Logo
Logo
Gardeners' world lipiec - sierpień 2021
68
Do góry

Kiszony czosnek. Wzmocni Cię, naturalnie!

W czasach, kiedy w aptekach nie istniały leki o szybkim działaniu i nie rozpisywano się, tak jak dziś, o różnych cudownych dietach, domowe spiżarnie dostarczały nie tylko smakołyków. Znajdowały się tam rozmaite kiszonki, eliksiry, nalewki i przyprawy służące zarówno rozkoszom stołu, jak również zdrowiu. Kiszony czosnek bardzo podkreśla smak potraw, a spożywany regularnie wzmacnia odporność na jesienno-zimowe dolegliwości.

 

Czosnek w lecznictwie znany jest od wieków. W Starożytnym Egipcie uznawany był za roślinę "świętą" . Uprawiano go także w Chinach, Izraelu, Palestynie, Grecji i Rzymie. Warkocze czosnku miały odpędzać złe duchy, uroki i choroby. Obecnie również chętnie po niego sięgamy. Szczególnie, gdy zbliża się sezon grypowy. Nie tylko w postaci surowej. Kanapki z plasterkami kiszonego czosnku działają wręcz magicznie, wyganiając za próg kaszel i katar. To też niezastąpiony dodatek do sałatek i surówek.

Zastosowanie czosnku

  • bakteriobójcze;
  • dla obniżenia ciśnienia krwi;
  • żółciopędne;
  • przy zakażeniach górnych dróg oddechowych.

Kiszony czosnek fot. B. Walicka

Fot. Barbara Walicka

Przepis na czosnek kiszony z czerwoną papryką

  • W niewielkich słoiczkach ułożyć warstwami pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę i obrane ząbki czosnku;
  • Każdą warstwę posypać odrobiną kozieradki i suszonej papryczki chili; dodać ziele angielskie i liść laurowy;
  • Zalać przestudzoną wodą z solą (1 łyżka soli na litr wrzątku);
  • Zakręcić i postawić w ciepłym miejscu;
  • Codziennie zajrzeć do słoiczków i ucisnąć całość;
  • Po 5-6 dniach część słoiczków, których zawartość przeznaczona jest do późniejszego spożycia, należy zapasteryzować.

Tekst i zdjęcie tytułowe: Barbara Walicka

Warto przeczytać
To Cię zainteresuje
Pokaż więcej (2)
Powiązane rośliny
Nowe treści

Komentarze

Porady na ten tydzień
Tydzień 30, Sentencja nr:8
Tydzień 30, Sentencja nr:8
Nie zapomnijmy o pielęgnacji róż. Ważne jest systematyczne usuwanie przekwitłych kwiatów oraz wycinanie dzikich pędów.
Tydzień 30, Sentencja nr:7
Tydzień 30, Sentencja nr:7
Po zakończeniu zbioru wczesnych malin usuwamy zeszłoroczne pędy, na których znajdowały się owoce. Palimy je, bo mogą stanowić źródło chorób. Jeśli młode gałązki są słabe lub połamane też je wycinamy przy samej ziemi.
Tydzień 30, Sentencja nr:6
Tydzień 30, Sentencja nr:6
Pamiętajmy o usuwaniu nadmiaru roślin wodnych z oczka, w przeciwnym razie może dojść do zaburzenia równowagi biologicznej w zbiorniku. Rośliny nie powinny zajmować więcej niż 1/3 powierzchni lustra wodnego.
Tydzień 30, Sentencja nr:5
Tydzień 30, Sentencja nr:5
Latem trawa jest bardziej narażona na wysychanie (szczególnie młode trawniki, założone w tym sezonie), dlatego trzeba ją systematycznie nawadniać (co 1-3 dni). Podlewanie najlepiej przeprowadzać wczesnym rankiem lub późnym wieczorem.
Tydzień 30, Sentencja nr:3
Tydzień 30, Sentencja nr:3
Jeżeli trawa na naszym trawniku jest żółta, dobrze ją podlejmy, a następnie (gdy się zazieleni) skośmy i zasilmy nawozem azotowym.
 
Serwisy partnerskie
Dom i wnętrze
Twoja strona ogrodu