Logo
Logo

Jodła szlachetna 'Glauca'

Jodła szlachetna pochodzi z Ameryki Północnej. Naturalnie porasta Kordyliery – góry ciągnące się wzdłuż zachodniego wybrzeża USA, na odcinku od Kalifornii, przez Oregon, aż do stanu Waszyngton. Jest potężnym drzewem osiągającym do 80 m wysokości, tworzącym regularną, stożkową koronę. Do Europy trafiła w 1830 roku. Ciekawą odmianą jodły szlachetnej jest 'Glauca' – ma niebieski odcień igieł i tworzy bardzo duże szyszki.

Spis treści
Jak wygląda? Jak uprawiać? Gdzie posadzić?

Jodła szlachetna (Abies procera) ‘Glauca’ jest artościowym kultywarem jodły szlachetnej, oferowanym przez krajowe szkółki. Ma intensywnie niebieskie igły i dosyć wolne tempo wzrostu, w porównaniu do gatunku. W Polsce drzewo to uzyskuje około 8 m wysokości po 30 latach uprawy.

Gałęzie jodły 'Glacua' są często ułożone nieregularnie; są grube i sztywne, gęsto pokryte tępymi, dosyć sztywnymi igłami. Charakterystyczne wywinięcie dolnych igieł sprawia, że gałązki są nimi niemal całkowicie przykryte. Niebieski odcień igłom nadaje gruba warstwa wosku.

W maju na peryferyjnych częściach pędów bocznych jodły szlachetnej 'Glauca', zwłaszcza na niżej położonych gałęziach, pojawiają się wyjątkowo okazałe, ciemnoróżowe kwiaty męskie. Oglądane z bliska kwiaty niemal do złudzenia przypominają owoce malin, z tą tylko różnicą, że są nieco mniejsze. Kwiaty żeńskie tworzą się na gałęziach w szczytowej części korony.

Dojrzałe szyszki osiągają spektakularne rozmiary i są wyjątkowo ozdobne, sterczące, mają do 25 cm długości i 6-10 cm średnicy. Czasami pod własnym ciężarem przekrzywiają się wraz z gałęziami. Szyszki pojawiają się u dosyć młodych, kilku lub kilkunastoletnich roślin, co czyni jej jeszcze bardziej atrakcyjnymi, gdy można je podziwiać na wysokości wzroku.

Niestety szyszki nie są trwałe i po dojrzeniu nasion (późnym latem) rozpadają się całkowicie, uwalniając nasiona i łuski, pozostawiając po sobie jedynie trzpienie (osie szyszek).

jodła szlachetna Abies procera Glauca Fot. Grzegorz Falkowski
Fot. Grzegorz Falkowski (ZSzP)

Uprawa i wymagania

Jodła szlachetna wymaga gleb żyznych, próchnicznych, stale umiarkowanie wilgotnych, ale przepuszczalnych. Nie lubi gleb mokrych i bagiennych, na których powstają zastoiska wodne. Najlepiej czuje się uprawiana na podłożach o odczynie lekko kwaśnym, na stanowiskach słonecznych.

Odmiana 'Glauca' sadzona w cieniu rośnie wolno i źle, a igły nie wybarwiają się na niebiesko. Ponieważ zwykle jest rozmnażana przez szczepienie w pierwszych latach uprawy wymaga prowadzenia przy paliku, do momentu wytworzenia silnego pędu przewodniego.

Gdzie posadzić?

Starsze egzemplarze jodły szlachetnej 'Glauca' bardzo dobrze wyglądają sadzone w parkach, ogrodach przydomowych, na rabatach w towarzystwie innych drzew i krzewów iglastych. Najlepiej prezentuje się w miejscach eksponowanych, jako soliter lub w luźnych grupach.

Choć jest odporna na mróz, należy sadzić ją w miejscach zacisznych, osłoniętych od wiatru.

LOGO ZSZP

Opracowanie: Związek Szkółkarzy Polskich
Zdjęcie tytułowe: Grzegorz Falkowski (ZSzP)

Więcej o roślinach i ich producentach znajdziesz na e-katalogroslin.pl 

Autor
Jodła szlachetna 'Glauca'
Jodła szlachetna 'Glauca'
Związek Szkółkarzy Polskich

Związek Szkółkarzy Polskich to stowarzyszenie producentów drzew, krzewów i bylin, a także roślin owocowych. W zielonym ogródku publikuje praktyczne poradniki dot uprawy roślin oraz roślinne nowości.

Tagi
Powiązane tematy
Zwiń Pokaż więcej (4)
Powiązane rośliny
Zwiń Pokaż więcej (1)