Sos miętowy – spróbuj raz, a będziesz robić codziennie!
Z miętą jest trochę tak, jak z czosnkiem: jedni gotowi są dodawać jej do wszystkiego w wielkich ilościach, drudzy wolą unikać lub stosują z umiarem. Zobacz, jak łatwo zrobić sos miętowy, który doskonale nadaje się m.in. do dań z grilla.
Jakie właściwości prozdrowotne ma mięta?
Mięta pieprzowa (Mentha piperita) to silnie rosnąca bylina, którą powinno się uprawiać w każdym przydomowym ogrodzie ziołowym, warzywniku lub na rabacie między bylinami. Sadząc miętę w ogrodzie trzeba pamiętać, by zapewnić jej słoneczne, ciepłe i osłonięte od wiatru stanowisko oraz próchniczne, przepuszczalne, wilgotne podłoże.
Jej właściwości lecznicze znane są od dawna – suszone ziele stosuje się dla poprawy trawienia, wyciąg z liści ma działanie rozkurczające i żółciopędne. Dlatego, gdy pogoda sprzyja grillowaniu, warto wzbogacić arsenał sosów i przypraw, podając do szaszłyków czy karkówki sos miętowy. Jest nie tylko zdrowy, ale też wyjątkowo prosty w przygotowaniu.
Fot. Barbara Walicka |
Przepis na sos miętowy
- Zebrać spory pęczek młodej mięty.
- Oberwać listki, dokładnie opłukać i osuszyć w wirówce do sałaty lub na papierowym ręczniku.
- Przygotować w garnuszku syrop z 1/4 szklanki wody, trzech łyżek cukru, a gdy zacznie gęstnieć, dodać sok z połówki cytryny.
- Osuszone listki mięty, bardzo drobniutko posiekane, wrzucić na syrop i zagotować.
- Dodać szczyptę soli do smaku.
- Aby złagodzić smak sosu, dodać ugotowane w syropie i ostudzone listki mięty do jogurtu naturalnego.
- Wstawić do lodówki. Po 2-3 godzinach sos jest gotowy do podania.
Tekst i zdjęcie tytułowe: Barbara Walicka
Komentarze