Czosnek zamiast chemicznych preparatów
Czosnek charakteryzuje się bogactwem związków organicznych. Wszystkie części tej rośliny zawierają mnóstwo składników odżywczych i mineralnych, ale to właśnie w ząbkach jest ich najwięcej. Czosnek jest przede wszystkim bogaty w witaminy A, C, PP oraz z grupy B. W ząbkach można znaleźć też duże ilości, żelaza, magnezu, sodu i fosforu.
Jednak najważniejszych składnikiem czosnku, który ma ogromny wpływ na ogrodnictwo jest olejek lotny. W jego składnie można znaleźć allinę (po roztarciu zmienia się w bakteriobójczą allicynę), salinę o działaniu przeciwzapalnym, amoniak (doskonale zwalcza szkodniki), a także trójsiarczki alkilowa i metylowe, które wykazują działanie antybiotyczne.
To wszystko sprawia, że czosnek jest naturalnym antybiotykiem i może stać się doskonałym sprzymierzeńcem w walce ze szkodnikami, a także chorobami roślin. Szczególnie popularny jest wśród osób, które troszczą się o środowisko. Bywa więc często stosowany jako zamiennik agresywnych, toksycznych i chemicznych środków ochrony roślin.
Przepisy na naturalne preparatu z czosnku | Zrób je sam!
Czosnek można wykorzystać w ogrodzie na kilka sposobów. Warto jednak pamiętać, że naturalne preparaty nie są tak silne jak chemiczne. Nie wolno więc czekać z opryskami do czasu aż choroby lub szkodniki całkowicie zaatakują rośliny. Trzeba zacząć działać znacznie wcześniej. Preparaty przygotowane z czosnku najlepiej sprawdzają się jako środki profilaktyczne. Dlatego najlepiej stosować je jeszcze przed pojawieniem się infekcji lub zaraz po dostrzeżeniu pierwszych objawów.
Wywar z czosnku
W rolnictwie ogromną popularnością cieszy się wywar z czosnku, który chroni rośliny przed chorobami bakteryjnymi. W dodatku jego zapach świetnie odstrasza mszyce. Jest on całkowicie bezpieczny, bardzo skuteczny, a w dodatku łatwy do przygotowania.
Składniki
8-10 średniej wielkości główek czosnku, 2 l wody, najlepiej deszczówki.
Przygotowanie
Główki czosnku pokroić bez wcześniejszego obierania. Następnie dodać do 2 litrów wody i gotować przez 20-30 minut na wolnym ogniu. Pozostawić do ostygnięcia i odcedzić. Gotowy wywar należy rozcieńczać w proporcjach 1l mikstury na 10l wody. Wywar można przechować przez 2 miesiące od jego przyrządzenia. Natomiast najlepiej stosować go co 4-5 dni do momentu ustąpienia objawów.
Wyciąg z czosnku
Innym sposobem wykorzystania czosnku w ogrodnictwie jest przygotowanie wywaru. Taki preparat świetnie sprawdza się w walce przeciwko mszycom. Można go stosować zarówno na rośliny ogrodowe, jak i doniczkowe.
Składniki
100 gram ząbków czosnku, 5 litrów wody.
Przygotowanie
Ząbki czosnku należy rozgnieść i zalać wodą. Następnie należy odstawić na dobę w ciemne i chłodne miejsce. Po tym czasie można już stosować preparat do walki z mszycami.
Gnojówka z czosnku
Czosnek świetnie nadaje się też do przygotowania gnojówki. Taki preparat po rozcieńczeniu doskonale sprawdzi się jako środek wzmacniający system korzeniowy roślin. Często bywa stosowany w przypadku malin, truskawek, róż, porzeczek, a także pomidorów. Z kolei nierozcieńczonej gnojówka bywa stosowana do odstraszania połyśnicy marchwianki.
Składniki
100 gram rozgniecionych ząbków lub 500 gram liści i łusek, 10 litrów wody.
Przygotowanie
Rozgniecione ząbki lub liście i łuski zalewamy wodą. Następnie odstawiamy do sfermentowania i preparat gotowy.
Inne sposoby na zastosowanie czosnku w ochronie roślin
Czosnek można wykorzystać jako uprawę współrzędną. Bezpośrednie sąsiedztwo tej rośliny również może wpływać na jakość upraw. Warto więc pamiętać, że czosnek posadzony obok truskawek ograniczy występowania – roztocza truskawkowego, w pobliżu porzeczek – wielkopąkowca porzeczkowego, a w pobliżu marchwi – połyśnicę marchwiankę. Dlatego jeżeli zamierzasz uprawiać czosnek, to warto go posadzić obok tych roślin.
Innym sposobem wykorzystania czosnku w ogrodzie jest wkładanie ząbków do jamek nornicy. W ten sposób możemy odstraszyć gryzonia i zyskać spokój.
Obrane i ponacina ząbki czosnku można również włożyć do doniczki ze storczykiem, aby chronić go przed pojawieniem się chorób grzybowych i bakteryjnych, a także szkodników.
Tekst: Redakcja ZielonyOgrodek.pl, G.T., zdjęcie tytułowe: Denis Trofimov / Dreamstime