Jak i kiedy siać nasiona selera? Jakie wybrać?
Zarówno seler korzeniowy, jak i liściowy jest warzywem cenionym za właściwości smakowe, przyprawowe, jak również zawartość cennych dla zdrowia składników. Zwykle seler uprawiamy z rozsady, czyli wysiewamy wcześniej nasiona pod osłonami w skrzynkach lub doniczkach, a po wschodach młode rośliny sadzimy w ogrodzie po 15 maja (seler jest wrażliwy na przymrozki). Można oczywiście zakupić także gotowa rozsadę i posadzić w maju, ale jeśli tylko mamy czas, własnoręcznie przygotowana rozsada przyniesie o wiele więcej satysfakcji.
Przygotowanie podłoża pod uprawę selera
Aby uzyskać jak najlepszej jakości plon, warto wcześniej dobrze przygotować glebę i wybrać stanowisko do uprawy selera, ponieważ jest to warzywo o nieco większych wymaganiach.
Najlepiej wybrać dla selera miejsce słoneczne i ciepłe, a gleba powinna być dość żyzna, próchniczna i umiarkowanie wilgotna. Aby w naturalny sposób i kompleksowo odżywić glebę, korzystnie jest zasilić ją nawozem organicznym, np. kompostem lub obornikiem w sezonie poprzedzającym uprawę. Najprościej będzie więc spulchnić (przekopać) glebę z dodatkiem nawozu jesienią poprzedniego roku.
Rozsada selera – jak to zrobić ?
Termin
Seler niestety dość długo wschodzi, dlatego uzyskanie rozsady (młodej sadzonki z kilkoma liśćmi) może trwać około 2 miesięcy. Oznacza to, że wysiew nasion dla uzyskania rozsady należy wykonać dość wcześnie – w lutym albo na początku marca.
Pojemniki
Bardzo drobne nasiona selera najlepiej wysiać skrzynkach lub innych pojemnikach, które będą stały w pomieszczeniu nie narażonym na ujemne temperatury lub po prostu w szklarni albo tunelu foliowym. Pojemniki najlepiej wypełnić gotowym podłożem do wysiewu warzyw (są dostępne w sprzedaży), które zwilżamy przed siewem nasion.
Siew
Następnie nasiona wysiewamy w miarę możliwości równomiernie i niezbyt głęboko. Nie trzeba ich nawet koniecznie przysypywać warstwą podłoża, aby docierało do nich jak najwięcej światła.
Warunki
Należy dbać o stałe zwilżanie podłoża (np. opryskiwaczem), aż do wschodów, a także zapewnienie optymalnej temperatury, czyli około 18 -20°C. Można także przykryć skrzynki, czy doniczki z wysianymi nasionami folią, aby przyspieszyć kiełkowanie (trzeba przy tym pamiętać o wietrzeniu). W optymalnych warunkach nasiona powinny wykiełkować po około 2-3 tygodniach.
Pikowanie
Po 4-5 tygodniach, gdy młode selery mają już pierwsze liście (3-4), warto przepikować sadzonki i przenieść do osobnych, większych doniczek albo przerzedzić, by rosły w odstępie około 5 cm.
Sadzenie rozsady w ogrodzie
Rozsadę, czyli gotową sadzonkę selera zwykle sadzi się na miejsce stałe w ogrodzie (na przygotowanej grządce) w drugiej połowie maja, zachowując odstępy między roślinami (rozstawę) nie mniejsze niż 30 cm. Warto przy tym pamiętać, że najkorzystniej jest posadzić sadzonki na takiej samej głębokości, na jakiej rosły wcześniej w skrzynkach, czy doniczkach. Jest to ważne, ponieważ zbyt głębokie sadzenie może powodować zaburzenia kształtu części podziemnej (zgrubienie zamiast okrągłego staje się wydłużone). Niekorzystne jest także zbyt płytkie sadzenie, ponieważ zaburza to tworzenie się zgrubienia i rozwój rośliny.
Pielęgnacja selera w ogrodzie
Jeśli wcześniej nie zasililiśmy gleby nawozem organicznym, można w sezonie, w trakcie wzrostu roślin zasilić je mineralnym nawozem z przewagą azotu. Oprócz tego należy regularnie odchwaszczać i nawadniać rosnące rośliny. Selery dorastają zwykle do około 30-40 cm wysokości, a ich najczęściej wykorzystywana jadalna część (korzeń) można zbierać od końca lata, przez całą jesień, aż do pierwszych przymrozków.
Tekst: Maciej Aleksandrowicz, zdjęcie tytułowe: kolaż – york010 / Depositphotos oraz Anna Armbrust / Pixabay