Logo
Logo
Gardeners' world lipiec - sierpień 2021
104
Okazje

Ochrona warzywnika: jak zwalczać choroby i szkodniki warzyw?

Nie od dziś wiadomo, że praca na świeżym powietrzu dostarcza nie tylko przyjemności, ale jest też zdrowa. A nic nie daje większej satysfakcji niż produkcja własnych warzyw i owoców. Szczególnie, że może to być zajęcie dla całej rodziny! Ale jak otrzymać zdrowe i obfite plony? Sprawdź nasz poradnik ochrony warzywnika przed chorobami i szkodnikami.

Czym zabezpieczyć rozsadę warzyw przed chorobami?

Wszystko zaczyna się od zdrowej rozsady. W maju młode roślinki wyhodowane w domu, ale również te kupione w sklepie, sadzimy do gruntu. I już na tym etapie możemy zadbać, aby wzmocnić kondycję roślin, a także zabezpieczyć je przed ewentualnymi odglebowymi chorobami grzybowymi.

Z pomocą przyjdzie nam MAGNICUR ENERGY, który dostępny jest w postaci koncentratu. Wystarczy rozpuścić 15 ml preparatu w 10 litrach wody i podlać świeżo posadzone rośliny. Zawarte w produkcie substancje aktywne zwalczają zgnilizny i zgorzele, a dodatkowo wpływają na poprawę kondycji rośliny, która jest wyraźnie większa i bardziej żywotna. Kolejnym etapem pielęgnacji jest nawożenie.

 MAGNICUR ENERGY

MAGNICUR ENERGY

Preparat do zwalczania fytoftorozy i innych odglebowych chorób grzybowych oraz do odkażania ziemi kompostowej i substratów używanych do produkcji rozsady | Dowiedz się więcej

KUP TERAZ

W początkowym okresie dobrze jest zasilić warzywnik podstawowym nawozem mineralnym zawierającym azot i fosfor. Można, a nawet warto, wybierać nawozy „dedykowane” zawierające dużo mikroelementów. To niedoceniane związki, które biorą udział w wielu procesach u warzyw (ograniczają choroby), a jednocześnie wpływają na lepszy smak. Dla przykładu u pomidorów bardzo ważny jest bor, u cebuli miedź.

W czasie sezonu, aby uniknąć przenawożenia, warto też ograniczyć się do stosowania nawozów organicznych, gdzie składniki są pochodzenia naturalnego, przez co wolniej się uwalniają.

ochrona rozsady przed chorobami i szkodnikami
Fot. g-v-l.gvl.ru / Depositphotos
Zdrowa rozsada to silne rośliny, które będą rodzić obfite plony. O mode rośliny trzeba szczególnie dbać, gdyż są najbardziej wrażliwe. Gdy podrosną i się zahartują, będą bardziej odporne!
zwalczanie szkodników warzyw
Fot. DevidDO, V_Nikitenko / Depositphotos
Mączliki i mszyce to niewielkie, ale bardzo groźne szkodniki warzyw. Owady atakują wiele gatunków i zawsze występują w dużych skupiskach. Znajdziesz je najczęściej na spodniej stronie liścia. Mączliki (z lewej) wyglądają jak białe, niewielkie motylki i często wnoszą się w powietrze przy najdelikatniejszym dotknięciu rośliny. Mszyce (z prawej) są nieznacznie większe i mniej ruchliwe. W zależności od gatunku mogą być zielone, a nawet czerwone, jednak na warzywach najczęściej spotkasz czarne mszyce.

Czym zwalczać szkodniki warzyw?

Kiedy mamy już piękne, soczyste młode liście, nie możemy spocząć na laurach. To właśnie teraz, już w maju mogą pojawić się pierwsze szkodniki. Mszyce na pomidorach, ogórkach kapuście i sałacie, stonka ziemniaczana na ziemniakach i pomidorach, gąsienice na kapuście i sałacie, wciornastki na cebuli, czosnku czy fasoli, mączliki na papryce.

Z pomocą mogą przyjść produkty zwalczające szkodniki Protect Garden: szybko działający DELTAM, długo działający SANIUM AL, czy inspirowany naturą LIMOCIDE WARZYWA I OWOCE.

DELTAM
DELTAM

Koncentrat do rozcieńczania wodą, do ochrony przed szkodnikami uprawianych w gruncie i pod osłonami roślin ozdobnych, warzyw oraz jabłoni i truskawek | Dowiedz się więcej

KUP TERAZ

SANIUM AL
SANIUM AL

Gotowy do użycia środek owadobójczy do ochrony roślin ozdobnych, sadowniczych i warzyw przed najczęściej występującymi szkodnikami | Dowiedz się więcej

KUP TERAZ

 LIMONCIDE 3w1

LIMOCIDE 3w1

Koncentrat do rozcieńczania wodą do ochrony roślin przed szkodnikami, w tym przędziorkami i chorobami grzybowymi uprawianych w gruncie i pod osłonami wybranych warzyw oraz krzewów i drzew owocowych, róż i innych roślin ozdobnych | Dowiedz się więcej

KUP TERAZ

Czym zwalczać choroby warzyw?

Na koniec pozostaje już tylko jedna rzecz. Obserwacja warzyw, czy nie rozwijają się na nich choroby grzybowe, które doprowadzają do mniejszych plonów, chorych owoców, czy wręcz pozbawią nas w ogóle efektów naszej pracy.

Do najczęściej występujących chorób grzybowych pustoszących warzywnik należą: mączniaki rzekome, fytoftorozy, zaraza ziemniaka oraz alternariozy.

Mączniaki rzekome

Mączniaki rzekome są blisko spokrewnione z gatunkami z rodzaju Phytophtora, a w porównaniu do organizmów wywołujących fytoftorozy, są nieco mniej uzależnione od środowiska wodnego. Objawy mączniaków rzekomych tylko z pozoru przypominają te wywoływane przez znacznie powszechniej dostrzegane mączniaki prawdziwe.

✔ Jak rozpoznać?

W przeciwieństwie do mączniaków prawdziwych nalot mączniaków rzekomych jest ściślej związany z rośliną i samo pocieranie palcem nie prowadzi do jego usunięcia. Co więcej nalot ten, który z reguły pojawia się na spodniej stronie liści, poprzedza występowanie tłustych i oliwkowych plam na ich części wierzchniej.

Ze znanych mączniaków rzekomych tylko w przypadku mączniaka rzekomego cebuli obecność szarego nalotu na szczypiorze nie poprzedzają żadne wcześniejsze „znaki ostrzegawcze”. Z tego właśnie powodu to właśnie zwalczanie choroby na cebuli jest szczególnie utrudnione. Brak jednoznacznych symptomów uniemożliwia szybka interwencję i w konsekwencji, w krótkim czasie, może dojść do zasychania szczypioru cebuli i czosnku.

Charakterystyczne kanciaste plamy poprzedzają natomiast występowania nalotu w przypadku mączniaka rzekomego ogórka, a na pomidorach i ziemniakach przed jego pojawieniem się, na liściach widoczne są najpierw wodniste, mokre plamy.

Czynnikiem determinującym rozwój mączniaków i fytoftoroz są przede wszystkim warunki wilgotnościowe, a w dalszej kolejności temperatura. Aby doszło do porażenia roślin wymagane jest okresowe utrzymywanie się wody na powierzchni liści, bądź innych organów co przyjęło się określać terminem „filmu wodnego”.

zwalczanie chorób warzyw
Fot. rukawajung, Elena@Mas / Depositphotos
Zwalczaj choroby, jak tylko zauważysz pierwsze objawy na liściach. Patogeny (organizmy chorobotwórcze) są do pokonania, jeśli zareagujesz szybko! Przestrzegaj odpowiednich terminów i dawek, a szybko odniesiesz sukces. Mączniaki (z lewej) rozpoznasz po charakterystycznym białym nalocie grzybni, a fytoftoroza (z prawej) objawia się w postaci szarozielonych, wodnistych, szybko brązowiejących plam.

Alternariozy

W skrajnie odmiennych warunkach, kiedy jest ciepło, wręcz upalnie, i sucho na wielu roślinach warzywniczych może rozwijać się inna grupa chorób jakimi są alternariozy.

✔ Jak rozpoznać?

W przeciwieństwie do mączniaków rzekomych i fytoftoroz plamy, które pojawiają się na roślinach w wyniku infekcji tymi grzybami są suche i tym samym chorobę nazywa się też suchą plamistością. W cieplejszych okresach alernariozy mogą okazać się dużo bardziej destrukcyjne. Pojawiają się szybciej i wtedy występują trudności w poprawnym doborze właściwych środków szczególnie, że niekiedy, występują na tych samych roślinach co mączniaki rzekome i fytoftorozy.

Na szczęście istnieją środki, które dobrze sobie radzą zarówno z alternariozami jak i mączniakami rzekomymi, zarazą ziemniaka, czy fytoftorozami. Do takich środków należy MAGNICUR FINITO i LIMOCIDE WARZYWA I OWOCE.

 MAGNICUR FINITO


MAGNICUR FINITO

Środek grzybobójczy przeznaczony do zwalczania zarazy ziemniaka oraz mączniaków rzekomych. Preparat dzięki właściwościom systemiczno-wgłębnym w pełni chroni liście, łodygi, bulwy i nowe przyrosty; może być stosowany zapobiegawczo i interwencyjnie. | Dowiedz się więcej

KUP TERAZ

Unikalne działanie

Bardzo cenną zaletą preparatu MAGNICUR FINITO jest możliwość ograniczenia rozprzestrzeniania się mączniaków rzekomych i fytoftorozy w momencie zaobserwowania pierwszych objawów.

Środek ten silnie unieruchamia zarodniki tych organizmów ograniczając ich zdolność rozsiewania się na pozostałe, zdrowe liście.

Z kolei LIMOCIDE WARZYWA I OWOCE preparat na bazie olejku pomarańczowego ogranicza nie tylko choroby grzybowe, ale również zwalcza szkodniki, a warzywa można zbierać już następnego dnia po jego zastosowaniu, bo ma tylko 24H karencji.

 logo PROTECT GARDEN
Artykuł powstał we współpracy z marką PROTECT GARDEN
Więcej praktycznych porad oraz produktów znajdziesz na: www.protect-garden.pl

Zdjęcie tytułowe: Amaviael / Depositphotos

To Cię zainteresuje
Pokaż więcej (3)
Nowe treści
Porady na ten tydzień
Tydzień 30, Sentencja nr:8
Tydzień 30, Sentencja nr:8
Nie zapomnijmy o pielęgnacji róż. Ważne jest systematyczne usuwanie przekwitłych kwiatów oraz wycinanie dzikich pędów.
Tydzień 30, Sentencja nr:7
Tydzień 30, Sentencja nr:7
Po zakończeniu zbioru wczesnych malin usuwamy zeszłoroczne pędy, na których znajdowały się owoce. Palimy je, bo mogą stanowić źródło chorób. Jeśli młode gałązki są słabe lub połamane też je wycinamy przy samej ziemi.
Tydzień 30, Sentencja nr:6
Tydzień 30, Sentencja nr:6
Pamiętajmy o usuwaniu nadmiaru roślin wodnych z oczka, w przeciwnym razie może dojść do zaburzenia równowagi biologicznej w zbiorniku. Rośliny nie powinny zajmować więcej niż 1/3 powierzchni lustra wodnego.
Tydzień 30, Sentencja nr:5
Tydzień 30, Sentencja nr:5
Latem trawa jest bardziej narażona na wysychanie (szczególnie młode trawniki, założone w tym sezonie), dlatego trzeba ją systematycznie nawadniać (co 1-3 dni). Podlewanie najlepiej przeprowadzać wczesnym rankiem lub późnym wieczorem.
Tydzień 30, Sentencja nr:3
Tydzień 30, Sentencja nr:3
Jeżeli trawa na naszym trawniku jest żółta, dobrze ją podlejmy, a następnie (gdy się zazieleni) skośmy i zasilmy nawozem azotowym.
Serwisy partnerskie
Dom i wnętrze