W dobie poszukiwania naturalnych i skutecznych metod na poprawę odporności, czosnek wyłania się jako sprawdzony i dostępny środek. W niniejszym artykule prezentujemy sprawdzone przepisy na syropy czosnkowe, które łączą w sobie lecznicze właściwości tego niezwykłego warzywa z przyjemnymi smakami, idealnymi na chłodne, jesienno-zimowe dni.
Domowe syropy czosnkowe. Twoja naturalna tarcza przeciw wirusom i przeziębieniom. Oto nasze przepisy
Czosnek, znany od wieków jako naturalny antybiotyk, jest prawdziwym skarbem jesienno-zimowej kuchni. Jego lecznicze właściwości mogą pomóc w budowaniu odporności, zwłaszcza w sezonie przeziębień. A co może być lepszym sposobem na włączenie go do codziennej diety niż domowy syrop czosnkowy?
1. Syrop czosnkowy z miodem
Ten prosty syrop wykorzystuje naturalne właściwości antybakteryjne miodu i czosnku. Idealny na początkowe symptomy przeziębienia.
Składniki:
- 1 główka czosnku
- 1 szklanka miodu (najlepiej surowego)
Przygotowanie:
- Czosnek obierz i zmiażdż.
- Zalej czosnek miodem i odstaw w ciemne miejsce na około tydzień.
- Po tym czasie przecedź syrop i przechowuj w lodówce.
2. Syrop czosnkowy z octem jabłkowym
Ocet jabłkowy dodaje syropowi czosnkowemu dodatkowych wartości odżywczych i wspomaga trawienie.
Składniki:
- 1 główka czosnku
- 1 szklanka octu jabłkowego
Przygotowanie:
- Czosnek obierz, pokrój na drobne kawałki i zalej octem.
- Mieszankę odstaw na 3-4 dni, następnie przecedź.
- Syrop stosuj łyżeczkę dziennie, rozcieńczoną w wodzie.
3. Syrop czosnkowy z cytryną i imbirem
Dodatkowy zastrzyk witaminy C z cytryny oraz właściwości rozgrzewające imbiru to idealna kombinacja na zimowe dni.
Składniki:
- 1 główka czosnku
- Sok z 2 cytryn
- 1 szklanka miodu
- 1 kawałek imbiru (około 5 cm)
Przygotowanie:
- Czosnek i imbir obierz i zmiażdż.
- Wymieszaj czosnek i imbir z sokiem z cytryn i miodem.
- Odstaw w ciemne miejsce na około tydzień, następnie przecedź.
Tekst i zdjęcia: Kampania Moc Polskich Warzyw
"Moc Polskich Warzyw" to kampania sfinansowana ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw, która powstała z inicjatywy Zrzeszenia Producentów Papryki Rzeczypospolitej Polskiej. Obok ZPPRP, które koordynuje program, udział w kampanii biorą: Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw, Stowarzyszenie Producentów Pomidorów i Ogórków pod Osłonami, Stowarzyszenie Malinowy Król, Stowarzyszenie Branży Grzybów Uprawnych oraz Stowarzyszenie Czosnek Galicyjski. Więcej o kampanii znajdziesz TUTAJ |