Rukola (Eruca vesicaria subsp. sativa) to źródło witaminy A, C, K oraz witamin z grupy B. Zawiera też wapń, potas, żelazo, magnez i karotenoidy. Bez problemu możemy ją samodzielnie uprawiać w ogrodzie warzywnym lub w doniczce na balkonie czy tarasie. Zajmuje niewiele miejsca, szybko wschodzi i jest łatwa w pielęgnacji.
Rukola, czyli rokietta siewna
Rokietta siewna to pełna nazwa rośliny, którą najczęściej znamy pod nazwą rukola. Jest to roślina jednoroczna, należąca do rodziny kapustowatych. Nie zimuje w gruncie. Jej wydłużone, pierzastodzielne liście, mogą wyglądem przypominać liście mniszka lekarskiego. Tworzą rozłożystą rozetą i dorastają do około 15-30 cm wysokości.
Po zakwitnięciu pęd kwiatostanowy rukoli znacznie góruje nad rośliną i po zapyleniu zaczynają tworzyć się na nim łuszczyny z bogatymi w tłuszcze nasionami.
Wymagania rukoli – gleba i stanowisko
Rukola najlepiej czuje się na stanowisku słonecznym lub lekko ocienionym. Preferuje przepuszczalne, żyzne podłoże o obojętnym odczynie pH. Rukola może być także z powodzeniem uprawiana w pojemnikach na balkonie, między innymi, większymi warzywami. Możemy wówczas użyć ziemi uniwersalnej.
Rukola należy do rodziny kapustowatych, dlatego nie należy uprawiać jej na stanowiskach zajmowanych wcześniej właśnie przez warzywa kapustne. Rośliny z tej samej rodziny są podatne na te same szkodniki i choroby, a uprawa w tym samym miejscu zwiększa ryzyko ich zainfekowania.
Wysiew rukoli – kiedy i jak
- Rukolę w inspekcie możemy wysiewać już w połowie marca, a do gruntu od końca marca do września.
- Przed wysiewem warto wzbogacić glebę naturalnym nawozem, na przykład kompostem.
- Nasiona umieszczamy w płytkim – 1 cm – rowku i przysypujemy. Pierwsze siewki powinny pojawić się już po tygodniu.
- Gdy siewki będą już miały kilka liści, należy je przerwać, zostawiając rośliny co około 6 cm. Usunięte młode rośliny można śmiało wykorzystać w kuchni.
- Jeżeli chcemy mieć dostęp do świeżej rukoli przez cały sezon, wysiewajmy ją co 3 tygodnie.
Pielęgnacja rukoli
Uprawa rukoli jest bardzo prosta. W jej pielęgnacji najważniejsze jest regularne podlewanie. Niedobory wody nie tylko spowodują słabsze plony, lecz także sprawią, że liście będą miały o wiele bardziej gorzki smak. Pamiętać należy też o odchwaszczaniu.
Jeśli przed wysiewem wzbogaciliśmy ziemię kompostem, nie ma już potrzeby stosowania nawozów. Tym bardziej, że rukola nie ma dużego zapotrzebowania na składniki odżywcze, jest natomiast wrażliwa na ich nadmiar. Ma także skłonności do odkładania w liściach azotanów.
Zbiór i przechowywanie rukoli
Możemy od razu wyrwać całą roślinę i wykorzystać wszystkie jej liście lub co kilka dni obrywać tylko zewnętrzne liście. Warto wówczas pamiętać, że z czasem ich smak będzie coraz intensywniejszy.
Zebrane liście rukoli, których nie wykorzystamy od razu, możemy zawinąć w folię spożywczą i przez dwa dni przechowywać na dolnej półce lodówki.
Zastosowanie rukoli
Rukola najczęściej stosowana jest w kuchni na surowo. Możemy dodać ją do sałatek lub położyć na kanapkach. Sprawdza się także jako dodatek do pizzy, makaronów, past czy jajecznicy.
Tekst Redakcja ZielonyOgródek, G.T., zdjęcie tytułowe: Xamtiw / AdobeStock