Logo
Logo
Gardeners' world marzec - kwiecień 2021
23
Do góry

Gnojówka ze skrzypu polnego

Skrzyp polny świetnie się nadaje do przygotowania gnojówki. W tej postaci może pomóc nam zarówno w walce ze szkodnikami jak i wzmocni nasze rośliny. Stosowany jest też do poprawiania właściwości gleby!

Dowiedz się jak krok po kroku zrobić naturalny, ekologiczny środek ochrony roślin ze skrzypu polnego.

Skrzyp pospolity (Equisetum arvense) wygląda jak roślina nie z tej ziemi. Wrażenie to może potęgować fakt, że jako zioło ma ona wyjątkowo ciekawy skład chemiczny, dzięki czemu możemy robić ze skrzypu wiele odmiennych w działaniu rzeczy. W skrzypie znajdziemy: 

  • duże ilości krzemionki,
  • alkaloidy (m.in. nikotynę),
  • saponiny (ekwizetoninę),
  • flawonoidy (ekwizetrynę i izokwercytrynę),
  • białka (14,6% suchej masy ziela),
  • azot (2,3% suchej masy), potas, fosfor, żelazo, mangan,
  • bulwki na kłączach zawierają skrobię. 

Zbiór skrzypu polnego, fot. Katarzyna Jeziorska

Skrzyp polny zbieramy niezależnie od pory roku, jednak warto wiedzieć, że najwięcej interesujących nas składników znajdzie się w roślinie w sierpniu.

Roślinne gnojówki

Gnojówki to coraz bardziej doceniane sposoby na ochronę roślin w ogrodach. Są ekologiczne i bezpieczne dla owadównie wymagają wielkiego nakładu pracy i łatwo je stosować.

Gnojówka z roślin to nic innego jak produkt, który otrzymujemy z ich przefermentowania (oryginalna gnojówka to przefermentowany mocz i jest ona nawozem bogatym w azot i potas). Bardzo znaną ze swojej skuteczności jest gnojówka z pokrzywy.

Przygotowanie gnojówki ze skrzypu polnego

  1. Zbieramy ok 1 kg ziela skrzypu polnego.
  2. Warto roślinę rozdrobnić, np. pociąć lub porozrywać ale nie jest to konieczne.
  3. Przygotowany skrzyp wrzucamy do wiadra i zalewamy 10 litrami wody.
  4. Przykrywamy pojemnik z "wywarem" siatką lub rozszczelnioną pokrywą
  5. Odstawiamy w oddalonym i zacienionym (lub półcienistym) miejscu ogrodu na 3-4 tygodnie (zależy od temperatury).
  6. Gdy gnojówka przestanie się pienić (koniec procesów fermentujących), jest gotowa do używania.

Na co i jak stosować gnojówkę ze skrzypu?

Gnojówkę ze skrzypu możemy stosować na choroby grzybowe, glebowe czy na mączniaka prawdziwego. Rozcieńczamy ją wtedy do stężenia 1:5 i spryskujemy zaatakowane miejsca. Oprysk powtarzamy co 3-4 dni.

Dla wzmocnienia roślin i poprawienia właściwości gleby używamy stężenia 1:4. Podlewamy nią rośliny raz lub dwa razy w sezonie.

Na mszyce czy przędziorki odpowiednia będzie gnojówka w fazie fermentacji (po ok. 5 dniach od nastawienia). Taką gnojówkę musimy bardzo rozcieńczyć – 1:50! Możemy spryskiwać nią szkodniki na roślinach codziennie.

Tekst i zdjęcie w tekście: Katarzyna Jeziorska, zdjęcie tytułowe: Safi_Bays/Pixabay


Warto przeczytać

Komentarze

Powiązane artykuły
Nowe treści
To Cię zainteresuje
Nowe rośliny w katalogu
Porady na ten tydzień
Tydzień 9, Sentencja nr:5
Tydzień 9, Sentencja nr:5
Rośliny cebulowe (przede wszystkim przebiśniegi i krokusy), które posadziliśmy we wrześniu, pojawiają się spod śniegu. Wystarczy jeden lub dwa cieplejsze dni, aby ukazały się ich piękne kwiaty.
Tydzień 9, Sentencja nr:4
Tydzień 9, Sentencja nr:4
Odgarniając śnieg ze ścieżek ogrodowych czy podjazdu pamiętajmy, aby nie przysypywać trawnika. Ubita warstwa śniegu wolniej topnieje i może powodować gnicie darni. Jeśli jednak w obrębie trawnika powstanie warstwa zamarzniętego śniegu, należy ją rozkruszyć.
Tydzień 9, Sentencja nr:3
Tydzień 9, Sentencja nr:3
Podczas pogodnych dni silne słońce wysusza rośliny, a zamarznięta ziemia uniemożliwia uzupełnienie strat wody. Powinniśmy je wtedy cieniować. Podczas odwilży podlewajmy iglaki, szczególnie te, które rosną w pojemnikach.
Tydzień 9, Sentencja nr:2
Tydzień 9, Sentencja nr:2
Niektóre byliny rosnące na rabatach (złocienie, omiegi, ostróżki, rudbekie, liliowce, rozchodniki czy funkie) można rozmnożyć przez podział kęp. Dzięki temu nie tylko rozmnożymy, ale też odmłodzimy rośliny.
Tydzień 9, Sentencja nr:1
Tydzień 9, Sentencja nr:1
W marcu możemy wysiewać do doniczek i inspektów nasiona ogrodowych roślin jednorocznych oraz warzyw (wczesne odmiany kapusty, sałaty, rzodkiewki, kopru, marchwi). W ogrodzie można siać warzywa wytrzymałe na zimno: rzodkiew, koper, cebulę, groch (należy przykryć je włókniną).
Polecane
Nowości
Promocje
Serwisy partnerskie
Dom i wnętrze
Twoja strona ogrodu