Sos miętowy – spróbuj raz, a będziesz robić codziennie!

Sos z liści mięty fot. Barbara Walicka

Z miętą jest trochę tak, jak z czosnkiem: jedni gotowi są dodawać jej do wszystkiego w wielkich ilościach, drudzy wolą unikać lub stosują z umiarem. Zobacz, jak łatwo zrobić sos miętowy, który doskonale nadaje się m.in. do dań z grilla.

Posłuchaj
00:00
82
Spis treści
Dlaczego warto zrobić sos miętowy? Jest pyszny i zdrowy! Jak łatwo i szybko zrobić sos miętowy?

Jakie właściwości prozdrowotne ma mięta?

Mięta pieprzowa (Mentha piperita) to silnie rosnąca bylina, którą powinno się uprawiać w każdym przydomowym ogrodzie ziołowym, warzywniku lub na rabacie między bylinami. Sadząc miętę w ogrodzie trzeba pamiętać, by zapewnić jej słoneczne, ciepłe i osłonięte od wiatru stanowisko oraz próchniczne, przepuszczalne, wilgotne podłoże.

Jej właściwości lecznicze znane są od dawna – suszone ziele stosuje się dla poprawy trawienia, wyciąg z liści ma działanie rozkurczające i żółciopędne. Dlatego, gdy pogoda sprzyja grillowaniu, warto wzbogacić arsenał sosów i przypraw, podając do szaszłyków czy karkówki sos miętowy. Jest nie tylko zdrowy, ale też wyjątkowo prosty w przygotowaniu.

sos miętowy Fot. Barbara Walicka
To się przyda
Stewia – roślina słodsza niż cukier!
Stewia – roślina słodsza niż cukier!
Bazylia cytrynowa
Bazylia cytrynowa
Bazylia 'Chianti' | Kiepenkerl
Bazylia 'Chianti' | Kiepenkerl
Czosnek niedźwiedzi
Czosnek niedźwiedzi

Przepis na sos miętowy

  • Zebrać spory pęczek młodej mięty.
  • Oberwać listki, dokładnie opłukać i osuszyć w wirówce do sałaty lub na papierowym ręczniku.
  • Przygotować w garnuszku syrop z 1/4 szklanki wody, trzech łyżek cukru, a gdy zacznie gęstnieć, dodać sok z połówki cytryny.
  • Osuszone listki mięty, bardzo drobniutko posiekane, wrzucić na syrop i zagotować.
  • Dodać szczyptę soli do smaku.
  • Aby złagodzić smak sosu, dodać ugotowane w syropie i ostudzone listki mięty do jogurtu naturalnego.
  • Wstawić do lodówki. Po 2-3 godzinach sos jest gotowy do podania.


Tekst i zdjęcie tytułowe: Barbara Walicka


Dziękujemy, że przeczytałaś/eś artykuł do końca. Bądź na bieżąco i zapisz się do newslettera i obserwuj nas w Google News.

Redakcja poleca
Płyn do czyszczenia wszystkich powierzchni spray – pomarańczowy – 500 ml Frosch
Płyn do czyszczenia wszystkich powierzchni spray – pomarańczowy – 500 ml Frosch
Lep na prusaki i inne owady biegające - 2 szt Target
Lep na prusaki i inne owady biegające - 2 szt Target
Proszek do prania tkanin – aloesowy – 1,45 kg Frosch
Proszek do prania tkanin – aloesowy – 1,45 kg Frosch
Lep na muchy na roli - 0,25 x 10m - Bros
Lep na muchy na roli - 0,25 x 10m - Bros
Obserwuj
Autor
Barbara Walicka Barbara Walicka

W kuchni wielbi tradycję, a jednocześnie nie stroni od eksperymentów. Jedną z jej pasji są podróże.

Artykuły autora Wszyscy autorzy
Tematy
Więcej na ten temat
Podwyższone grządki betonowe. Uprawa własnych warzyw nigdy nie była prostsza... i przyjemniejsza
Komentarze

Gość Piwko
15-08-2022 18:33
Po co osuszać miętę, jak dodajemy 1/4 szklanki wody. Można nie osuszać i dodać mniej wody
Gość Koona
13-08-2020 16:34
Jestem z tych co lubią czekoladę z miętą i lody miętowe, a sosu miętowego nie znałam! Super! :D
Zajrzyj na Forum ZielonyOgrodek.pl
Podwyższone grządki betonowe. Uprawa własnych warzyw nigdy nie była prostsza... i przyjemniejsza
Bestsellery
Tagi
Najnowsze treści
Polecamy