Dlaczego warto zrobić nalewkę ziołową?
Zdrowotne właściwości ziół znane są od wielu lat, a ich wykorzystanie jest bardzo szerokie. Zazwyczaj przygotowuje się z nich napary i herbatki, ale można również wykorzystać je do stworzenia nalewki ziołowej. Alkohol ma działanie przeciwwirusowe, wydłuża żywotność napoju i przyspiesza wchłanianie substancji aktywnych. W zależności od wykorzystanych ziół można uzyskać nalewki ziołowe na różne dolegliwości.
Dobrym pomysłem jest również przygotowanie nalewki z różnych ziół, którą można stosować profilaktycznie, dostarczając organizmowi niektórych witamin, składników mineralnych, flawonoidów i antyoksydantów.
Przedstawiamy przepis na nalewkę z mieszanki ziół i przypraw do stosowania profilaktycznego oraz ale można też przygotować nalewkę z dowolnego zioła – jej właściwości i zastosowanie będą zależały od zastosowanego zioła. W takim przypadku zioła należy zalać wódką w proporcji 1:3, odstawić na 2 tygodnie, codziennie mieszając. Dodać cukier lub miód do smaku, przecedzić, rozlać do butelek i odstawić na miesiąc.
Przepis na nalewkę ziołową
Składniki (wszystkie zioła powinny być suszone):
- 1 łyżeczka liści kolendry
- 0,5 łyżeczki jałowca
- 0,5 łyżeczki czarnuszki
- 0,5 łyżeczki kminku
- 6 ziaren pieprzu czarnego
- 2 goździki
- 1/4 łyżeczki mięty
- 1/4 łyżeczki majeranku
- 1/5 łyżeczki szafranu
- 1/5 łyżeczki anyżu
- 1 łyżeczka korzenia arcydzięgiela
- 0,5 kg cukru
- 2 l wódki
Przygotowanie:
- Wszystkie zioła i przyprawy należy rozdrobnić, jeśli tego wymagają i wsypać do dużego słoika.
- Wlać wódkę, szczelnie zamknąć i odstawić w ciemne miejsce na około 2-3 tygodnie i codziennie wstrząsnąć.
- Po tym czasie cukier rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody przestudzić i dolać do słoika.
- Całość dokładnie wymieszać i przecedzić przez gazę lub filtr do kawy. Odcedzoną nalewkę rozlać do butelek i odstawić w chłodne miejsce co najmniej na miesiąc.
Wskazówki:
Nalewkę można przygotowywać z dodatkiem cukru lub miodu, ale w tym drugim przypadku zyskamy dodatkowo cenne enzymy. Warto pamiętać, że nalewki ziołowe powinny być traktowane jak syrop o działaniu leczniczym, więc nie należy spożywać ich w dużej ilości. Zaleca się niewielkie ilości w równych odstępach czasu, aby dostarczyć organizmowi dobroczynnych składników odżywczych. Nie wolno też nalewek łączyć z przyjmowaniem leków bez konsultacji lekarza!
Tekst: Redakcja ZielonyOgrodek.pl, G.T., zdjęcie tytułowe: zzzz
- nalewka z aronii
- nalewka z owoców pigwy
- nalewka z owoców pigwowca
- nalewka ze śliwek węgierek
- nalewka z owoców dzikiej róży
- nalewka z winogron
- nalewka z czarnego bzu
- nalewka z malin
- nalewka z czarnych porzeczek
- nalewka z truskawek
- nalewka z wiśni
- nalewka z tarniny