Materiały na ściółki
Stosowanie ściółki okrywającej to popularny zabieg pielęgnacyjny zieleni ogrodowej. Najczęściej do tego celu wykorzystuje się organiczne materiały odpadowe – trociny, skoszoną trawę, rozdrobnione gałęzie oraz opadłe jesienią liście z drzew i krzewów. Dobrą ściółką jest także słoma oraz kora sosnowa (oczywiście trzeba pamiętać, że wszelkie fragmenty z iglaków lekko zakwaszają podłoże).
Można także stosować materiały nieorganiczne – grys, żwir, drobne kamienie, a także matę szkółkarską i grubą czarną agrowłókninę.
Jakie rośliny i po co ściółkować?
Ściółkę z reguły wykorzystuje się w przypadku roślin mało odpornych na mróz oraz wrażliwych na wysuszenie. Ściółka okrywa i chroni bryłę korzeniową roślin. W pierwszym przypadku warstwa ściółki może mieć nawet 20 cm grubości, w drugim zwykle oscyluje w granicach kilku centymetrów.
Najczęściej ściółkuje się grządki w warzywniku (to dodatkowa ochrona przed zachwaszczeniem), rabaty kwiatowe oraz drzewa i krzewy uprawiane przy ogrodzeniach (miejsca pod koroną są newralgiczne – wiele roślin ogrodowych nie sprawdzi się tam, natomiast szybko dojdzie do rozrostu chwastów).
Popularne gatunki, które warto ściółkować to powojniki, cyprysiki, jałowce, surmie, hortensje, klony palmowe, klony japońskie.
Tekst: Michał Mazik, zdjęcie: Pezibear / Pixabay.com