Glistnik jaskółcze ziele
Glistnik jaskółcze ziele (Chelidonium majus) to powszechnie występująca bylina, którą najczęściej można spotkać na skraju półcienistych dróg. Osiąga do 90 cm wysokości.
Glistnik jaskółcze ziele najlepiej zbierać w maju i czerwcu, obcinając młode pędy nożyczkami lub sekatorem, aby nie niszczyć rośliny. Co ciekawe, glistnik może być również wykorzystywany w celach leczniczych, jako środek na kurzajki lub środek przeciwbólowy.
Co zawiera i jak działa gnojówka z glistnika?
Gnojówka z glistnika jest bogata w azot, dlatego doskonale nadaje się jako wiosenny nawóz. Znajdują się w niej również liczne, pożyteczne bakterie, poprawiające właściwości gleby, wspierając np. powstawanie próchnicy. Dodatkowo działa przeciwbakteryjnie i przeciwwirusowo, więc można ją stosować jako profilaktykę chorób roślin.
Gnojówka z glistnika krok po kroku
- Do przygotowania gnojówki z glistnika niezbędne jest: wiaderko, woda (najlepiej deszczówka lub odstana woda kranowa) oraz ziele tak, aby luźno ułożone wypełniło 1/3 objętości wiaderka.
- Glistnik należy włożyć luźno do wiaderka i zalać wodą tak, aby zostało kilka centymetrów od górnej krawędzi wiaderka. Tak przygotowaną miksturę należy odstawić w zacienione miejsce w ogrodzie.
- Po około tygodniu gnojówka powinna zacząć fermentować, a na jej wierzchu pojawią się bąbelki.
- Po 2 dniach gnojówkę można przemieszać.
- Gnojówka powinna być gotowa w ciągu 2-3 tygodni (na powierzchni przestają pojawiać się bąbelki), a gotowa substancja ma ciemnozielony kolor i dość gęstą konsystencję. Jej pH powinno wynosić około 7.
Jak stosować gnojówkę z glistnika?
Zastosowanie gnojówki z glistnika w ogrodzie jest bardzo szerokie, ale ze względu na jej silną koncentrację, przed zastosowaniem należy ją przecedzić i rozcieńczyć wodą.
- Resztki z gnojówki można wykorzystać jako środek na muchy, gdyż są one trujące dla tych owadów.
- Nawożenie – rozcieńczona z wodą w stosunku 1:10. Gnojówkę można wykorzystać do podlewania roślin ogrodowych i doniczkowych, a w szczególności warzyw kapustnych.
- Niszczenie szkodników – gnojówka z glistnika pomaga zwalczyć bielinka kapustnika – rozcieńczoną (proporcje 1:10) należy polewać liście warzyw kapustnych.
- Przyspieszanie kompostowania – niewykorzystaną gnojówkę (rozcieńczoną lub nie) podlewa się kompost. Na wierzch warto wrzucić resztki roślin z gnojówki, które zabiją muchy.
- Szara pleśń tulipanów – gnojówka zapobiega rozwojowi tej choroby. Wystarczy w maju obficie odlać tulipany gnojówką rozrobioną z wodą w stosunku 1:10.
Tekst Redakcja ZielonyOgródek.pl, G.T., zdjęcie tytułowe: FotoHelin / Depositphotos