4 domowe sposoby na naturalne nawożenie ogródków
Zasilanie ogórków mlekiem
Jak działa?
Do nawożenia warzyw (oraz innych roślin ogrodowych lub domowych) warto wykorzystywać własnoręcznie sporządzone preparaty. Jednym z prostszych do przygotowania w domu i skutecznych nawozów jest mieszanka wody i mleka. Dzięki temu dostarczamy roślinie wapnia (potrzebnego do rozwoju warzyw, np. pomidorów, czy ogórków), ale też innych składników. Przy użyciu mleka możemy nawozić rośliny po prostu podlewając je roztworem z wodą lub stosując zasilanie dolistne (oprysk).
Ponadto, opryski roślin roztworem wody z mlekiem nie tylko zasilają rośliny i poprawiają ich wygląd kondycje i plony, ale też stanowią skuteczną barierę i ochronę przed atakami grzybów, czy insektów.
Jak zrobić?
Przygotowanie odżywki do roślin z mleka jest bardzo proste. Najlepiej wybrać do tego celu mleko chude (o niskiej zawartości tłuszczów), bez żadnych konserwantów i zmieszać je z wodą o temperaturze pokojowej. Wystarczy zmieszać mleko z wodą, najprościej w proporcji 1:10, czyli w 10 litrach wody rozpuszczamy 1 litr mleka. Całość mieszamy i tak przygotowaną odżywką podlewamy ogórki w ogrodzie lub stosujemy oprysk za pomocą opryskiwacza.
▶ Dowiedz się więcej o stosowaniu mleka do nawożenia
Nawóz do ogórków z drożdży
Jak działa?
Innym dość prostym sposobem na sporządzenie odżywki do ogórków (i innych warzyw i roślin ogrodowych) może być wykorzystanie drożdży, które powszechnie stosuje się w kuchni. Bezpieczny i skuteczny nawóz z drożdży można z powodzeniem zastosować do podlewania warzyw, (np. pomidorów, ogórków), a także krzewów i drzew owocowych oraz roślin ozdobnych i domowych.
Drożdże są źródłem pożytecznie działających na rośliny substancji, które między innymi pobudzają wzrostu i kwitnienie roślin, wzmacniają system korzeniowy, ułatwiają pobieranie wody i składników mineralnych z gleby, a także ograniczają występowanie chorób.
Jak zrobić?
Najszybciej można uzyskać odżywkę do ogórków z drożdży w formie niesfermentowanej. W tym celu wystarczy rozpuścić 100 g świeżych drożdży piekarskich w 10 litrach ciepłej, miękkiej wody, a następnie odstawić roztwór na co najmniej godzinę. Taki roztwór nawozu drożdżowego nie wymaga rozcieńczania i już po kilku godzinach można nim bezpośrednio podlewać ogórki (lub pomidory). Do opisanego roztworu można także dodać nieco cukru (ok. 50g).
Podobnie przygotowany roztwór można pozostawić na dłuższy okres czasu i zaczekać aż zajdzie proces fermentacji. W tym przypadku, należy pamiętać, aby przed podlaniem roślin rozcieńczyć go z wodą (np. 1litr roztworu na 5l wody). Tak sporządzoną odżywkę z drożdży możemy stosować przez cały sezon, ale najlepiej nie częściej niż raz na dwa tygodnie (głównie wiosną i później w drugiej części lata – dojrzewanie ogórków).
▶ Dowiedz się więcej o stosowaniu nawozu z drożdży
Nawożenie ogórków ściętą trawą i popiołem
Jak zrobić?
Aby sporządzić naturalny nawóz do ogórków (i innych roślin), można wykorzystać także uważane najczęściej za zbędny odpad ścinki trawy lub popiół.
Ściętą trawy po uprzednim przesuszeniu, można układać pod roślinami jako ściółkę. Z czasem trawa będzie się też rozkładać, dostarczając jednocześnie glebie, a więc i ogórkom substancji pokarmowych. Podobnie można wykorzystać popiół (np. z domowego kominka), który rozsypany pod roślinami na glebie, będzie źródłem potrzebnych mikroelementów, wzmacniających ogórki (przy okazji utrudni także żerowanie ślimakom!).
▶ Dowiedz się więcej o wykorzystaniu ściętej trawy i popiołu
Zasilanie ogórków domowymi preparatami z pokrzywy
Jak zrobić?
Świetnym nawozem do ogórków oraz innych warzyw może być samodzielnie przygotowana odżywka (gnojówka) z pokrzywy, będącej źródłem łatwo przyswajalnego azotu. Jeśli tylko mamy w ogrodzie lub jego otoczeniu dostęp do pokrzywy, wystarczy zebrać i rozdrobnić tyle pokrzywy, aby zapełnić do połowy lub 2/3 pojemności jakikolwiek większy pojemnik (np. 50 litrową lub 100 litrową plastikową beczkę).
Całość zalewamy następnie wodą do pełna, przykrywamy z góry i odstawiamy (najlepiej w słonecznym, ciepłym miejscu) do czasu sfermentowania. Kiedy roztwór sfermentuje (poznamy to po zapachu!), można podlewać nim ogórki, ale po rozcieńczeniu z wodą w proporcji 1:10, czyli w 10 litrach wody rozpuszczamy litr roztworu.
▶ Dowiedz się więcej o stosowaniu gnojówek z roślin
Tekst: Maciej Aleksandrowicz, zdjęcie tytułowe: kolaż – Ronstik / Dreamstime oraz Wolfgang Eckert / Pixabay