Jodła koreańska (Abies koreana) należy do rodziny sosnowatych (Pinaceae). Jak nazwa wskazuje pochodzi z Półwyspu Koreańskiego skąd rozpowszechniła się jako uwielbiana roślina ogrodowa na całym świecie.

Jodła koreańska to wolno rosnące, zimozielone drzewo. Jest niska – choć na stanowiskach naturalnych spotykane są drzewa do 12 m wysokości, to w uprawie ogrodniczej roślina nie przekracza 8 m (zwykle ok. 5). Korona tej jodły jest regularna, stożkowa i ma sztywne, poziomo rosnące gałęzie.

Igły są krótkie (1-2 cm), płaskie, tępe lub nieznacznie wcięte, z wierzchu ciemnozielone, spodem bardzo jasne (niemal białe). Są "nastroszone" wokół pędów.

Ozdobne, fioletowo-niebieskie szyszki rośliny zawiązują się już na metrowej wysokości. Są stojące i zwykle wyrastają w gęstych grupach. Osiągają do 7 cm długości.

Wymagania i uprawa

Jodła koreańska jest łatwa w uprawie i bardzo tolerancyjna. Najlepiej wygląda rosnąc na stanowisku lekko półcienistym i umiarkowanie wilgotnym. Jedyne czego nie lubi to gleby zasadowej.

Jest wytrzymała na mróz i dość odporna na okresowe susze. Radzi sobie na zanieczyszczonych terenach miejskich.

Jeśli istnieje konieczność, jodłę najlepiej ciąć w kwietniu lub w czerwcu.

Zastosowanie

Drzewo to świetnie nadaje się jako soliter do każdego ogrodu. Jest też sadzone w pobliżu domów, rabat i skalniaków, gdyż niebieskawe zabarwienie igieł jest wyjątkowo dekoracyjne w zestawieniu z wieloma roślinami.

Jodłę koreańską można uprawiać w dużych pojemnikach na balkonie i tarasie.

To znane drzewko, które przeznacza się na choinki.

Wybrane odmiany

  • 'Aurea' – igły złocisto-zielone
  • 'Oberon' – karłowa, wyjątkowo mała – po 10 latach osiąga 0,8 m wysokości
  • 'Blue Emperor' – karłowa, intensywnie niebieski kolor igieł


Tekst: Katarzyna Jeziorska, zdjęcia: iVerde, poradnikogrodniczy.pl