Przepis na czosnkową pastę do kanapek
Składniki
- 4 główki czosnku
- 2 łyżki oliwy
- 2 szczypty soli
- 3 łyżki soku z cytryny
- Szczypta ostrej papryki suszonej
Przygotowanie
- Piekarnik rozgrzać do 200 stopni, na blasze ułożyć czosnki, piec około 20-30 minut.
- Czosnek ostudzić, wyłuskać z łupin. Przełożyć do naczynia, posolić, przyprawić, dodać sok z cytryny i oliwę.
- Całość zmiksować na gładką masę.
- Podawać z pieczywem jako przystawkę lub jako dodatek do dań mięsnych i sosów.
Smacznego!
Źródło: Kampania Moc Polskich Warzyw
"Moc Polskich Warzyw" to kampania sfinansowana ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw, która powstała z inicjatywy Zrzeszenia Producentów Papryki Rzeczypospolitej Polskiej. Obok ZPPRP, które koordynuje program, udział w kampanii biorą: Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw, Stowarzyszenie Producentów Pomidorów i Ogórków pod Osłonami, Stowarzyszenie Malinowy Król, Stowarzyszenie Branży Grzybów Uprawnych oraz Stowarzyszenie Czosnek Galicyjski. Więcej o kampanii znajdziesz TUTAJ |