Gnojówka ze skrzypu polnego | Sposób przygotowania i zastosowanie

Gnojówka ze skrzypu polnego, fot. Safi_Bays - Pixabay

Skrzyp polny świetnie się nadaje do przygotowania gnojówki. W tej postaci może pomóc nam zarówno w walce ze szkodnikami jak i wzmocni nasze rośliny. Stosowany jest też do poprawiania właściwości gleby!

Dowiedz się, jak krok po kroku zrobić naturalny, ekologiczny środek ochrony roślin ze skrzypu polnego.

Posłuchaj
00:00
89
Spis treści
Czym charakteryzuje się skrzyp? Dlaczego warto robić roślinne gnojówki? Jak przygotować gnojówkę ze skrzypu polnego krok po kroku Jak stosować gnojówkę ze skrzypu?

Co wyróżnia skrzyp?

Skrzyp pospolity (Equisetum arvense) ma wyjątkowy wygląd i wygląda jak roślina nie z tej ziemi. Jako zioło ma on też wyjątkowo ciekawy skład chemiczny, co sprawia, że jest składnikiem wielu odmiennych w działaniu, domowych specyfików takich jak herbaty, napary, nalewki i inne.

W skrzypie znajdują się:

  • duże ilości krzemionki,
  • alkaloidy (m.in. nikotynę),
  • saponiny (ekwizetoninę),
  • flawonoidy (ekwizetrynę i izokwercytrynę),
  • białka (14,6% suchej masy ziela),
  • azot (2,3% suchej masy), potas, fosfor, żelazo, mangan,
  • bulwki na kłączach rośliny zawierają skrobię. 

Ziele skrzypu polnego

Skrzyp polny zbieramy niezależnie od pory roku, jednak warto wiedzieć, że najwięcej interesujących nas składników znajdzie się w roślinie w sierpniu.

Dlaczego warto robić roślinne gnojówki?

Gnojówki to coraz bardziej doceniane sposoby na ochronę roślin w ogrodach. Są ekologiczne i bezpieczne dla owadównie wymagają wielkiego nakładu pracy i łatwo je stosować.

Gnojówka z roślin to nic innego jak produkt, który otrzymujemy z ich przefermentowania (oryginalna gnojówka to przefermentowany mocz i jest ona nawozem bogatym w azot i potas). Bardzo znaną ze swojej skuteczności jest gnojówka z pokrzywy.

Jak przygotować gnojówkę ze skrzypu polnego
Krok po kroku

  1. Zbieramy ok 1 kg ziela skrzypu polnego.
  2. Warto roślinę rozdrobnić, np. pociąć lub porozrywać ale nie jest to konieczne.
  3. Przygotowany skrzyp wrzucamy do wiadra i zalewamy 10 litrami wody.
  4. Przykrywamy pojemnik z "wywarem" siatką lub rozszczelnioną pokrywą
  5. Odstawiamy w oddalonym i zacienionym (lub półcienistym) miejscu ogrodu na 3-4 tygodnie (zależy od temperatury).
  6. Gdy gnojówka przestanie się pienić (koniec procesów fermentujących), jest gotowa do używania.

Na co i jak stosować gnojówkę ze skrzypu?

Gnojówkę ze skrzypu możemy stosować na choroby grzybowe, glebowe czy na mączniaka prawdziwego. Rozcieńczamy ją wtedy do stężenia 1:5 i spryskujemy zaatakowane miejsca. Oprysk powtarzamy co 3-4 dni.

Dla wzmocnienia roślin i poprawienia właściwości gleby używamy stężenia 1:4. Podlewamy nią rośliny raz lub dwa razy w sezonie.

Na mszyce czy przędziorki odpowiednia będzie gnojówka w fazie fermentacji (po ok. 5 dniach od nastawienia). Taką gnojówkę musimy bardzo rozcieńczyć – 1:50! Możemy spryskiwać nią szkodniki na roślinach codziennie.


Tekst i zdjęcie w tekście: Katarzyna Jeziorska, zdjęcie tytułowe: Safi_Bays/Pixabay

Obserwuj
Autor
Katarzyna Jeziorska Katarzyna Jeziorska

Redaktor prowadząca portalu. Z wykształcenia ogrodniczka i specjalistka od roślin leczniczych.

Artykuły autora Wszyscy autorzy
Tematy
Więcej na ten temat
Ciesielska czy rozłupująca? Jaka siekiera do ogrodu?
Komentarze

50+ prezentów na Mikołajki i Boże Narodzenie 2024 r. | Dla ogrodników i ich bliskich
To się przyda
Tagi
Najnowsze treści