne lata oraz chłodne, deszczowe zimy. Postępujące globalne ocieplenie, brak mroźnych zim oraz hodowla odmian przystosowanych do chłodniejszego klimatu kontynentalnego sprawia, że uprawa winorośli w Polsce staje się coraz popularniejsza. Winne latorośle sadzi się już nie tylko w przydomowych ogrodach, ale też na plantacjach towarowych.

Dostępne w Polsce odmiany winorośli wprawdzie nie tworzą tak dużych i słodkich owoców, jak te uprawiane na południu Europy, ale kilka z nich zasługuje na polecenie. Walorami smakowymi kultywary te nie ustępują klasycznym odmianom uprawianym u naszych zachodnich sąsiadów.

winorośl Vitis Iza Zaliwska Fot. Grzegorz Falkowski
Fot. Grzegorz Falkowski (ZSzP)

Winorośl (Vitis) ‘Iza Zaliwska’ to polska odmiana, rodząca wcześnie dojrzewające owoce deserowe, wyselekcjonowana na Lubelszczyźnie przez prof. Zaliwskiego. Wykazuje pożądane cechy charakterystyczne dla mieszańców uzyskiwanych z krzyżowania winorośli właściwej z winoroślą lisią – wysoką zdrowotność i odporność mrozową. Odmiana ta rośnie średnio silnie, plonuje obficie i regularnie.

Odmiana 'Iza Zaliwska' tworzy średniej wielkości, stożkowate grona o zielonych owocach. Jagody są kuliste, pokryte jasnożółtą skórką. Miąższ jest słodki, soczysty, zielonkawy. Owoce nadają się do zbioru zwykle już w połowie sierpnia.

Uprawa i wymagania

Odmianę tę można uprawiać w ogrodach przydomowych oraz działkowych na terenie całego kraju. Roślina preferuje gleby żyzne, ciepłe, zasobne w wapń, umiarkowanie wilgotne, przepuszczalne. Wymaga stanowisk słonecznych, ekspozycji południowej. Pod koniec zimy, ale przed ruszeniem soków, wymaga silnego cięcia.

Gdzie posadzić?

Tę odmianę winorośli można prowadzić przy pergolach, kratkach lub linkach rozpiętych na ścianach budynków lub przy specjalnych konstrukcjach – drutach rozpiętych między słupkami. 

Amatorzy winogron o zielonych owocach mogą posadzić w ogrodzie także inne odmiany o smacznych owocach, nadających się do wyrobu wina, np. ‘Aurorę’ czy ‘Solaris’. Z kolei ciemnych, smacznych owoców dostarczą odporne na mróz odmiany: ‘Agat Doński’, ‘Alwood’ czy ‘Zilga’. Do celów ozdobnych warto sięgnąć po klasyczną starą odmianę ‘Purpurea’ o czerwonopurpurowej barwie liści utrzymującej się przez cały sezon, i ciemnych owocach, które jednak nie należą do najsmaczniejszych.

LOGO ZSZP

Opracowanie: Związek Szkółkarzy Polskich
Zdjęcie tytułowe: Grzegorz Falkowski (ZSzP)

Więcej o roślinach i ich producentach znajdziesz na e-katalogroslin.pl 

Tagi
Powiązane tematy
Zwiń Pokaż więcej (2)
Powiązane rośliny