Jodła koreańska (Abies koreana) to drzewo iglaste należące do rodziny sosnowatych (Pinaceae). Jak nazwa wskazuje pochodzi z Półwyspu Koreańskiego skąd rozpowszechniła się jako uwielbiana roślina ogrodowa na całym świecie.
Jodła koreańska to wolno rosnące, zimozielone drzewo. Jest niska, choć na stanowiskach naturalnych spotykane są drzewa do 12 m wysokości, to w uprawie ogrodniczej roślina nie przekracza 8 m (zwykle ok. 5). Korona tej jodły jest regularna, stożkowa i ma sztywne, poziomo rosnące gałęzie. Igły są krótkie (1-2 cm), płaskie, tępe lub nieznacznie wcięte, z wierzchu ciemnozielone, spodem bardzo jasne (niemal białe). Są "nastroszone" wokół pędów.
Ozdobne, fioletowo-niebieskie szyszki rośliny zawiązują się już na metrowej wysokości. Są stojące i zwykle wyrastają w gęstych grupach. Osiągają do 7 cm długości.
Wymagania i uprawa
Jodła koreańska jest łatwa w uprawie i bardzo tolerancyjna. Najlepiej wygląda rosnąc na stanowisku lekko półcienistym i umiarkowanie wilgotnym. Jedyne czego nie lubi to gleby zasadowej.
Jest wytrzymała na mróz i dość odporna na okresowe susze. Radzi sobie na zanieczyszczonych terenach miejskich.
Jeśli istnieje konieczność, jodłę można przycinać. Najlepiej robić to w miesiącach kwietniu lub w czerwcu.
Zastosowanie
Drzewo to świetnie nadaje się jako soliter do każdego ogrodu. Jest też sadzone w pobliżu domów, rabat i skalniaków, gdyż niebieskawe zabarwienie igieł jest wyjątkowo dekoracyjne w zestawieniu z wieloma roślinami. Jodłę koreańską można uprawiać w dużych pojemnikach na balkonie i tarasie.
To znane drzewko, które przeznacza się na choinki.
Wybrane odmiany
- 'Aurea' – igły złocisto-zielone
- 'Oberon' – karłowa, wyjątkowo mała – po 10 latach osiąga 0,8 m wysokości
- 'Blue Emperor' – karłowa, intensywnie niebieski kolor igieł
Tekst: Katarzyna Jeziorska, zdjęcia: iVerde, poradnikogrodniczy.pl