Co wyróżnia skrzyp?
Skrzyp pospolity (Equisetum arvense) ma wyjątkowy wygląd i wygląda jak roślina nie z tej ziemi. Jako zioło ma on też wyjątkowo ciekawy skład chemiczny, co sprawia, że jest składnikiem wielu odmiennych w działaniu, domowych specyfików takich jak herbaty, napary, nalewki i inne.
W skrzypie znajdują się:
- duże ilości krzemionki,
- alkaloidy (m.in. nikotynę),
- saponiny (ekwizetoninę),
- flawonoidy (ekwizetrynę i izokwercytrynę),
- białka (14,6% suchej masy ziela),
- azot (2,3% suchej masy), potas, fosfor, żelazo, mangan,
- bulwki na kłączach rośliny zawierają skrobię.
Skrzyp polny zbieramy niezależnie od pory roku, jednak warto wiedzieć, że najwięcej interesujących nas składników znajdzie się w roślinie w sierpniu. |
Dlaczego warto robić roślinne gnojówki?
Gnojówki to coraz bardziej doceniane sposoby na ochronę roślin w ogrodach. Są ekologiczne i bezpieczne dla owadów, nie wymagają wielkiego nakładu pracy i łatwo je stosować.
Gnojówka z roślin to nic innego jak produkt, który otrzymujemy z ich przefermentowania (oryginalna gnojówka to przefermentowany mocz i jest ona nawozem bogatym w azot i potas). Bardzo znaną ze swojej skuteczności jest gnojówka z pokrzywy.
Jak przygotować gnojówkę ze skrzypu polnego
Krok po kroku
- Zbieramy ok 1 kg ziela skrzypu polnego.
- Warto roślinę rozdrobnić, np. pociąć lub porozrywać ale nie jest to konieczne.
- Przygotowany skrzyp wrzucamy do wiadra i zalewamy 10 litrami wody.
- Przykrywamy pojemnik z "wywarem" siatką lub rozszczelnioną pokrywą
- Odstawiamy w oddalonym i zacienionym (lub półcienistym) miejscu ogrodu na 3-4 tygodnie (zależy od temperatury).
- Gdy gnojówka przestanie się pienić (koniec procesów fermentujących), jest gotowa do używania.
Na co i jak stosować gnojówkę ze skrzypu?
Gnojówkę ze skrzypu możemy stosować na choroby grzybowe, glebowe czy na mączniaka prawdziwego. Rozcieńczamy ją wtedy do stężenia 1:5 i spryskujemy zaatakowane miejsca. Oprysk powtarzamy co 3-4 dni.
Dla wzmocnienia roślin i poprawienia właściwości gleby używamy stężenia 1:4. Podlewamy nią rośliny raz lub dwa razy w sezonie.
Na mszyce czy przędziorki odpowiednia będzie gnojówka w fazie fermentacji (po ok. 5 dniach od nastawienia). Taką gnojówkę musimy bardzo rozcieńczyć – 1:50! Możemy spryskiwać nią szkodniki na roślinach codziennie.
Tekst i zdjęcie w tekście: Katarzyna Jeziorska, zdjęcie tytułowe: Safi_Bays/Pixabay