Z czego zrobić gnojówkę?
Gnojówkę z pomidorów wykonuje się z zielonych części rośliny, a więc z liści i łodyg. Ważne, aby nie były one zaatakowane przez żadne insekty ani porażone chorobą. Dlatego należy wybrać jedynie zdrowe, ładnie wyglądające liście i łodygi bez przebarwień, plam i innych niepokojących objawów.
Tak przebrane zielone części roślin należy dokładnie rozdrobnić, aby przygotować z nich gnojówkę.
Jak zrobić gnojówkę z pomidorów? Krok po kroku
Przygotowanie gnojówki z pomidorów jest bardzo proste. Robi się ją bardzo podobnie, jak gnojówkę z pokrzyw.
- Rozdrobnione liście i łodygi należy włożyć do plastikowego wiaderka i zalać wodą.
- Na każde 300 g liści należy wlać 1 litr wody (warto użyć do tego deszczówki), a następnie całość odstawić na około 2 tygodnie.
- Gnojówkę należy raz dziennie przemieszać patykiem, aby ją napowietrzyć, co przyspieszy proces fermentacji.
- Znakiem charakterystycznym, który pozwala stwierdzić, że gnojówka jest już gotowa, jest brak piany na powierzchni.
- Trzeba pamiętać, że gnojówka to koncentrat, który wymaga rozcieńczenia z wodą. Chcąc dodatkowo podnieść wartość przygotowanego preparatu, do receptury można dodać pokrzywę lub skrzyp polny.
Po co stosować gnojówkę z pomidorów?
Dostarcza roślinom związków mineralnych, odżywia je, wzmacnia, pomaga eliminować szkodniki i zwiększa odporność na choroby. Opryski z gnojówki z pomidorów pomagają zwalczać mszyce, pchełki ziemne, muchy, przędziorki, a nawet ślimaki.
Zabieg ten jest w pełni bezpieczny dla roślin, dodatkowo je wzmacniając oraz przyjazny dla środowiska, więc można go bez obaw powtarzać przez cały okres wegetacyjny roślin.
Jak stosować gnojówkę z pomidorów?
Nawóz z gnojówki
Gnojówka z pomidorów może być wykorzystana do podlewania roślin, a zadziała jak naturalny nawóz, który dostarczy składników pokarmowych. Wystarczy rozcieńczyć gnojówkę z wodą w stosunku 1:1 i aplikować bezpośrednio na podłoże.
Oprysk z liści pomidorów
Do oprysków (np. jako preparat na szkodniki) lepiej nie wykorzystywać gnojówki, gdyż jest zbyt intensywna i może zaszkodzić liściom roślin. W takim przypadku lepiej przygotować wyciąg z liści pomidorów, który jest szybszy do sporządzenia.
- Aby przygotować wyciąg z liści pomidorów należy 0,5 kg liści zalać 3 litrami wody i odstawić na 24 godziny.
- Po tym czasie całość należy ugotować, czyli doprowadzić do wrzenia i trzymać na ogniu jeszcze przez 30 minut.
- Po tym czasie należy wywar odcedzić i wystudzić.
Tak przygotowany wyciąg z liści pomidorów może posłużyć do wykonania oprysków na przędziorki, mszyce i wiele innych szkodników. Dodatkowo wzmocni rośliny. Warto pamiętać, że opryski należy wykonywać w bezwietrzny suchy dzień wczesnym rankiem lub późnym wieczorem, gdy słońce nie świeci już tak mocno.
Tekst: Redakcja ZielonyOgródek.pl, G.T., zdjęcie tytułowe: Martina / AdobeStock