Logo
Logo
293
Do góry
Artykuł na: 4-5 minut

Monstera: niezwykłe pnącze o dziurawych liściach

Monstera jest bardzo popularnym pnączem domowym. Ze względu na łatwą uprawę oraz charakterystyczne, powcinane i dziurkowane liście często wybierana jest jako roślina dekoracyjna do biur. Przy odpowiedniej pielęgnacji jest długowieczna i osiąga ponad 200 cm długości.

Pnącze o dziurawych liściach: monstera dziurawa

Monstera dziurawa (Monstera deliciosa) należy do rodziny obrazkowatych Araceae. Do rodzaju Monstera należy ponad 30 gatunków roślin! W warunkach naturalnych monstera dziurawa jest zwykle rośliną płożącą posiadającą chwytliwe korzenie powietrzne. Aby w naszych domach pięła się do góry wymaga silnych podpór.

Monstera rośnie wolno – w jednym roku tworzy zaledwie 1-2 liście. Liście młodej monstery są sercowate, całe – bez dziur. Wraz z czasem stają się skórzaste, charakterystycznie powcinane i dziurkowane. Mogą być bardzo duże (nawet do 60 cm średnicy). Kwiaty są zebrane w charakterystyczne kolby. 

Monstera dziurawa w warunkach domowych wyjątkowo rzadko kwitnie i tym samym owocuje.

Monstera w domu

W sprzedaży są rośliny o wielkości ok. 50 cm. Podczas zakupów, zwłaszcza w supermarketach, należy dobrze obejrzeć roślinę. Należy wybierać tylko rośliny o nieuszkodzonych liściach. Naturalne dziury w liściach można łatwo odróżnić od uszkodzeń – gdyż te posiadają brązowe brzegi.

Młode monstery doskonale sprawdzają się w kompozycjach z innymi roślinami o ozdobnych liściach (np. ze scindapsusem złotym). Starsze egzemplarze ze względu na swoje duże rozmiary powinny rosnąć samotnie. Przy odpowiedniej pielęgnacji monstera może osiągnąć wysokość ponad 2 m!

Monstera, niezwykłe pnącze o dziurawych liściach, fot. Flower Council Holland
Fot. Flower Council Holland

Ciekawe odmiany monstery

'Borsigiana' – ma bardzo duże liście. Uprawiana w warunkach pokojowych wydaje jadalne owoce, o ananasowym aromacie, 'Marmorata' – liście mają żółte plamy, 'Variegata' – liście mają białe przebarwienia

Wymagania monstery

Monstera dziurawa jest rośliną tolerancyjną na różne warunki, dlatego często jest wybierana do biur i mieszkań.

Nie lubi bezpośredniego nasłonecznienia – najlepiej rośnie na stanowisku oddalonym od okna o 2-3 m. Zbyt silne słońce powoduje przypalenia liści (żółte plamy z dziurkami), a gdy jest go za mało liście rośliny pozostają małe i czasem więdną. 

Monstera dobrze rośnie w temperaturach pokojowych. Optymalna temperatura latem to 24°C, minimalna temperatura zimą to 13°C. Zbyt niska temperatura powoduje ciemne plamy na liściach.

Roślina jest wrażliwa na przeciągi, dlatego też należy unikać stawiania jej przy uchylanym oknie. 

Pielęgnacja monstery

Podlewanie

  • Monstera lubi wysoką wilgotność powietrza. W tym celu roślinę należy zraszać regularnie miękką wodą 2 razy w tygodniu.
  • W zimie należy odsunąć ją od źródła ciepła – kaloryferów lub piecyka.
  • Roślina nie lubi nadmiaru wody – nadmierne podlewanie powoduje żółknięcie i brunatnienie starszych liści.
  • Przed podlewaniem należy pozwolić podłożu przeschnąć.
  • W lecie należy podlewać raz w tygodniu, a w zimie raz na dwa tygodnie.

Ziemia i nawożenie

  • Dobrze rośnie w przepuszczalnym podłożu torfowym.
  • Roślinę należy nawozić nawozem do roślin zielonych, od wiosny do jesieni – co 2-3 tygodnie.

Przesadzenie, cięcie i rozmnażanie

  • Monsterę należy przesadzać co roku na wiosnę lub w przypadku starszych roślin wymieniać co roku górną warstwę podłoża.
  • Roślina nie wymaga cięcia.
  • Jeśli jest bardzo duża – można odciąć część wierzchołkową i ukorzenić.
  • Monsterę można rozmnażać na wiosnę, przez sadzonki wierzchołkowe. Ukorzeniać je można w wodzie lub w podłożu – warto wtedy rośliny zanurzyć w ukorzeniaczu.

Mostera dziurawa fot. Flora Dania
Fot. floradania.dk

• Monstera jest blisko spokrewniona i często mylona z filodendronem (Philodendron).

• W warunkach naturalnych dziurkowane liście idealnie sprawdzają się na wietrze, gdyż powietrze przechodzi swobodnie przez otwory.

• Kolby owocostanów są jadalne – mają smak podobny do ananasa. Sok z nich jest wykorzystywany w Meksyku do produkcji napojów, lodów i wina musującego. 

 Tekst: Redakcja ZielonyOgrodek.pl, zdjęcie tytułowe: PublicDomainPictures


Warto przeczytać
TEMAT NA CZASIE
Zimowe prace ogrodowe | Rok w ogrodzie z marką Fiskars
TEMAT NA CZASIE
Zimowe prace ogrodowe | Rok w ogrodzie z marką Fiskars
Zima to dla większości roślin okres spoczynku przed nowym sezonem, ale dla nas ogrodników to nie czas na odpoczynek, lecz doskonały moment na...

Komentarze

Gość Ola

21-01-2021 11:47

Kto pisze takie bzdury?! Od kiedy to monstera wypuszcza liście bez dziur, które później w jakiś magiczny sposób przechodzą transformację w liście z dziurami? To tak nie działa, liście bez dziur pozostaną liśćmi bez dziur. Kiedy monstera ma za mało światła wypuszcza liście ...

Gość Jarun

19-08-2020 10:07

Skąd taka nazwa monstera ? Czyżby Monstera może pochodzić od łacińskiego monstrum, czyli potwora, w odniesieniu do monstrualnych liści. Nazwa deliciosa oznacza pyszny, co nawiązuje do jadalnego owocu.

Wiecej na Forum ZielonyOgrodek.pl
Powiązane rośliny
Powiązane artykuły
Pokaż więcej (1)
To Cię zainteresuje
Popularne rośliny
PTAKI
Na czasie
PTAKI
Zobacz więcej
Polecane
Nowości
Promocje
Serwisy partnerskie
Dom i wnętrze
Twoja strona ogrodu