Dlaczego ogórki potrzebują nawożenia?
Odpowiednie warunki uprawy, czyli także zapewnienie właściwego odżywiania, to warunek powodzenia w uprawie wymagającego warzywa jakim jest ogórek. Należy pamiętać, że ogórki do właściwego wzrostu potrzebują obecności w podłożu wielu składników odżywczych, w poszczególnych etapach rozwoju.
Generalnie warto wiedzieć, że zanim zakwitną, najbardziej potrzebują zasilania azotem, natomiast od momentu zawiązywania owoców głównie fosforem i potasem. Duże potrzeby wodne, jak i pokarmowe ogórka związane są z jego płytkim systemem korzeniowym i jednocześnie szybkim tempem wzrostu oraz rozwojem pędów i liści.
Nawożenie ogórków w ogrodzie: jak, czym i kiedy?
Nawożenie przedsiewne – przygotuj dobrze glebę
Podobnie, jak w przypadku nawożenia innych warzyw, najkorzystniej jest jeszcze przed uprawą optymalnie przygotować glebę i zasilić ją w niezbędne składniki odżywcze. A najprostszym, a jednocześnie najlepszym i najzdrowszym tego sposobem jest zastosowanie nawozów organicznych – np. kompostu lub obornika. Dlatego korzystnie jest, jesienią roku poprzedzającego uprawę lub nawet wiosną w roku planowanego wysiewu nasion ogórków, rozłożyć na powierzchni gleby wspomniane nawozy i dobrze je przemieszać (przekopać) z glebą. Do tego celu można zastosować kompost z własnego kompostownika albo zakupiony obornik (świeży lub przekompostowany).
Wysiej rośliny na zielony nawóz
Do naturalnego zasilenia gleby, z powodzeniem można wykorzystać także nawozy zielone, które zastosowane na tzw. jesienne przyoranie, także świetnie zasilą glebę w azot i inne składniki odżywcze. Na nawozy zielone najczęściej stosuje się rośliny z rodziny motylkowych (np. facelia, łubin żółty, seradela, wyka, gryka, bobik, peluszka), które wysiewane są jako poplon. Dzięki zastosowaniu nawozów organicznych i wzbogaceniu nimi gleby możemy być niemal pewni, że ogórek będzie miał zapewnione wszystkie niezbędne składniki pokarmowe w trakcie wzrostu i dojrzewania owoców.
Uzupełnij niedobory pierwiastków
Może się jednak zdarzyć, że nawożenie organiczne nie wystarczy, by zaspokoić potrzeby pokarmowe ogórka lub po prostu nie mamy na nie czasu lub ochoty. Wówczas, po wcześniejszej analizie chemicznej gleby, można uzupełnić (lub wykonać) zasilanie nawozami mineralnymi (N, P, K), które także stosuje się przed uprawą – średnio około 2−3 tygodnie przed siewem nasion lub sadzeniem rozsady ogórka.
Nawożenie pogłówne
Po wzejściu roślin, można także zasilać ogórki nawozami azotowymi - najlepiej zastosować je, gdy rośliny wykształcą już co najmniej 3−4 liście właściwe, a zakończyć, gdy pojawią się kwiaty. Później ogórki potrzebują już głównie fosforu, który możemy dostarczyć w formie nawozów azotowych (np. superfosfatu lub gotowych nawozów dla ogórków). Zanim zaczniemy nawozić mineralnie ogórki, warto wiedzieć, że skuteczność nawożenia (przyswajalność składników pokarmowych) w dużej mierze zależy od odpowiedniego odczynu (pH) gleby. W przypadku ogórków powinien on być lekko kwaśny lub obojętny, czyli pH powinno utrzymywać się na poziomie 6-7.
Nawożenie naturalne
Świetnym nawozem naturalnym do wspomagania wzrostu i zasilania rosnących już ogórków jest gnojówka z pokrzyw. Zawiera ona naturalne bogactwo składników niezbędnych do wzrostu ogórków - łatwo przyswajalne formy azotu oraz makro i mikroelementy, między innymi fosfor potas, magnez, żelazo, wapń, krzem, mangan i cynk. Zwykle nawóz taki stosuje się w formie rozcieńczonej z wodą, a regularne podlewanie nim roślin (najlepiej przed kwitnieniem) poprawia wzrost, kwitnienie, zawiązywanie owoców i odporność ogórków, a dodatkowo ogranicza rozwój chorób grzybowych i szkodników.
Nawożenie dolistne
W przypadku konieczności szybkiego zasilenia roślin w trakcie uprawy, można z powodzeniem stosować zasilanie w formie oprysków dolistnych. W sprzedaży znajdziemy dziś wiele rozpuszczalnych nawozów przeznaczonych do tego celu. Dzięki nawożeniu dolistnemu, składniki pokarmowe szybko docierają (poprzez owoce i liście) bezpośrednio do tkanek i zasilają całą roślinę. Razem z nawozem dolistnym można zastosować także środki zapobiegające chorobom (np. Miedzian), co dodatkowo zabezpieczy ogórki przed groźnymi chorobami, np. kanciastą plamistością ogórka.
Tekst: Maciej Aleksandrowicz, zdjęcie tytułowe: Elf+11 / Depositphotos