Seler zwyczajny (Apium graveolens) to warzywo tworzące gruby korzeń spichrzowy. Od najdawniejszych czasów znane są właściwości prozdrowotne tego gatunku – ma działanie moczopędne i przeczyszczające, wpływa też na poprawę trawienia. W ogrodach zarówno seler korzeniowy, jak i liściowy uprawia się z rozsady sadzonej zwykle do gruntu po 15 maja. Rośliny wymagają żyznego, przepuszczalnego podłoża o odczynie obojętnym i słonecznego stanowiska. Nie lubią podmokłej ziemi, ale też nie można zapominać o ich regularnym podlewaniu.
Krążą pogłoski, że gwiazdy hollywoodzkie często stosują w swej diecie sok z selera. Po wypiciu szklanki takiego napoju przez dłuższy czas nie czuje się łaknienia. Jeśli ktoś nie lubi specyficznego smaku selera, do koktajlu może dodać trochę owoców (kiwi, jabłko) – jednak nie za dużo, ponieważ owoce zawierają cukier.
Co zawiera seler?
- witaminy (E, C, B, PP);
- kwas foliowy;
- sole mineralne (fosfor, wapń, potas, sód, cynk).
Fot. Matt Sawyer, U. Leone/Pixabay, Barbara Walicka |
Przepis na odchudzający koktajl z selera
- Składniki: 1 seler bulwiasty, 2-3 łodygi selera naciowego, 1 jabłko, 2 owoce kiwi.
- Obrane ze skórki, umyte i pokrojone warzywa i owoce włożyć do sokowirówki.
- Koktajl nie powinien być przechowywany. Najlepiej przygotować go bezpośrednio przed spożyciem.
Tekst i zdjęcie tytułowe: Barbara Walicka