Kiszony czosnek. Wzmocni Cię, naturalnie!

Kiszony czosnek fot. Barbara Walicka

W czasach, kiedy w aptekach nie istniały leki o szybkim działaniu i nie rozpisywano się, tak jak dziś, o różnych cudownych dietach, domowe spiżarnie dostarczały nie tylko smakołyków. Znajdowały się tam rozmaite kiszonki, eliksiry, nalewki i przyprawy służące zarówno rozkoszom stołu, jak również zdrowiu. Kiszony czosnek bardzo podkreśla smak potraw, a spożywany regularnie wzmacnia odporność na jesienno-zimowe dolegliwości. Sprawdź nasz prosty przepis!

Posłuchaj
00:00
77
Spis treści
Dlaczego warto jeść kiszony czosnek? Jak samemu zrobić kiszony czosnek w słoiku?

Dlaczego warto jeść kiszony czosnek?

Czosnek w lecznictwie znany jest od wieków. W Starożytnym Egipcie uznawany był za roślinę "świętą" . Uprawiano go także w Chinach, Izraelu, Palestynie, Grecji i Rzymie. Warkocze czosnku miały odpędzać złe duchy, uroki i choroby.

Obecnie również chętnie po niego sięgamy. Szczególnie, gdy zbliża się sezon grypowy. Nie tylko w postaci surowej. Kanapki z plasterkami kiszonego czosnku działają wręcz magicznie, wyganiając za próg kaszel i katar. To też niezastąpiony dodatek do sałatek i surówek.

Każdy z nas wie lub słyszał, że czosnek podwyższa odporność organizmu i jest zalecany, w przypadku chorób górnych dróg oddechowych. Wśród głównych właściwości leczniczych można wymienić działanie:

  • bakteriobójcze,
  • obniżające ciśnienie krwi,
  • i żółciopędne.

Kiszony czosnek fot. B. Walicka

Fot. Barbara Walicka

🟢 Największe targi ogrodnicze w Polsce: Nowości roślinne, konkursy, kiermasze, wykłady i inspiracje. Zieleń to Życie 2025 już we wrześniu!

Przepis na czosnek kiszony z czerwoną papryką

  • W niewielkich słoiczkach ułożyć warstwami pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę i obrane ząbki czosnku;
  • Każdą warstwę posypać odrobiną kozieradki i suszonej papryczki chili; dodać ziele angielskie i liść laurowy;
  • Zalać przestudzoną wodą z solą (1 łyżka soli na litr wrzątku);
  • Zakręcić i postawić w ciepłym miejscu;
  • Codziennie zajrzeć do słoiczków i uciskać całość;
  • Po 5-6 dniach część słoiczków, których zawartość przeznaczona jest do późniejszego spożycia, należy zapasteryzować.


Tekst i zdjęcie tytułowe: Barbara Walicka

To się przyda
Odżywka do ziół i warzyw, Vege Energy - 35 ml
Odżywka do ziół i warzyw, Vege Energy - 35 ml
Mini grządka z tworzywa – 97,5 x 51 x 25 cm | Garland
Mini grządka z tworzywa – 97,5 x 51 x 25 cm | Garland
Azofoska – Nawóz Uniwersalny – granulat – 10 kg
Azofoska – Nawóz Uniwersalny – granulat – 10 kg
Tematy
Autor
Barbara Walicka Barbara Walicka

W kuchni wielbi tradycję, a jednocześnie nie stroni od eksperymentów. Jedną z jej pasji są podróże.

Artykuły autora Wszyscy autorzy
Powiązane artykuły
Powiązane rośliny

Czosnek niedźwiedzi Allium ursinum

Czosnek pospolity Alium sativum

Zieleń to Życie 2025 już 4-6 września! Co zobaczysz na największych targach ogrodniczych w Polsce?
Komentarze

Tagi
Najnowsze treści
Nasz sklep ogrodniczy