Logo
Logo
Gardeners' world wrzesień - październik 2021
72
Okazje
Artykuł na: 2-3 minuty

Sos miętowy – spróbuj raz, a będziesz robić codziennie!

Z miętą jest trochę tak, jak z czosnkiem: jedni gotowi są dodawać jej do wszystkiego w wielkich ilościach, drudzy wolą unikać lub stosują z umiarem. Zobacz, jak łatwo zrobić sos miętowy, który doskonale nadaje się m.in. do dań z grilla.

 

Mięta pieprzowa (Mentha piperita) to silnie rosnąca bylina, którą powinno się uprawiać w każdym przydomowym ogrodzie ziołowym, warzywniku lub na rabacie między bylinami. Sadząc miętę w ogrodzie trzeba pamiętać, by zapewnić jej słoneczne, ciepłe i osłonięte od wiatru stanowisko oraz próchniczne, przepuszczalne, wilgotne podłoże.

Jej właściwości lecznicze znane są od dawna – suszone ziele stosuje się dla poprawy trawienia, wyciąg z liści ma działanie rozkurczające i żółciopędne. Dlatego, gdy pogoda sprzyja grillowaniu, warto wzbogacić arsenał sosów i przypraw, podając do szaszłyków czy karkówki sos miętowy. Jest nie tylko zdrowy, ale też wyjątkowo prosty w przygotowaniu.

sos miętowyFot. Barbara Walicka

Przepis na sos miętowy

  • Zebrać spory pęczek młodej mięty.
  • Oberwać listki, dokładnie opłukać i osuszyć w wirówce do sałaty lub na papierowym ręczniku.
  • Przygotować w garnuszku syrop z 1/4 szklanki wody, trzech łyżek cukru, a gdy zacznie gęstnieć, dodać sok z połówki cytryny.
  • Osuszone listki mięty, bardzo drobniutko posiekane, wrzucić na syrop i zagotować.
  • Dodać szczyptę soli do smaku.
  • Aby złagodzić smak sosu, dodać ugotowane w syropie i ostudzone listki mięty do jogurtu naturalnego.
  • Wstawić do lodówki. Po 2-3 godzinach sos jest gotowy do podania.


Tekst i zdjęcie tytułowe: Barbara Walicka

Warto przeczytać
To Cię zainteresuje
Pokaż więcej (6)
Nowe treści
Ważne tematy
Lista zakupów

Komentarze

Gość Koona

13-08-2020 14:34

Jestem z tych co lubią czekoladę z miętą i lody miętowe, a sosu miętowego nie znałam! Super! :D

Wiecej na Forum ZielonyOgrodek.pl
Porady na ten tydzień
Tydzień 39, Sentencja nr:8
Tydzień 39, Sentencja nr:8
Zbieramy obumarłe części roślin i opadające liście. Składamy je na pryzmie kompostowej, którą dokładnie przerzucamy. Ziemia kompostowa przyda nam się na przyszły rok.
Tydzień 39, Sentencja nr:6
Tydzień 39, Sentencja nr:6
Przesadzamy drzewa i krzewy iglaste np. tuje, cisy, świerki i sosny. Zdążą się zaaklimatyzować w nowym miejscu przed nadejściem przymrozków.
Tydzień 39, Sentencja nr:5
Tydzień 39, Sentencja nr:5
Do naszych roślin na balkonie i tarasie możemy dodać rośliny kwitnące jesienią (np. chryzantemy, wrzosy).
Tydzień 39, Sentencja nr:2
Tydzień 39, Sentencja nr:2
We wrześniu dalej działamy w warzywniku. Sadzimy czosnek i możemy wysiewać niektóre warzywa już na przyszłoroczny zbiór (np. szpinak, roszponkę, sałatę).
Tydzień 39, Sentencja nr:1
Tydzień 39, Sentencja nr:1
Pod koniec września z ogrodu wykopujemy rośliny cebulowe, bulwiaste i kłączowe, które nie zimują w gruncie (begonie bulwiaste, dalie, galtonie, ismeny, kanny, krokosmie, tygrysówki, mieczyki – ścinamy ich liście na wysokości kilku centymetrów ponad bulwą).
 
Serwisy partnerskie
Dom i wnętrze
Twoja strona ogrodu
 
Copyright © AVT 2020 Sklep AVT