Logo
Logo
82
Okazje
Artykuł na: 2-3 minuty

Sos miętowy – spróbuj raz, a będziesz robić codziennie!

Z miętą jest trochę tak, jak z czosnkiem: jedni gotowi są dodawać jej do wszystkiego w wielkich ilościach, drudzy wolą unikać lub stosują z umiarem. Zobacz, jak łatwo zrobić sos miętowy, który doskonale nadaje się m.in. do dań z grilla.

 

Mięta pieprzowa (Mentha piperita) to silnie rosnąca bylina, którą powinno się uprawiać w każdym przydomowym ogrodzie ziołowym, warzywniku lub na rabacie między bylinami. Sadząc miętę w ogrodzie trzeba pamiętać, by zapewnić jej słoneczne, ciepłe i osłonięte od wiatru stanowisko oraz próchniczne, przepuszczalne, wilgotne podłoże.

Jej właściwości lecznicze znane są od dawna – suszone ziele stosuje się dla poprawy trawienia, wyciąg z liści ma działanie rozkurczające i żółciopędne. Dlatego, gdy pogoda sprzyja grillowaniu, warto wzbogacić arsenał sosów i przypraw, podając do szaszłyków czy karkówki sos miętowy. Jest nie tylko zdrowy, ale też wyjątkowo prosty w przygotowaniu.

sos miętowyFot. Barbara Walicka

Przepis na sos miętowy

  • Zebrać spory pęczek młodej mięty.
  • Oberwać listki, dokładnie opłukać i osuszyć w wirówce do sałaty lub na papierowym ręczniku.
  • Przygotować w garnuszku syrop z 1/4 szklanki wody, trzech łyżek cukru, a gdy zacznie gęstnieć, dodać sok z połówki cytryny.
  • Osuszone listki mięty, bardzo drobniutko posiekane, wrzucić na syrop i zagotować.
  • Dodać szczyptę soli do smaku.
  • Aby złagodzić smak sosu, dodać ugotowane w syropie i ostudzone listki mięty do jogurtu naturalnego.
  • Wstawić do lodówki. Po 2-3 godzinach sos jest gotowy do podania.


Tekst i zdjęcie tytułowe: Barbara Walicka

Dowiedz się więcej
 
To Cię zainteresuje
Pokaż więcej (8)



Zobacz także
Lista zakupów


Komentarze

Gość Koona

13-08-2020 14:34

Jestem z tych co lubią czekoladę z miętą i lody miętowe, a sosu miętowego nie znałam! Super! :D

Wiecej na Forum ZielonyOgrodek.pl
NEWSLETTER
Zapisz się i odbierz darmowe e-wydanie magazynu Gardeners` World!
 
Twoja strona ogrodu