Co zawiera gnojówka z mniszka?
Gnojówka z mniszka to niezwykle cenny i w pełni naturalny nawóz, który z łatwością można przygotować samodzielnie. Co więcej, roślina ta występuje pospolicie praktycznie we wszystkich ogrodach i na trawnikach, więc łatwo pozyskać surowiec do przygotowania nawozu.
Gnojówka z mniszka może być przygotowana z kwiatów i liści, samych kwiatów lub samych liści, a to których części roślin się użyje, wpływa na zawartości składników mineralnych.
- Gnojówka z kwiatów mniszka to cenne źródło potasu i fosforu. Dodatkowo ma lekko kwaśny odczyn, więc szczególnie dobrze sprawdzi się do roślin kwasolubnych.
- Natomiast gnojówka z liści mniszka zawiera więcej azotu i ma lekko zasadowy odczyn.
Jak działa gnojówka z mniszka? To świetny nawóz!
Gnojówkę można wykorzystać do nawożenia roślin ozdobnych i owocowych. Co ważne, forma gnojówki sprawia, że wszystkie cenne składniki są łatwo przyswajalne, więc szybko odżywiają rośliny, poprawiając ich wygląd i kondycję.
Dodatkowo nawóz z mniszka zawiera dużą ilość cennych mikroorganizmów, które poprawiają strukturę gleby (szczególnie cenna właściwość na glebach, które były dotknięte przez pożar lub powódź). Gnojówka przyspiesza też rozkład materii organicznej, dlatego warto dodać ją do kompostu, aby przyspieszyć fermentację.
Gnojówka z mniszka – jak i do czego stosować?
Stosowanie gnojówki z mniszka zależy od jej przeznaczenia i celu, jaki chce się osiągnąć. W większości przypadków gotową gnojówkę należy rozcieńczyć, w przeciwnym wypadku będzie ona zbyt kwaśna dla większości roślin.
- Nawożenie – gnojówkę należy rozcieńczyć wodą w stosunku 1:10 i tak przygotowanym roztworem podlewać rośliny. Jeśli gleba jest bardzo kwaśna (warto wykorzystać kwasomierz do gleby, aby sprawdzić pH podłoża), to gnojówkę trzeba rozcieńczyć jeszcze bardziej.
- Przyspieszanie kompostowania – trochę gnojówki wlać do kompostu (gnojówki nie trzeba rozcieńczać). Można również wrzucić do niego resztki roślin z fermentacji.
Jak przygotować gnojówkę z mniszka? Krok po kroku
- Należy nazbierać wybrane części mniszka (najlepiej robić to rano, w kwietniu lub maju w okresie kwitnienia rośliny) i przygotować odstaną wodę lub deszczówkę.
- Do wiadra włożyć rośliny (około 1/3 pojemności, rośliny powinny być luźno ułożone) i zalać je wodą, wypełniając pojemnika do pełna (około 5 cm poniżej górnego brzegu).
- Całość odstawić w zacienione miejsce na 2 do 4 tygodni.
- Po kilku dniach od zalania roślin na powierzchni powinny pojawić się bąbelki, które oznaczają, że rozpoczął się proces fermentacji. Od tego czasu należy całość przemieszać patykiem co kilka dni, aby przyspieszyć cały proces.
Jeśli bąbelki przestaną się pojawiać, to znaczy, że gnojówka jest już gotowa i można ją wykorzystać w swoim ogrodzie!
Tekst: Redakcja ZielonyOgródek.pl, G.T., zdjęcie tytułowe: Elzbieta Michta / Pixabay