Logo
Logo
Gardeners' world listopad - grudzień 2020
23
Do góry

Gnojówka ze skrzypu polnego

Skrzyp polny świetnie się nadaje do przygotowania gnojówki. W tej postaci może pomóc nam zarówno w walce ze szkodnikami jak i wzmocni nasze rośliny. Stosowany jest też do poprawiania właściwości gleby!

Dowiedz się jak krok po kroku zrobić naturalny, ekologiczny środek ochrony roślin ze skrzypu polnego.

Skrzyp pospolity (Equisetum arvense) wygląda jak roślina nie z tej ziemi. Wrażenie to może potęgować fakt, że jako zioło ma ona wyjątkowo ciekawy skład chemiczny, dzięki czemu możemy robić ze skrzypu wiele odmiennych w działaniu rzeczy. W skrzypie znajdziemy: 

  • duże ilości krzemionki,
  • alkaloidy (m.in. nikotynę),
  • saponiny (ekwizetoninę),
  • flawonoidy (ekwizetrynę i izokwercytrynę),
  • białka (14,6% suchej masy ziela),
  • azot (2,3% suchej masy), potas, fosfor, żelazo, mangan,
  • bulwki na kłączach zawierają skrobię. 

Zbiór skrzypu polnego, fot. Katarzyna Jeziorska

Skrzyp polny zbieramy niezależnie od pory roku, jednak warto wiedzieć, że najwięcej interesujących nas składników znajdzie się w roślinie w sierpniu.

Roślinne gnojówki

Gnojówki to coraz bardziej doceniane sposoby na ochronę roślin w ogrodach. Są ekologiczne i bezpieczne dla owadównie wymagają wielkiego nakładu pracy i łatwo je stosować.

Gnojówka z roślin to nic innego jak produkt, który otrzymujemy z ich przefermentowania (oryginalna gnojówka to przefermentowany mocz i jest ona nawozem bogatym w azot i potas). Bardzo znaną ze swojej skuteczności jest gnojówka z pokrzywy.

Przygotowanie gnojówki ze skrzypu polnego

  1. Zbieramy ok 1 kg ziela skrzypu polnego.
  2. Warto roślinę rozdrobnić, np. pociąć lub porozrywać ale nie jest to konieczne.
  3. Przygotowany skrzyp wrzucamy do wiadra i zalewamy 10 litrami wody.
  4. Przykrywamy pojemnik z "wywarem" siatką lub rozszczelnioną pokrywą
  5. Odstawiamy w oddalonym i zacienionym (lub półcienistym) miejscu ogrodu na 3-4 tygodnie (zależy od temperatury).
  6. Gdy gnojówka przestanie się pienić (koniec procesów fermentujących), jest gotowa do używania.

Na co i jak stosować gnojówkę ze skrzypu?

Gnojówkę ze skrzypu możemy stosować na choroby grzybowe, glebowe czy na mączniaka prawdziwego. Rozcieńczamy ją wtedy do stężenia 1:5 i spryskujemy zaatakowane miejsca. Oprysk powtarzamy co 3-4 dni.

Dla wzmocnienia roślin i poprawienia właściwości gleby używamy stężenia 1:4. Podlewamy nią rośliny raz lub dwa razy w sezonie.

Na mszyce czy przędziorki odpowiednia będzie gnojówka w fazie fermentacji (po ok. 5 dniach od nastawienia). Taką gnojówkę musimy bardzo rozcieńczyć – 1:50! Możemy spryskiwać nią szkodniki na roślinach codziennie.

Tekst i zdjęcie w tekście: Katarzyna Jeziorska, zdjęcie tytułowe: Safi_Bays/Pixabay


Komentarze

Warto przeczytać
To Cię zainteresuje
Nowe treści
Aktualności
Nowe rośliny
CEBULOVE
Na czasie
CEBULOVE
Zobacz więcej
Array
(
    [0] => SimpleXMLElement Object
        (
            [id] => 51744
            [title] => SimpleXMLElement Object
                (
                )

            [alias] => badz-eko-uprawiaj-ziola-i-warzywa
            [url] => SimpleXMLElement Object
                (
                )

            [urlsef] => SimpleXMLElement Object
                (
                )

            [image] => SimpleXMLElement Object
                (
                )

        )

    [1] => SimpleXMLElement Object
        (
            [id] => 50887
            [title] => SimpleXMLElement Object
                (
                )

            [alias] => 10-wyjatkowych-miejsc-do-odwiedzenia-w-polsce
            [url] => SimpleXMLElement Object
                (
                )

            [urlsef] => SimpleXMLElement Object
                (
                )

            [image] => SimpleXMLElement Object
                (
                )

        )

)
Serwisy partnerskie
Dom i wnętrze
Twoja strona ogrodu