Logo
Logo
71
Do góry
Artykuł na: 2-3 minuty

Sos miętowy – spróbuj raz, a będziesz robić codziennie!

Z miętą jest trochę tak, jak z czosnkiem: jedni gotowi są dodawać jej do wszystkiego w wielkich ilościach, drudzy wolą unikać lub stosują z umiarem. Zobacz, jak łatwo zrobić sos miętowy, który doskonale nadaje się m.in. do dań z grilla.

 

Mięta pieprzowa (Mentha piperita) to silnie rosnąca bylina, którą powinno się uprawiać w każdym przydomowym ogrodzie ziołowym, warzywniku lub na rabacie między bylinami. Sadząc miętę w ogrodzie trzeba pamiętać, by zapewnić jej słoneczne, ciepłe i osłonięte od wiatru stanowisko oraz próchniczne, przepuszczalne, wilgotne podłoże.

Jej właściwości lecznicze znane są od dawna – suszone ziele stosuje się dla poprawy trawienia, wyciąg z liści ma działanie rozkurczające i żółciopędne. Dlatego, gdy pogoda sprzyja grillowaniu, warto wzbogacić arsenał sosów i przypraw, podając do szaszłyków czy karkówki sos miętowy. Jest nie tylko zdrowy, ale też wyjątkowo prosty w przygotowaniu.

sos miętowyFot. Barbara Walicka

Przepis na sos miętowy

  • Zebrać spory pęczek młodej mięty.
  • Oberwać listki, dokładnie opłukać i osuszyć w wirówce do sałaty lub na papierowym ręczniku.
  • Przygotować w garnuszku syrop z 1/4 szklanki wody, trzech łyżek cukru, a gdy zacznie gęstnieć, dodać sok z połówki cytryny.
  • Osuszone listki mięty, bardzo drobniutko posiekane, wrzucić na syrop i zagotować.
  • Dodać szczyptę soli do smaku.
  • Aby złagodzić smak sosu, dodać ugotowane w syropie i ostudzone listki mięty do jogurtu naturalnego.
  • Wstawić do lodówki. Po 2-3 godzinach sos jest gotowy do podania.


Tekst i zdjęcie tytułowe: Barbara Walicka

Warto przeczytać
Powiązane artykuły
Pokaż więcej (4)

Komentarze

Gość Koona

13-08-2020 14:34

Jestem z tych co lubią czekoladę z miętą i lody miętowe, a sosu miętowego nie znałam! Super! :D

Wiecej na Forum ZielonyOgrodek.pl
PELARGONIE
Na czasie
PELARGONIE
Zobacz więcej
Porady na ten tydzień
Tydzień 20, Sentencja nr:5
Tydzień 20, Sentencja nr:5
Po 15 maja, po ostatnich wiosennych przymrozkach, wysiewamy aksamitki, nasturcje, fasolę wielkokwiatową, dimorfotekę, szarłaty, wilce, a balkony dekorujemy pelargoniami, surfiniami i innymi kwiatami.
Tydzień 20, Sentencja nr:4
Tydzień 20, Sentencja nr:4
Regularnie podlewamy trawnik. Najlepiej rozproszonym strumieniem, wcześnie rano lub późnym popołudniem. Gleba powinna być wilgotna do głębokości 10-15 cm; gdy jej wierzchnia warstwa wyschnie na głębokość kilku centymetrów, wskazane jest podlewanie.
Tydzień 20, Sentencja nr:3
Tydzień 20, Sentencja nr:3
Pod nowymi nasadzeniami drzew i krzewów należy rozłożyć warstwę ściółki o grubości 5–10 cm. W tym celu można zastosować zmieloną korę drzew iglastych, torf lub kompost). Należy pamiętać o pozostawieniu wokół nasady roślin fragmentu nie wyściółkowanej ziemi (o promieniu 2,5-5 cm), ponieważ wilgotna ściółka może przyczynić się do gnicia...
Tydzień 20, Sentencja nr:2
Tydzień 20, Sentencja nr:2
Możemy sadzić w ogrodzie krzewy ozdobne sprzedawane w pojemnikach (ich wybór jest o tej porze roku bardzo duży). W tym celu wykopujemy dołek nieco większy niż bryła korzeniowa. Po posadzeniu rośliny, wokół szyjki korzeniowej formujemy misę, w której będzie zatrzymywać się woda.
Tydzień 20, Sentencja nr:1
Tydzień 20, Sentencja nr:1
Nawozimy trawnik. Nawożenie przeprowadzone 3-4 razy w sezonie zapewni murawie odporność i nienaganny wygląd. W maju można wykonać oprysk 2% roztworem Ogrowitu uniwersalnego – roztwór saletry wapniowo-magnezowej (około 5-10 l/100 m2). Nie należy nawozić trawnika w czasie suszy.
 
Twoja strona ogrodu