- Co to Lecithin?
- Gdzie stosować Lecithin?
- Jak używać ekologiczny preparat?
Co to Lecithin?
Skład i działanie
Lecithin produkowany przez Sumin ma formę sypkiego proszku. Zawiera substancję podstawową (zatwierdzoną zgodnie z przepisami rozporządzenia nr 1107/2009) - płynną lecytynę sojową. To produkt spożywczy, który po odpowiedniej obróbce jest stosowany jako ekologiczny preparat do ochrony roślin. Jest mieszaniną fosforanów. Ma zastosowanie przeciwgrzybowe.
Działa na roślinach kontaktowo. Przedostaje się do tkanek wzmacniając błony i ściany komórkowe. Tworzy barierę utrudniającą wnikanie do wnętrza roślin patogenów grzybobójczych. Blokuje kiełkowanie zarodników grzybów. Jednocześnie redukuje drobne zranienia, np. powstałe na skutek szkodników czy gradu. Bywa dodawany jako emulgator to innych środków ochrony. Ułatwia wyprodukowanie stabilnej emulsji, dłużej utrzymującej się na zieleni i tym samym zwiększającej jej skuteczność.
Zalety stosowania Lecithin
- Ochrona roślin bez powodowania szkody dla przyrody.
- Nadaje się do ochrony każdej grupy zieleni.
- Skutecznie chroni przed kilkoma powszechnymi chorobami grzybowymi.
- Przydaje się jako emulgator.
Gdzie stosować Lecithin?
Ekologiczna ochrona roślin
Lecithin nadaje się do ochrony różnorodnych roślin, pod tym względem nie ma ograniczeń. Może być stosowany w uprawach wielkopowierzchniowych, w rolnictwie i ogrodnictwie ekologicznym. Najczęściej używa się go do ochrony roślin jadalnych – warzyw, ziół, drzew i krzewów owocowych. Jest zalecany do ochrony jabłoni, brzoskwini, winorośli, warzyw w uprawie polowej i pod osłonami (ogórek, sałata, roszpunka, pomidor, endywia). Warto nim opryskiwać także rośliny ozdobne podatne na mączniaka, np. róże, klony, azalie i różaneczniki.
Lecithin ma dość szerokie spektrum działania. Chroni zieleń przed: mączniakiem prawdziwym, mączniakiem rzekomym, kędzierzawością liści brzoskwini, zarazą ziemniaczaną oraz Alternaria cichorii. Może zapobiegać infekcji także innych chorobotwórczych patogenów.
Jak używać ekologiczny preparat?
Stosowanie krok po kroku
Lecithin ma formę proszku, z którego należy przygotować zawiesinę wodną. Przykładowe dawkowanie:
- Przeciw zarazie na pomidorze stosuje się 1,5-2,25 g środka w 1-1,5 l wody. Wystarcza to średnio na 10 m² powierzchni uprawowej. Zabieg wykonuje się kilkukrotnie (maks. 6 razy) w odstępach 7 dniowych.
- Przeciw mączniakowi prawdziwemu na agreście miesza się 1-2 g środka w 0,5 l wody. Wykonuje się 2-4 zabiegi w odstępach pięciodniowych.
- Przeciw mączniakowi prawdziwemu u jabłoni lub kędzierzawości liści u brzoskwini stosuje się 0,375-0,75 g środka na 0,5-1 l wody. W ciągu sezonu można wykonać do 12 zabiegów. Odstęp pomiędzy opryskami powinien wynosić 5 dni.
- Przeciw mączniakowi i innych chorobom grzybowym u roślin ozdobnych stosuje się 0,75-2,25 g środka w 1-3 l wody. W ciągu sezonu na jednej roślinie wykonuje się 3-12 zabiegów (optymalny jest 5-dniowy odstęp pomiędzy zabiegami).
- Przeciw mączniakowi prawdziwemu i drzewikowi i na winorośli właściwej zaleca się zaleca się stosować 0,75-2,25 g środka w 1 l wody. W sezonie wykonuje się maksymalnie 12 zabiegów. Odstęp pomiędzy opryskami wynosi 5 dni.
Lecithin rozprowadza się przy użyciu opryskiwacza ręcznego, naramiennego lub plecakowego. Należy dokładnie nanieść go na organy rośliny. Trzeba pamiętać, że ma stworzyć szczelną barierę. Zabieg wykonuje się rano lub wieczorem (aby ograniczyć poparzenie roślin promieniami słonecznymi) przy mało wietrznej i bezdeszczowej pogodzie. Zaleca się zachować przynajmniej kilkudniowy okres karencji. Lecytyna nie jest substancją toksyczną, ale nie można całkowicie wykluczyć reakcji alergicznej.
Lecithin to jeden z modnych preparatów, które zawierają substancje podstawowe. Trend rozwija się, a różnorodne środki naturalnego pochodzenia w wielu przypadkach zastępują toksyczne substancje aktywnie czynne zawarte w pestycydach.
Tekst: Michał Mazik, zdjęcie tytułowe: MonikaP/Pixabay ed.