Logo
Logo
54
Do góry

Kiszony czosnek

W czasach, kiedy w aptekach nie istniały leki o szybkim działaniu i nie rozpisywano się, tak jak dziś, o różnych cudownych dietach, domowe spiżarnie dostarczały nie tylko smakołyków. Znajdowały się tam rozmaite kiszonki, eliksiry, nalewki i przyprawy służące zarówno rozkoszom stołu, jak również zdrowiu. Kiszony czosnek bardzo podkreśla smak potraw, a spożywany regularnie wzmacnia odporność na jesienno-zimowe dolegliwości.

Czosnek w lecznictwie znany jest od wieków. W Starożytnym Egipcie uznawany był za roślinę "świętą" . Uprawiano go także w Chinach, Izraelu, Palestynie, Grecji i Rzymie. Warkocze czosnku miały odpędzać złe duchy, uroki i choroby. Obecnie również chętnie po niego sięgamy. Szczególnie, gdy zbliża się sezon grypowy. Nie tylko w postaci surowej. Kanapki z plasterkami kiszonego czosnku działają wręcz magicznie, wyganiając za próg kaszel i katar. To też niezastąpiony dodatek do sałatek i surówek.

Zastosowanie czosnku

  • bakteriobójcze;
  • dla obniżenia ciśnienia krwi;
  • żółciopędne;
  • przy zakażeniach górnych dróg oddechowych.

Kiszony czosnek fot. B. Walicka

Fot. Barbara Walicka

Przepis na czosnek kiszony z czerwoną papryką

  • W niewielkich słoiczkach ułożyć warstwami pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę i obrane ząbki czosnku;
  • Każdą warstwę posypać odrobiną kozieradki i suszonej papryczki chili; dodać ziele angielskie i liść laurowy;
  • Zalać przestudzoną wodą z solą (1 łyżka soli na litr wrzątku);
  • Zakręcić i postawić w ciepłym miejscu;
  • Codziennie zajrzeć do słoiczków i ucisnąć całość;
  • Po 5-6 dniach część słoiczków, których zawartość przeznaczona jest do późniejszego spożycia, należy zapasteryzować.

Tekst i zdjęcie tytułowe: Barbara Walicka


Warto przeczytać
Powiązane rośliny

To Cię zainteresuje
Pokaż więcej (2)

Komentarze

Nowe treści
Wieści z branży
Katalog roślin
HORTENSJE
Na czasie
HORTENSJE
Zobacz więcej
Porady na ten tydzień
Tydzień 28, Sentencja nr:8
Tydzień 28, Sentencja nr:8
Zaczynamy zbierać kwiaty i kłosy traw oraz zbóż przeznaczone do suszenia. Ścinamy je w ciągu słonecznego dnia, wiążemy w pęczki i wieszamy główkami w dół, w miejscu przewiewnym i cienistym.
Tydzień 28, Sentencja nr:3
Tydzień 28, Sentencja nr:3
Z warzyw i owoców robimy przetwory: kisimy ogórki, fermentujemy wino, robimy soki.
Tydzień 28, Sentencja nr:1
Tydzień 28, Sentencja nr:1
Możemy uprzątnąć grządki po zbiorze wczesnych warzyw (np. cebuli z dymki, kalafiorów, kapusty głowiastej, rzodkiewki, sałaty, szpinaku). Przygotujmy je do uprawy kolejnych roślin.
Array
(
    [0] => SimpleXMLElement Object
        (
            [id] => 28314
            [title] => SimpleXMLElement Object
                (
                )

            [alias] => lato-na-swiezym-powietrzu-inspiracje-tarasowe
            [url] => SimpleXMLElement Object
                (
                )

            [urlsef] => SimpleXMLElement Object
                (
                )

            [image] => SimpleXMLElement Object
                (
                )

        )

    [1] => SimpleXMLElement Object
        (
            [id] => 27082
            [title] => SimpleXMLElement Object
                (
                )

            [alias] => jak-wykonac-i-zabezpieczyc-meble-z-palet
            [url] => SimpleXMLElement Object
                (
                )

            [urlsef] => SimpleXMLElement Object
                (
                )

            [image] => SimpleXMLElement Object
                (
                )

        )

)
Serwisy partnerskie
Dom i wnętrze
Twoja strona ogrodu
Najpopularniejszy magazyn ogrodniczy na Świecie!
Gardeners' World Edycja Polska kwiecień 2020
Zamów z darmową dostawą do domu!