Nalewka z ziół | Przepis na prozdrowotny trunek!

Nalewka z ziol przepis

Zioła wykorzystywane są w ziołach i medycynie naturalnej od wieków. Zawierają wiele cennych składników aktywnych, które mają dobroczynny wpływ na organizm człowieka i pomagają zwalczać różne choroby oraz łagodzą dolegliwości. W zależności od efektu, jaki chce się osiągnąć, można przygotowywać nalewki z różnych ziół. Jak przygotować nalewkę ziołową? Czy warto robić nalewkę ziołową?

Posłuchaj
00:00
12
Spis treści
Dlaczego warto zrobić nalewkę ziołową? Przepis na nalewkę ziołową Jakie składniki będą potrzebne? Jak przygotować nalewkę krok po kroku

Dlaczego warto zrobić nalewkę ziołową?

Zdrowotne właściwości ziół znane są od wielu lat, a ich wykorzystanie jest bardzo szerokie. Zazwyczaj przygotowuje się z nich napary i herbatki, ale można również wykorzystać je do stworzenia nalewki ziołowej. Alkohol ma działanie przeciwwirusowe, wydłuża żywotność napoju i przyspiesza wchłanianie substancji aktywnych. W zależności od wykorzystanych ziół można uzyskać nalewki ziołowe na różne dolegliwości.

Dobrym pomysłem jest również przygotowanie nalewki z różnych ziół, którą można stosować profilaktycznie, dostarczając organizmowi niektórych witamin, składników mineralnych, flawonoidów i antyoksydantów.

Przedstawiamy przepis na nalewkę z mieszanki ziół i przypraw do stosowania profilaktycznego oraz ale można też przygotować nalewkę z dowolnego zioła – jej właściwości i zastosowanie będą zależały od zastosowanego zioła. W takim przypadku zioła należy zalać wódką w proporcji 1:3, odstawić na 2 tygodnie, codziennie mieszając. Dodać cukier lub miód do smaku, przecedzić, rozlać do butelek i odstawić na miesiąc.

Przepis na nalewkę ziołową

Składniki (wszystkie zioła powinny być suszone):

  • 1 łyżeczka liści kolendry
  • 0,5 łyżeczki jałowca
  • 0,5 łyżeczki czarnuszki
  • 0,5 łyżeczki kminku
  • 6 ziaren pieprzu czarnego
  • 2 goździki
  • 1/4 łyżeczki mięty
  • 1/4 łyżeczki majeranku
  • 1/5 łyżeczki szafranu
  • 1/5 łyżeczki anyżu
  • 1 łyżeczka korzenia arcydzięgiela
  • 0,5 kg cukru
  • 2 l wódki

Przygotowanie:

  1. Wszystkie zioła i przyprawy należy rozdrobnić, jeśli tego wymagają i wsypać do dużego słoika.
  2. Wlać wódkę, szczelnie zamknąć i odstawić w ciemne miejsce na około 2-3 tygodnie i codziennie wstrząsnąć.
  3. Po tym czasie cukier rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody przestudzić i dolać do słoika.
  4. Całość dokładnie wymieszać i przecedzić przez gazę lub filtr do kawy. Odcedzoną nalewkę rozlać do butelek i odstawić w chłodne miejsce co najmniej na miesiąc.
Nalewka ziołowa zyska najlepsze walory po ok. pół roku leżakowania.

Wskazówki:

Nalewkę można przygotowywać z dodatkiem cukru lub miodu, ale w tym drugim przypadku zyskamy dodatkowo cenne enzymy. Warto pamiętać, że nalewki ziołowe powinny być traktowane jak syrop o działaniu leczniczym, więc nie należy spożywać ich w dużej ilości. Zaleca się niewielkie ilości w równych odstępach czasu, aby dostarczyć organizmowi dobroczynnych składników odżywczych. Nie wolno też nalewek łączyć z przyjmowaniem leków bez konsultacji lekarza!


Tekst: Redakcja ZielonyOgrodek.pl, G.T., zdjęcie tytułowe: zzzz

Zobacz inne przepisy na nalewki

 

Obserwuj
Autor
Redakcja portalu Redakcja portalu

Redakcja ZielonyOgrodek.pl to zespół ogrodników i projektantów, który dzieli się z wami swoją praktyczną wiedzą i pomysłami na ogród. 

Artykuły autora Wszyscy autorzy
Tematy
Ciesielska czy rozłupująca? Jaka siekiera do ogrodu?
Komentarze

Sekrety pięknych storczyków. Eksperci radzą, jakie produkty wybrać do codziennej pielęgnacji
To się przyda
Tagi
Najnowsze treści