Logo
Logo
Do góry

Marwit: 5 kwietnia Dniem Marchewki

Niewielu wie, że to pospolite i towarzyszące nam niemal przy każdym posiłku warzywo obchodzi 5 kwietnia swoje święto. Z okazji jej święta, warto pochylić się chwilę nad walorami marchewki…

Marchew to warzywo pospolite. Ponieważ można je uprawiać niemalże wszędzie, w każdych warunkach – jest to podstawowa jarzyna używana do wielu potraw, zup, a nawet deserów. Zapominamy jednak, że marchewka ma bardzo wiele zalet. To jeden z pierwszych pokarmów, jaki podaje się dzieciom, ponieważ jest bardzo łatwo przyswajalna. Dietetycy zalecają właściwie każdemu konsumpcję marchewki, a to ze względu na zawartość prowitaminy A. Wystarczy zjeść 100 gram, by zaspokoić dzienne zapotrzebowanie na witaminę A. Ponadto naukowcy udowodnili, że jej jedzenie znacznie zmniejsza ryzyko raka wątroby. Wpływa też na redukcję zmarszczek i jędrną, gładką skórę. W sezonie letnim regularne spożywanie marchewki nadaje ładny koloryt skóry, wspomaga opalanie. 100 gram marchewki to ok. 30 kalorii, więc warto skusić się na taką przekąskę. Tym bardziej, że twarda marchewka wzmocni też nasze zęby.

Moc witamin w świeżym soku

Dzień marchewki, fot. Marwit Dzień marchewki, fot. Marwit

Marchew zawiera blisko 90% wody i składa się z około 7% węglowodanów, 1% białek, 0,2% tłuszczów i około 1% celulozy. Świeżo wyciskane soki zachowują wszystkie właściwości warzyw prosto z grządki: naturalny smak i zapach, a także witaminy i sole mineralne.

Świeże soki marchewkowe nie są pasteryzowane, a krótki termin przydatności do spożycia (zazwyczaj 1 dzień) stanowi dowód ich absolutnej naturalności. Soki marchewkowe to znakomity sposób oczyszczania i alkalizowania organizmu. Stanowią źródło występującej tylko w roślinach wody organicznej, która jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania komórek i tkanek. Świeże soki odmładzają organizm, poprawiają koncentrację i ułatwiają trawienie. Są naturalnie mętne, niepasteryzowane,
niebarwione, niekonserwowane, niesłodzone
i pozbawione jakichkolwiek sztucznych dodatków.

Firma Marwit do produkcji swoich soków używa wyselekcjonowanych odmian marchewek, stosuje GAP (Dobrą Praktykę Rolniczą), która zapewnia zachowanie odpowiednich standardów w stosowaniu nawozów i środków ochrony roślin. Produkcja przebiega zgodnie z systemem HACCP, zapewniającym czystość higieniczną produktów spożywczych.


Jednodniowy sok marchewkowy - naturalny, świeży sok wyciśnięty z polskich marchewek. Bogactwo właściwości występujących w marchewkach, jak beta-karoten, witaminy i inne mikroelementy - szczególnie dobrze działa na wzrok, wygładza zmarszczki, poprawia koloryt skóry.

Źródło: Marwit

 

To Cię zainteresuje
Pokaż więcej (1)
Powiązane rośliny
Warto przeczytać
Twoja strona ogrodu

Zanim opuścisz stronę, zapisz się do bezpłatnego newslettera Zielonego Ogródka i pobierz GRATIS elektroniczne wydanie Magazynu
Gardeners` World Polska.

W naszym newsletterze co tydzień znajdziesz:
  • - aktualności z branży ogrodniczej,
  • - porady ogrodnicze krok po kroku,
  • - projekty i reportaże z wizyt w ogrodach,
  • - katalog roślin ogrodowych i doniczkowych.