Logo
Logo
19
Okazje
Artykuł na: minutę

Sałatka z selerem naciowym i rukolą – pomysł na lekką kolację!

Po długiej zimie z niecierpliwością wypatrujemy pierwszych sygnałów wiosny. Potrzeba kontaktu ze słońcem nie jest tego jedynym powodem. Zimowe jadłospisy, w których królują rozgrzewające dania jednogarnkowe: zupy, gulasze i bigosy, większości z nas zdążyły się znudzić. Co zrobić, kiedy wyjątkowo dokucza nam tęsknota za świeżymi, chrupiącymi warzywami i przygotowywanymi z nich kolorowymi sałatkami?

Dla przełamania pierwszych lodów szczególnie polecamy sałatkę z selerem naciowym i rukolą. Znajdziecie w niej produkty, które warto wykorzystać także w innych przepisach. Oto idealna pora na przeprowadzanie kulinarnych eksperymentów – dzięki nim będziecie w pełni gotowi na wiosnę.

 

Przepis na apetyczną sałatkę z selera naciowego i rukoli

Składniki

  • 400 g rukoli
  • 1-2 kłącza selera naciowego
  • 2 jabłka
  • 50 g pestek dyni
  • 1 marchewka
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 opakowanie Sosu sałatkowego Koperkowo-ziołowego Knorr

Przygotowanie

  1. Upraż pestki dyni na suchej patelni. Odstaw na bok.
  2. Sos sałatkowy Koperkowo-ziołowy Knorr połącz w naczyniu z trzema łyżkami wody oraz trzema łyżkami oliwy z oliwek.
  3. Obierz kłącze selera. W tym celu wyciągnij z łodygi włókniste nitki i pokrój je pod skosem w cienkie paseczki.
  4. Obierz marchewkę, a z jabłek powycinaj części nasienne.
  5. Składniki pokrój pod skosem, jak selera.
  6. Umyj rukolę i wsyp ją do miski. Do całości wrzuć marchewkę, seler, jabłka oraz uprażone pestki dyni.
  7. Sałatkę polej sosem i dokładnie wymieszaj.

Smacznego!

Źródło: Knorr

Dowiedz się więcej
 
To Cię zainteresuje
Pokaż więcej (2)
Powiązane rośliny
Lista zakupów


Komentarze

NEWSLETTER
Zapisz się i odbierz darmowe e-wydanie magazynu Gardeners` World!
 
Twoja strona ogrodu