Profilaktyka chorób, szkodników i chwastów
W ogrodach przydomowych lub na działkach w ROD chcemy dziś uprawiać zdrowe rośliny bez potrzeby używania chemicznej ochrony roślin. Choć nie zawsze jest to możliwe, to już na etapie sadzenia roślin czy w trakcie ich uprawy warto podejmować wszelkie kroki w celu uniknięcia ryzyka wystąpienia chorób czy szkodników. Jakie zabiegi profilaktyczne pozwolą zminimalizować zagrożenia dla roślin ogrodowych?
Rozsądny dobór roślin i właściwa uprawa – mniej kłopotów
Udana uprawa roślin zależy między innymi od właściwego ich wyboru oraz zapewnienia im niezbędnych, potrzebnych warunków, a także właściwej pielęgnacji (np. odpowiednie nawodnienie, nawożenie, cięcie, odchwaszczanie).
Warto wziąć to pod uwagę już na etapie zakupu konkretnych gatunków roślin do ogrodu i przemyśleć, czy jesteśmy w stanie spełnić ich wymagania. Kluczowy jest tu:
- rodzaj gleby i jej kwasowość (lekka, przepuszczalna czy cięższa, gliniasta/kwaśna czy zasadowa),
- ilość światła (gatunki wymagające światła nie mogą rosnąć w cieniu i odwrotnie),
- potrzeby nawozowe i inne wymagania (bardzo zróżnicowane dla różnych roślin).
Ważne jest również wybieranie gatunków i odmian roślin ogrodowych (w tym także drzew i krzewów owocowych), które w naturalny sposób (lub w wyniku prac hodowlanych) są odporne na szereg chorób i rzadko atakowane przez szkodniki.
Rośliny dobrane w sposób przypadkowy oraz posadzone i uprawiane w sposób niewłaściwy, będą słabsze, a błędy takie jak zbyt duże zagęszczenie roślin nadmierna wilgotność podłoża, brak przewiewu lub światła, złe nawożenie często ułatwiają atakowanie roślin przez choroby i szkodniki.
🟢 Największe targi ogrodnicze w Polsce: Nowości roślinne, konkursy, kiermasze, wykłady i inspiracje. Zieleń to Życie 2025 już we wrześniu!
Jak zapobiegać rozwojowi chorób i szkodników roślin?
Oprócz właściwej uprawy roślin wskazane jest, by od początku sezonu stosować zalecaną, sprawdzoną i niechemiczną profilaktykę.
Metody, o których warto pamiętać, to między innymi:
- opryskiwanie roślin wczesną wiosną preparatami olejowymi (np. Promanal, Treol, Emulpar), które uniemożliwiają lub ograniczają rozwój najczęstszych szkodników, np.: mszyc i przędziorków;
- stosowanie wiosennych i jesiennych oprysków preparatami miedziowymi (np. Miedzian, Miedzian Extra) oraz mocznikiem – zapobieganie chorobom grzybowym drzew owocowych (np. parch, kędzierzawość liści brzoskwini);
- sadzenie w ogrodzie roślin odstraszających (w naturalny sposób) szkodniki i ograniczających rozwój chorób – np. aksamitki, mięta pieprzowa, czosnek, cebula, gryka, gorczyca;
- stosowanie współrzędnej uprawy roślin z wykorzystaniem zjawiska allelopatii (dobrego sąsiedztwa) – dzięki naturalnym właściwościom, różne gatunki roślin (np. warzyw, ziół) wzajemnie wspierają swoją odporność oraz poprawiają wzrost i plonowanie;
- stosowanie naturalnych preparatów roślinnych (często prostych i możliwych do samodzielnego przygotowania) przeciwko chorobom i szkodnikom (np. na bazie czosnku, liści pokrzywy czy wrotyczu);
- wykorzystywanie tablic lepowych (sygnalizujących pojawienie się szkodników w określonym terminie) lub pułapek feromonowych;
- stosowanie środków biologicznych (wykorzystujących właściwości pożytecznych organizmów);
- przyciągnięcie ptaków do ogrodu ograniczy ilość szkodników – warto posadzić w ogrodzie np. jarząb, dziką różę, irgi, ogniki, kaliny, świdośliwę (ptaki żywią się ich owocami) i zawiesić budki lęgowe.
Jak hamować rozwój chwastów w ogrodzie?
Walka z chwastami, to oprócz chorób i szkodników podstawowy problem w uprawie roślin w ogrodzie. Ważne jest więc, aby przede wszystkim uniemożliwić ich rozwój, dzięki czemu nie trzeba będzie stosować później oprysków herbicydami (lub w minimalnym zakresie). W celu uniknięcia uciążliwej walki z chwastami prze cały sezon można minimalizować ich występowanie.
Do najpopularniejszych i najskuteczniejszych sposobów wyeliminowania rozwoju chwastów w uprawach należą:
- dokładne odchwaszczanie i oczyszczenie gleby (wszelkie korzenie, rozłogi i ich fragmenty) przed sadzeniem czy wysiewem roślin – pozwoli to uniknąć zachwaszczenia na świeżo zakładanych ogrodowych rabatach i trawnikach;
- stosowanie ściółkowania, czyli pokrywanie gleby pod roślinami kilkucentymetrową warstwą naturalnych materiałów (np. kory, słomy, skoszonej trawy, torfu, kompostu) – nie tylko hamuje to rozwój i wzrost chwastów, ale ogranicza też parowanie wody z podłoża i wspiera rozwój mikroorganizmów glebowych;
- przykrywanie gleby agrowłókninami ogrodniczymi, które przepuszczają światło i wodę, ale uniemożliwiają rozwój niepożądanych chwastów;
- planowanie i sadzenie roślin na tzw. podwyższonych rabatach, np. w skrzyniach – możliwość dobrania odpowiedniego dla roślin oraz wolnego od nasion chwastów podłoża, a także oddzielenia upraw od chwastów "z zewnątrz";
- zapewnienie roślinom właściwej pielęgnacji – odżywione i zadbane rośliny są silniejsze i lepiej konkurują z chwastami (uniemożliwiają ich rozwój);
- jak najszybsze usuwanie pierwszych, pojawiających się chwastów (na rabatach oraz na trawniku).
Zdjęcie tytułowe: Misi / Adobe Stock