Kiszony czosnek. Wzmocni Cię, naturalnie!

Kiszony czosnek fot. Barbara Walicka

W czasach, kiedy w aptekach nie istniały leki o szybkim działaniu i nie rozpisywano się, tak jak dziś, o różnych cudownych dietach, domowe spiżarnie dostarczały nie tylko smakołyków. Znajdowały się tam rozmaite kiszonki, eliksiry, nalewki i przyprawy służące zarówno rozkoszom stołu, jak również zdrowiu. Kiszony czosnek bardzo podkreśla smak potraw, a spożywany regularnie wzmacnia odporność na jesienno-zimowe dolegliwości. Sprawdź nasz prosty przepis!

Posłuchaj
00:00
77
Spis treści
Dlaczego warto jeść kiszony czosnek? Jak samemu zrobić kiszony czosnek w słoiku?

Dlaczego warto jeść kiszony czosnek?

Czosnek w lecznictwie znany jest od wieków. W Starożytnym Egipcie uznawany był za roślinę "świętą" . Uprawiano go także w Chinach, Izraelu, Palestynie, Grecji i Rzymie. Warkocze czosnku miały odpędzać złe duchy, uroki i choroby.

Obecnie również chętnie po niego sięgamy. Szczególnie, gdy zbliża się sezon grypowy. Nie tylko w postaci surowej. Kanapki z plasterkami kiszonego czosnku działają wręcz magicznie, wyganiając za próg kaszel i katar. To też niezastąpiony dodatek do sałatek i surówek.

Każdy z nas wie lub słyszał, że czosnek podwyższa odporność organizmu i jest zalecany, w przypadku chorób górnych dróg oddechowych. Wśród głównych właściwości leczniczych można wymienić działanie:

  • bakteriobójcze,
  • obniżające ciśnienie krwi,
  • i żółciopędne.

Kiszony czosnek fot. B. Walicka

Fot. Barbara Walicka

Przepis na czosnek kiszony z czerwoną papryką

  • W niewielkich słoiczkach ułożyć warstwami pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę i obrane ząbki czosnku;
  • Każdą warstwę posypać odrobiną kozieradki i suszonej papryczki chili; dodać ziele angielskie i liść laurowy;
  • Zalać przestudzoną wodą z solą (1 łyżka soli na litr wrzątku);
  • Zakręcić i postawić w ciepłym miejscu;
  • Codziennie zajrzeć do słoiczków i uciskać całość;
  • Po 5-6 dniach część słoiczków, których zawartość przeznaczona jest do późniejszego spożycia, należy zapasteryzować.


Tekst i zdjęcie tytułowe: Barbara Walicka

Obserwuj
Autor
Barbara Walicka Barbara Walicka

W kuchni wielbi tradycję, a jednocześnie nie stroni od eksperymentów. Jedną z jej pasji są podróże.

Artykuły autora Wszyscy autorzy
Tematy
Więcej na ten temat
Powiązane rośliny

Czosnek niedźwiedzi Allium ursinum

Czosnek pospolity Alium sativum

Ciesielska czy rozłupująca? Jaka siekiera do ogrodu?
Komentarze

50+ prezentów na Mikołajki i Boże Narodzenie 2024 r. | Dla ogrodników i ich bliskich
To się przyda
Tagi
Najnowsze treści